Muž v pozadí obchodu

Muž v pozadí obchodu
Před lety ministryně zrušila prý neperspektivní výzkumný ústav. Jeden z tehdy propuštěných mužů dnes už deset let stojí v čele firmy, kterou zájem o obchod docela slušně živí. Ministryně tehdy zřejmě zapomněla, že obchod, to jsou především - peníze.

Lidé své peníze rádi nejenom investují, ale také utrácejí v obchodech. Právě s obchody svoji profesní kariéru spojil i Tomáš Krásný, zakladatel a jednatel společnosti Incoma. Ta se kromě výzkumu obchodu zabývá také organizováním odborných konferencí. Nejmladším z konferenčních titulů je Marketing Management, jejíž druhý ročník se koná na sklonku května v Praze.

Server Peníze.CZ se stal mediálním partnerem tohoto setkání špičkových marketérů. O Tomáši Krásném lze bez rozpaků říct, že je šedou eminencí domácího obchodu. Za vším, co se v branži děje, je on - nebo o tom alespoň hodně ví. Vyzpovídali jsme jej proto, jak se k oboru dostal.

Když jste zakládal Incomu, proč jste si vybral jako segment vašich šetření právě maloobchod? Tehdy to zdaleka nebylo moderní a dynamické odvětví jako dneska...

K maloobchodu mě přivedl můj vysokoškolský učitel z Univerzity Karlovy - docent Kühnl. Přesvědčil nás, že v moderní společnosti je to jedno z nejdynamičtějších odvětví a hlavně nám dal naději, že jednou i my budeme mít "moderní" společnost.

Čí to vlastně byl nápad - založit firmu? Ryze váš, nebo vás k němu někdo přivedl?

K založení firmy Incoma před deseti lety výrazně přispěla bývalá ministryně obchodu Vlasta Štěpová. V lednu 1991 iniciovala redukci činnosti bývalého Výzkumného ústavu obchodu, kde jsem tehdy pracoval. V rámci propouštění pracovníků neperspektivních útvarů jsem k 1. únoru odešel do vlastní firmy. Další velká část "méně žádaných" pracovníků založila ve stejný den GfK Praha. Incoma i GfK kupodivu dodnes prosperují a Výzkumný ústav zanikl. I úředníci se občas mýlí!

Bylo tehdy těžké se prosadit ve zvoleném segmentu? Respektive: bylo to tehdy těžší, než by se s podobným zaměřením začínalo dneska - nebo je tomu naopak?

První polovina devadesátých let byla pro podnikání ideální. Konkurence byla minimální, trh nenasycený. Dnes na českém trhu podniká prakticky celá globální Top 10 výzkumníků a poradců a trh je velmi konkurenční.

Co je podle vás hlavním klíčem úspěchu Incomy?

Kombinace nápadů a tvrdé práce. A určitě hodně štěstí...

I úspěšné firmy mají za sebou těžké chvíle. Můžete prozradit, kdy a proč takový okamžik nastal u vás? Nebo snad jste výjimkou?

Kritické bylo období 1997 - 98, kdy Incoma přestala být malou firmou a ztratila výhody s tím související (možnost rychlého rozhodování, pružné reakce na změny, vysoké motivace klíčových spolupracovníků). Současně jsme zdaleka neměli výhody velkých firem (propracované interní systémy řízení, přístup na mezinárodní trhy). Problémy jsme tehdy vyřešili prostřednictvím nové strategie, která umožnila klíčovým manažerům získat podíly ve firmě a současně zlepšit spolupráci s GfK, která se postupně po třech letech vyvinula v majetkové propojení.

Historie obchodních konferencí pořádaných vaší firmou je mladší. Co bylo impulzem prvního konferenčního počinu? Loni jste svoji konferenční činnost navíc rozšířili o marketing a nedávno jste se nechal slyšet, že konferencí bude více. Jaký motiv vás vedl k rozšíření počtu pilířů, na nichž firma stojí?

K pořádání konferencí nás přivedli dva významní obchodní partneři a přátelé. První z nich byl pan Gaston Huens z firmy Danone, který nás koncem roku 1992 doslova přemluvil, abychom zorganizovali sérii konferencí pro velkoobchodní zákazníky společnosti Čokoládovny, na nichž byly prezentovány nové značky Opavia, Orion, Sfinx. Druhým velkým zdrojem inspirace byl profesor Jiří Jindra, který v létě 1994 přišel s myšlenkou pořádat pravidelné výroční konference o rozvoji obchodu v Česku. Naší ambicí se stalo poskytovat klientům - marketingovým a top manažerům - úplný servis v oblasti marketingových služeb. Organizace konferencí je od té doby velkým a nezbytným doplňkem našeho podnikání ve službách podporujících marketing management tedy výzkum, poradenství a training.

Je pořádání konferencí dobrý byznys? Lepší, než výzkum trhu?

Je to jiný byznys. Vyžaduje hlubokou znalost problematiky diskutované na konferenci (sestavení programu), ale také dobré organizační schopnosti, kreativitu a extrémně vyvinutou pracovitost. Tento poněkud náročný mix požadavků na organizaci konferencí je nám kupodivu dost blízký a dokonce nám vyhovuje. Možná právě proto jsme v organizaci konferencí doposud poměrně úspěšní.

Druhý ročník marketingové konference už čeká za dveřmi. Co je podle vás největším nedostatkem českých marketérů? Nebo - možná ne marketérů, ale jiných odborných útvarů uvnitř firem? Jaká je největší překážka marketingového fungování firem u nás?

Marketing je v českých podmínkách bohužel stále více ztotožňován s reklamou a komunikací. To vede k řadě chyb. Za největší překážku marketingového fungování firem u nás pak považuji nedostatečnou orientaci na zákazníka, respektive nepochopení základního významu zákazníka pro firmu.

Dotazník

Silné stránky: optimismus

Slabé stránky: nezřízená chuť k jídlu

Oblíbený nápoj: káva, pivo, whisky

Rodinný stav: ženatý

Nejdražší koníček: Incoma

Osobní automobil: mám

První výdělek: výnosy ze směnného obchodu s angličáky (Matchbox) a známkami (1973)

Největší životní vydání: výplaty tazatelům (za 10 let fungování Incomy asi 100 mil. Kč)

Nejvýhodnější nákup: bez komentáře

Největší sen: svoboda (částečně splněno v roce 1989)

Tři věci, které byste si nevzal na pustý ostrov: zákoník práce, lyže, Yorkshire pudding

Největší vynález lidstva: oheň (včera jsem měl vynikající barbeque)

Nejobyčejnější věc na světě: pustý ostrov

Kolik kroků je od Churchillovy sochy v Praze před VŠE k Churchillově soše v Londýně před parlamentem: určitě víc, než bych byl ochoten jít pěšky

Jaký je váš vztah k obchodu nebo marketingu? Kde nejčastěji nakupujete? Máte rádi konference, nebo je z duše nenávidíte? A proč? O všem, co vás k danému tématu napadne, nám napište.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services