Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Ne turistika, ale armáda vymyslela konzervy

| 22. 5. 2001
Ne turistika, ale armáda vymyslela konzervy
Pokud patříte k cestovatelům, kteří se snaží snížit náklady své dovolené o cenu stravování, poradíme vám, jak ušetřit ještě více. Přinášíme totiž aktuální přehled nejvýhodnějších cen konzervovaných a instantních jídel.

Zatímco jedni se na blížící dovolenou vyloženě těší, jiným členům domácnosti už vrtá hlavou, co bude rodina jíst. Někteří lidé ani ve dny zaslouženého odpočinku nemohou být bez plotny - a tak se na dovolenou společně s rodinou vypravuje malý příruční sklad proviantu. Ideální na cesty jsou konzervy a instantní polévky. Právě jejich nabídku aktuálně výhodných cen jsme dnes společně s firmou Incoma Research připravili.

Lančmít, párky, vepřové

Sortiment na cesty opravdu moc bohatý není. Reprezentují jej v zásadě jen produkty uvedené v titulku - konzervované párky, nejrůznější varianty vepřového masa ve vlastní šťávě a pro turisty asi nejpopulárnější lančmít. Pokud se v akční nabídce objevila i jiná jídla, pak jsou to ještě luštěniny - ty ale představují obměnu dovolenkového menu spíše výjimečnou. A pochopitelně si můžete vybrat i z celé škály instantních či nudlových polévek.

Oproti jiným produktům nákup konzerv na dovolenou nepřinese výraznou úsporu - na jedné plechovce ušetříte zhruba pětikorunu. Správná hospodyně ale obratem spočítá, že je to zhruba pětina původní ceny a to zase není k zahození.

Výběr je tentokrát zdánlivě chudý - je to ale tím, že právě včerejším dnem skončila platnost akčních cen v hypermarketech Carrefour. Ze seznamu tak vypadlo dalších jedenáct položek - sortimentně by ale dnešní nabídku nijak nerozšířily.

Kde nejvýhodněji nakoupíte
konzervy a instantní polévky?
produkt obchodní síť balení akční cena
(Kč)
běžná cena
(Kč)
platí do poznámka
Baštýř Globus 420 g 18,50 27. 5.
Clever luncheon meat Big Billa 415 g plech 19,90 27. 5.
Lahůdkové párky v tenkém střívku Plus Diskont 900 g plech 99,90 119,90 30. 5.
Masné konzervy Albert 415 g plech 21,90 26,90 22. 5. vepřové maso, luncheon meat
Mince luncheon meat Julius Meinl 400 g plech 18,90 21,90 26. 5.
Selské vepřové maso ve vlastní šťávě Globus 400 g plech 18,50 27. 5.
SPAR kuřecí luncheon meat Interspar 415 g plech 19,90 22. 5.
SPAR vepřové maso ve vlastní šťávě Interspar 415 g plech 19,90 22. 5.
Šenovské lahůdkové párky Tesco H+O 390 g plech 24,90 29,90 29. 5.
Hotové pokrmy v konzervách Plus Diskont 420 g plech 19,90 30. 5. čočka s jemným párkem, ďábelská směs s fazolí
Otma zeleninové lečo Julius Meinl 340 g sklo 10,50 14,50 26. 5.
Lucky instantní nudlové polévky Plus Diskont 7 g UH sáček 4,90 30. 5.
Maggi Plný hrnec, polévky Interspar 1 ks UH sáček 14,50 22. 5. 6 druhů, na 2 litry
Maggi Přidej vejce, polévky Plus Diskont 1 ks UH sáček 9,90 10,90 30. 5. formanská, chalupářská polévka, na 1 litr
Vitana instantní polévka Julius Meinl 1 ks pap. sáček 5,45 7,80 26. 5. 2x 1 porce, 5 čárových kódů = hrnek je váš
Vitana instantní polévka Tesco H+O 1 ks UH sáček 11,90 13,90 29. 5. 4 druhy, soutěž o hrnek
Vitana instantní polévka Plus Diskont 1 ks UH sáček 11,90 13,90 30. 5. různé druhy
Vysvětlivky: UH - umělá hmota, pap. - papír, H+O - hypermarkety i obchodní domy
Pramen: Incoma Leaflet Monitor

Konzervy jsou produkt války...

Asi nikoho nepřekvapí, že konzervy dali světu vojáci. Není to ale vymoženost minulého století, ale mnohem starší. Koncem osmnáctého století nabídl Napoleon Bonaparte odměnu tomu, kdo vyřeší problémy se zásobováním hladovějících armád. Po patnáctiletém experimentování předvedl Nicholas Appert císaři skleněné konzervy - a získal slíbenou prémii. Francouzská vojska hned posílila svoji bojeschopnost - a tradiční rivalové z Britských ostrovů se nechtěli nechat zahanbit. V roce 1810 získal Peter Durand patent na plechové konzervy, které jsou pro vojáky ještě praktičtější, protože se s nimi jednodušeji manipuluje.

...ale také nebezpečnou bombou

Potravinové konzervy mohou ale být také zdraví nebezpečné. Jsou-li jejich víčka vypouklá, vůbec je nekupujte - a pokud už je máte ve spižírně, vyhoďte je. Bohužel ani na první pohled nezávadné konzervy nemusí být bez vady. Pokud byly sterilovány při nedostatečně vysoké teplotě, mohou být dobrým prostředím pro růst bakterií Clostridium botulinum, které jsou původcem otravy označované jako botulinismus. Ta ohrožuje především děti, starší lidi a osoby se sníženou imunitou. Otrava se projevuje bolestmi hlavy, žízní, dvojitým viděním, obtížemi při mluvení a polykání či obrnou dýchacích svalů. Naštěstí botulinismus více hrozí z domácky zavařovaných konzerv, než průmyslových výrobků.

V našem seriálu už jsme psali:

Nakupujete na dovolenou konzervy, nebo dáváte přednost místnímu stravování? Jsou na cesty lepší konzervy, nebo instantní pokrmy v prášku? A proč? Napište nám.

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

-10
Ano
Ne

Diskuze

Žádný komentář nebyl vložen.

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Aukční režim, Dlouhodobá rovnováha, NAV, e-shopy, zbyněk stanjura, andrej babiš, architektura, jan raška, velký obchod, správa investic, pojistné období, klienti bank, doplňky, cena půdy, klientský dům, odchod, termín, Stavební úvěr

4B08606, 3B36443, 5C14900, 5C14900, 4M29394

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK