Nečekané dozvuky krachu PI - problémy fondů

Nečekané dozvuky krachu PI - problémy fondů
V pátek večer vydala Komise pro cenné papíry tiskovou zprávu, upozorňující na problémy, které může krach Private Investors způsobit některým podílovým fondům.

Nejohroženější je podle tiskové mluvčí Komise Radky Procházkové fond Akro Svět (OFAKRSVT). V tiskové zprávě Komise říká: "Komise byla informována, že dne 22. 5. 2001 představenstvo Akro investiční společnosti, a.s. s okamžitou platností pozastavilo až do odvolání (nejdéle však na dobu tří měsíců) odkupování podílových listů otevřeného podílového fondu Akro Svět."

"Důvodem pozastavení je úpadek obchodníka s cennými papíry společnosti Private Investors, a.s. Praha, jehož služby při obchodování s cennými papíry využívala Akro investiční společnost (ISAKR) při nakládání s téměř celým majetkem uvedeného fondu," vysvětluje Radka Procházková z Komise pro cenné papíry.

Akro Svět byl sice spíše malým fondem (podle aktuálních údajů jeho vlastní jmění činí necelých 38 milionů korun), ale u investiční společnosti Akro plnil roli vlajkové lodi. Klientům Akra nabízel mezi českými fondy unikátní strategii pasivního investování do indexových certifikátů, které kopírují vývoj jednotlivých indexů burz. Loni v září, kdy jsme publikovali profil fondu Akro Svět, do něj investovalo zhruba 300 podílníků, dobrý image fondu (mimo jiné šlo o fond oceněný cenou Signum Temporis) ale za tři čtvrtě roku počet podílníků bezpochyby zvýšil. O jeho popularitě mimo jiné svědčí i to, že jeho profil byl na našem serveru desátým nejnavštěvovanějším.

Společnost Akro spravuje sedm fondů (viz seznam), většina z nich je větší než Akro Svět. Majetek ve fondu Akro Svět tvoří zhruba dvanáct procent majetku ve správě investiční společnosti Akro.

Podle vyjádření Komise pro cenné papíry hrozí nebezpečí i dalším fondům: " Podle informací dostupných Komisi může úpadek společnosti Private Investors, a.s. dále poškodit Investiční fond AB-Unifond, a.s., a to o částku asi 2 mil. Kč, která představuje na majetku fondu hodnotu 5%, a Investiční fond Prosperita, a.s. o částku až 4 mil. Kč, která však na majetku tohoto fondu představuje hodnotu méně než 0,5%. Poškození se může dotknout i společnosti Rubín, dynamický investiční fond, a.s., která však měla u společnosti Private Investors, a.s. pouze částku 3 500 Kč," praví se v tiskové zprávě.

Více informací o fondu Akro Svět najdete v jeho profilu a v tomto článku. Zde najdete graf s velikostí vlastního jmění fondu a zde graf vývoje vlastního jmění na podílový list.

K osudu tohoto fondu se můžete vyjádřit na této stránce.

Seznam dalších fondů investiční společnosti Akro najdete zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 55 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2001 16:01

Vazeni pane Drozd, slibili jsme, ze budeme v co nejrychlejším sledu obeznamovat podilniky bude-li nejaky vyvoj v situaci. Jak jsme v minulosti sdelili, je třeba nejdříve zjistit aktuální stav - a ten se porad šetří. Teprve po zjištění zda-li došlo ke škodě, popřípadě jejimu rozsahu, můžeme zaujmout konkrétnější stanovisko a vyvinout (jeste vice) konkretnejsi aktivity. V kazdem pripade vitame i tuto iniciativu. Kdybyste cokoliv potreboval, staci zavolat. Dalsi informace jsou k mani na www.akro.cz. Pavel Kucera, medialni zastupce, IS AKRO, 0602 325650.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2001 3:23

Dobrý den pane Kučero,
myslím, že ať se rozhodnete situaci řešit jakkoli, vždy půjde Vaše rozhodnutí zařadit do jedné ze dvou kategorií: podílníků se buď nedotkne anebo se podílníků dotkne.
Varianta a) znamená, že se k problému postavíte čelem, přiznáte si že způsob jakým technicky zabezpečujete své obchody je pro podílníka neviditelný, nemá šanci jej ovlivnit a neměl by tedy - na rozdíl od následků rizika spojeného s vývojem kapitálových trhů, které je nedílnou součástí tohoto způsobu investování - nést jeho následky. Neboli, že ztráty takto vzniklé zamáznete z vlastního jmění investiční společnosti. Cokoli jiného spadá do varianty b).
Způsob řešení, který zvolíte, bude velmi zajímavou praktickou ukázkou významu velikosti a kapitálové síly investiční společnosti. Půjdete-li cestou "za á", ukážete že silná investiční společnost znamená vyšší bezpečí pro investice podílníka. Půjdete-li druhou cestou, a přenesete, třeba jen z části, ztráty na Vaše podílníky, ukážete že kapitálová síla (kterou se investiční společnosti tak rády ohánějí) je podílníkovi z praktického hlediska zcela k ničemu. Umožní totiž v případě krize přežití mateřské společnosti, nikoli ale podílníka. Renomé a síla správce, tolik doporučovaná jako kriterium při volbě fondu, se stane prakticky bezcennou informací. Potenciálním investorům naopak ukážete, že libovolná investiční společnost, ať už vypadá jakkoli skvěle, může zafungovat jako bílý kůň a přenést na něj následky chyb podnikatelských subjektů, které jsou za IS nějakým způsobem schované.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (55 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services