Jak se bydlí... studentům v letní Praze

Jak se bydlí... studentům v letní Praze
Letní brigáda v Praze – pro mnoho vysokoškoláků každoroční realita. Pražáci jsou za vodou, mají kde složit hlavu. Ti ostatní každoročně řeší dilema, kde sehnat ubytování. A bydlet v Praze o prázdninách není zrovna za babku. Tak kolik na den? Stovku, dvě nebo rovnou pět?

Koncem června končí studentům ubytovací smlouvy na vysokoškolských kolejích. V době prázdnin se totiž koleje snaží vylepšit si finanční situaci pronajímáním pokojů různým cestovním agenturám, turistům, ale i brigádníkům. Zatímco student zaplatí během semestru pět set až tisíc korun měsíčně, nestudentům o letních prázdninách účtují koleje denní taxu od 250 korun výše, měsíčně tedy minimálně sedm a půl tisíce. Naštěstí koleje studentům nabízejí podstatně výhodnější cenové podmínky - většinou okolo osmdesáti korun na den pro vlastní studenty (studenty té školy, ke které daná kolej patří), ostatní vysokoškoláci zaplatí přibližně třicet korun navíc. Měsíčně tak musí student počítat s přibližně dvěma a půl tisíci korun.

Peníze ale nejsou jediným háčkem. Místo je třeba rezervovat předem – většinou koncem května, případně začátkem června. Často se objevuje podmínka minimální doby ubytování – většinou jde o jeden týden. Kdo si kolej zapomene rezervovat anebo se rozhodne až v průběhu prázdnin, má šanci mnohem menší. "Místa jsou téměř vždy obsazena. Ale nakonec se najdou volné pokoje i v průběhu léta – není jich však mnoho," potvrdili nám zaměstnanci kolejí Jarov. Je tu ale jedna věc, která dělá z vysokoškolských kolejí ještě výhodnější ubytování – přístup na internet. Za měsíční poplatek do dvou set korun získá student nepřetržitý přístup k síti sítí, což je jistě zajímavá nabídka. Je ale pravda, že ne každá kolej touto vymožeností disponuje.

Orientační přehled cen ubytování
pro studenty v Praze v letním období
druh ubytování průměrná cena ubytování na 1 noc průměrná cena ubytování na 1 měsíc
pro studenta VŠ pro ostatní pro studenta VŠ pro ostatní
kolej 80,- Kč 250,- Kč 2480,- Kč 7750,- Kč
hostel 300,- Kč 300,- Kč 9300,- Kč 9300,- Kč
podnájem 113,- Kč 113,- Kč 3500,- Kč 3500,- Kč
Poznámka: Cena je vždy pro jednu osobu. Na vysokoškolských kolejích a v hostelech je ubytování většinou ve dvou až třílůžkových pokojích, sprcha a WC buď pro dva pokoje dohromady nebo na patře. U podnájmu jde o část nájmu za celý byt, která připadá na jeden pokoj.

Pokud nevyjde kolej, mají studenti možnost sehnat ubytování v různých hostelech. Jde většinou opět o vysokoškolské koleje, avšak využívané čistě jako levné letní hotely. Ceny jsou tu jak pro studenty, tak pro jiné ubytované značně vyšší. Tak například jedna noc ve dvoulůžkovém pokoji se sprchou a WC na patře na Strahově přijde na 240 korun. Ceny v ostatních hostelech jsou obdobné – pohybují se od 250 do 450 korun za noc. Měsíční střecha nad hlavou se tak vyhoupne na úctyhodných 7750 až 13 950 korun. Na druhou stranu tu ale lze sehnat volný pokoj i v průběhu léta.

Poslední využívanou možností je podnájem v pražském bytě. Pokud se dohodne více studentů a pronajmou si třípokojový byt, snadno se pak rozdělí o nájem. Ten se u bytu 3+1 pohybuje okolo dvanácti tisíc měsíčně, ceny se však mohou značně lišit. Čím více studentů se 'nacpe' do bytu, tím levněji bydlí. Co ale řekne majitel na to, že například v bytě 2+1 přebývá osm studentů, je už věc jiná. Každopádně po koleji je to nejvýhodnější nabídka studentského 'letního bytu' v Praze.

Bydlíte přes léto v Praze? Máte vlastní zkušenosti se sháněním podnájmu? Anebo se vám zdá letní bydlení v našem hlavním městě neúnosně drahé? Napište nám vaše názory a zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2001 13:18, FekarZ

Nevím, odkud je autor. Zato vím, že Pražáci vynikají velice vysokým koeficientem nenažranosti. Mansarda pozvracená n-tou generací opilců o výměře 14 m2 (Žižkov) stojí měsíčně 6 500,- Kč. No comment...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 3. 2003 15:13

Nevi nekdo o nejakem slusnem bydleni na koleji nebo na byte na letni prazdniny?Zdar

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services