Zajíc v pytli

Zajíc v pytli
Člověk by si řekl, že když jde někam nakupovat, tak se jednoduše podívá na cenovku a podle ní se rozhodne, zda se mu vyplatí zaplatit obchodníkem požadované peníze za nabízenou věc. Při investování do podílových fondů ovšem buďte obezřetní a nemyslete si, že zaplacením propagovaných poplatků jste z obliga.

Nejste. Existují totiž takzvané "skryté" náklady fondů, které stejně jako ty "viditelné" ukrajují z výnosů. Při troše cynismu by se dalo říct, že je to jako v jedné reklamě nejmenovaného mobilního operátora.

"Skryté" náklady, respektive jejich výše, je přímo závislá na investiční strategii, kterou fond používá při naplňování svých investičních cílů. Lze říci, že čím aktivnější je tato strategie, tím větší náklady fond generuje, protože do této kategorie zejména spadají:

Brokerské poplatky. Obchodování na kapitálových trzích není zadarmo. Brokerským poplatkům se nevyhne ani podílový fond. Čím více fond obchoduje, tím větší brokerské poplatky musí platit.

Daně. Nákupy cenných papírů vytvářejí potenciální daňové náklady, jež mohou, ale nemusí být realizovány při pozdějším prodeji těchto cenných papírů.

Cenová rozpětí (bid/ask spread). To jsou rozdíly mezi cenou, za kterou můžete na trhu cenný papír nakoupit a cenou, za kterou můžete v daném okamžiku cenný papír prodat. Jedná se vlastně o nepřímý poplatek všem brokerům, tržním specialistům a tvůrcům trhu. Velikost těchto rozpětí se různí podle likvidity titulu. Čím je titul více likvidní, tím menší jsou rozpětí.

Některé studie, které porovnávají podobné transakční náklady aktivně a pasivně řízených fondů, docházejí k závěru, že pasivně řízené fondy utratí v průměru na transakčních nákladech šestkrát méně než aktivně řízené fondy.

Larry Martin zase publikoval v roce 1993 svou studii, ve které se snažil zjistit výši dodatečného výnosu, kterého musí dosáhnout aktivně řízené fondy, aby vykompenzovaly své vyšší náklady způsobené právě častějším obchodováním:

Tabulka 1
aktivní správa pasivní správa rozdíl
manažerské poplatky 0,5 % 0,2 % 0,3 %
brokerské poplatky 0,125 % 0,01 % 0,115 %
daňové náklady 0,225 % 0,0125 % 0,2125 %
cenová rozpětí 0,675 % 0,035 % 0,64 %
celkem 1,525 % 0,2575 % 1,2675 %

Jak je vidět, pasivní přístup k investování, tedy nižší frekvence obchodování, dokáže podstatně snížit náklady fondu. Larry Martin došel k závěru, že aktivně investující fondy musí v průměru dosahovat asi o 1,27 procenta vyššího výnosu, a to jenom, aby vykompenzovaly zvýšené náklady. Jak ovšem přesvědčivě ukazují historická data, výsledky aktivních investorů jsou v průměru maximálně rovny výsledkům svých pasivně smýšlejících kolegů a tudíž jsou nižší minimálně o dodatečné náklady.

Špatným zprávám ještě není konec. Existuje ještě jeden druh stěží vyčíslitelných a přitom nepříjemných nákladů, a to náklady vyplývající z investic do nepříliš likvidních titulů (impact costs). Když fond kupříkladu investuje podstatnou sumu peněz do akcií málo obchodované společnosti, respektive do větší části její veřejně obchodovatelné emise, může svou poptávkou vyhnat cenu akcií této společnosti výše. Pokud je pak fond nucen se části svého podílu z nějakého důvodu zbavit (třeba kvůli vyššímu počtu žádostí o odkupy), pak může naopak srazit cenu akcií podstatně dolů, což jistě bude pro fond nepříjemné, pokud si ve svém portfoliu ještě ponechá další akcie této společnosti. I tento faktor zkoumá další studie amerického původu, která poměřuje "skryté" náklady u fondů podle jejich zaměření.

Tabulka 2
akcie velkých společností akcie malých společností a zahraniční akcie akcie společností z rozvíjejících se trhů
správcovský poplatek 1,3 % 1,6 % 2,0 %
brokerské provize 0,3 % 0,5 % 1,0 %
cenová rozpětí 0,3 % 1,0 % 3,0 %
impact costs 0,3 % 1,0 % 3,0 %
celkem 2,2 % 4,1 % 9,0 %

Jak je z výsledků patrné, tak ani impact costs nejsou zanedbatelné. Jak se může investor vyvarovat tomu, aby byly výnosy z jeho investic snižovány těmito na první pohled neviditelnými poplatky? Měl by sledovat, jak aktivní je manažer fondu a raději se vyhnout těm fondům, u nichž se složení portfolia mění příliš často. Rovněž by investor neměl nechat bez povšimnutí i zaměření fondu, zda fond náhodou neinvestuje do méně likvidních akcií a podobně. Šikovným barometrem může být i porovnání s podobně zaměřenými fondy.

Ono skutečně asi něco bude na tom, že méně je někdy více...

  • Tento text volně navazuje na autorovu nedávno publikovanou trilogii provádějící čtenáře filozofií, poplatky a riziky a příležitostmi, s nimiž je třeba počítat při investování do podílových fondů.

A co vy - nekupujete náhodou zajíce v pytli? Jsou pro vás tato pravidla samozřejmostí? Nebo zbrusu novou informací? Každopádně nám napište o svých názorech i zkušenostech.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services