Sedm pohledů pro Peníze... Dušana Hradila

Sedm pohledů pro Peníze... Dušana Hradila
Hokejoví mistři světa jsou zpátky doma. Škodovky u vlády neuspěly. Ministerstvo zahraničí (ne)šetří na zdraví svých úředníků. Další osobní data v ohrožení. Uplynulý týden prostě stál za to.

Mistři se za politiky nehrnou

V pondělí se do vlasti vrátili naši hokejoví mistři. Čekaly je tisíce fanoušků - jak v ulicích Prahy, tak na Staroměstském náměstí. Slavilo se bouřlivě, šampaňské teklo proudem. O setkání s českými politickými špičkami ale hokejisté zájem neměli. Naši "političtí mistři" si tak svoji polívčičku na hokejovém ohni nepřihřáli. Jan Zahradil z ODS odmítá názor, že se politici setkávají se sportovci jen pro to, aby se více zviditelnili. Ale to my přeci víme, že si chtějí jen přátelsky popovídat. Ale není na škodu, když se k tomu připlete nějaká ta kamera, že?

"Darebných" osm centimetrů

Česká vláda českými vozy - to byla původní idea premiéra Miloše Zemana. Proto také vláda nechala na zakázku vyrobit prodloužené Škody Octavie pro svůj vozový park. Premiér ale minulý týden v parlamentu vyjádřil nespokojenost s přístupem Škody Auto a prohlásil, že do Octavie Long se spolehlivě vejde pouze ministr Grégr. S tím ale nesouhlasí šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek. Podle něj jezdí v běžné verzi Octavie i lidé většího vzrůstu, než je pan ministr. A prodloužení o osm centimetrů je sakra velký rozdíl. Vládě to ale nestačí - velké osobnosti si žádají velkých aut. Což takhle sestavovat vlády podle toho, jak velké jsou české vozy?

Ministerstvo šetřilo

Šetřit prostředky musí v dnešní době téměř každý - i ministerstvo zahraničí. Proto svým úředníkům (včetně ministra Kavana) neplatí při zahraničních služebních cestách pojištění. To, že se chodí s džbánem pro vodu tak dlouho, až se ucho utrhne, se potvrdilo i tentokrát. Ministr Jan Kavan prodělal minulý týden při své návštěvě v USA lehký infarkt a musel strávit dva dny v nemocnici. S úhradou ošetření si však starosti dělat nemusí - vše "zatáhne" ministerstvo ze svého rozpočtu. Nejdřív šetřili a teď budou platit.

A zase zdražíme...

Jako by nestačilo lednové zvýšení cen zemního plynu o 24,1 procenta a už je tu další cenový skok - od července si máme připravit o deset procent více. Roční vytápění rodinného domku tak podraží o zhruba dva tisíce korun. Ceny energií ale nerostou jen u nás. Tak například v Kalifornii vyústila energetická krize v další zdražení elektřiny v řádu desítek procent. Ještě že my máme Temelín s (údajně) nízkými náklady na výrobu elektrické energie. Jenom vychytat ty "drobné" mouchy (tou poslední je sedmdesátitunová turbína) a můžeme to rozjet.

Cenná data nebo jen změť jedniček a nul?

Komerční pojišťovna uklidňuje rozhořčené klienty, že data na zálohovacím zařízení, které bylo ukradeno, obsahují pouze nečitelný soubor jedniček a nul. Opačného názoru jsou ale počítačoví odborníci, kteří tvrdí, že data lze dekódovat. Záleží prý pouze na tom, kolik peněz a času do takové operace dotyčný investuje. A protože má jít o osobní data tisíců klientů - jména, adresy, zdravotní stav, ale také například výčty pojištěného majetku včetně jeho umístění a úrovně zabezpečení proti krádeži, investice do dekódovacího vybavení by se vyplatila . Úřad pro ochranu osobních údajů radí nespokojeným klientům: Suďte se! Mezitím ale zájemci vyčkávají u svých počítačů, kdy se na internetu, stejně jako v roce 1999 v případě dat klientů České spořitelny, objeví nová nabídka osobních dat - tentokrát klientů Komerční pojišťovny.

Květnový preferenční guláš

Nejnovější odhady volebních preferencí jsou značně protichůdné. Zatímco podle Centra pro výzkum veřejného mínění vede po dvou letech opět ČSSD s dvaadvaceti procenty, těsně sledována Čtyřkoalicí a ODS, Středisko empirických výzkumů došlo k jinému závěru. Podle něj by totiž nejvíce hlasů dostala Čtyřkoalice (26 procent). S čtyřprocentním odstupem by skončila ODS a těsně za ní sociální demokraté. Co si z toho zmatku odnést? Snad jen to, že síly jsou vyrovnané a tak se můžeme příští rok těšit na tvrdý boj. Zkrátka - volební guláš, pivo a spousta dalších lákadel by neměly chybět.

Evropská unie - raketa nebo závaží pro Česko?

V Evropské unii vidí mnozí raketu, která nás po vstupu ponese vzhůru do ekonomických výšin. Ekonomika v západní Evropě se ale zpomaluje a tak by se mohlo zdát, že z rakety bude spíše závaží, které nás podrží dole. Útlum v unii totiž výrazně ovlivní i českou ekonomiku, protože sedmdesát procent exportu směřuje naše hospodářství právě do členských zemí EU. Když k tomu přidáme sílící tlak na zavedení přechodného období pro vstup na trh práce a úvahy o povolení nákupu nemovitostí v ČR zahraničními subjekty, nabízí se znovu otázka, zda do unie chvátat či spíše vyčkat. Doufejme, že naši diplomaté vybojují co nejlepší pozice.

Myslíte si, že je správné nutit vládu, aby jezdila českými vozy? A mají se vítězní sportovci scházet s politiky? Má pravdu Komerční pojišťovna, když tvrdí, že jí ukradli jenom jedničky a nuly? Ať už si myslíte cokoliv, napište nám.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services