Konečně on-line stavební spořitelna

Konečně on-line stavební spořitelna
Na první pohled příjemná grafika a přehledné uspořádání. To hlavní, za co si 'raiffeisenka' zaslouží pochvalu, je ale něco jiného. Je to skutečně on-line stavební spořitelna.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.

Další v pořadí hodnocené stránky na první pohled zaujmou příjemnou barevnou kombinací žluté a modré barvy. Barvy se vzájemně střídají a doplňují jak v navigaci, tak přímo u obsahů stránek. Jejich použití u tabulek zvyšuje přehlednost a čitelnost těchto jinak nezáživných informací. Ani firemní maskot v prezentaci nechybí, takže se dá říct, že v "rajfajzence" vědí, co je to corporate identity. Titulní stránka je přehledně členěná a komunikuje základní informace.

To samé se bohužel nedá s jistotou říci o dalších dvou webech, které se skrývají pod odkazy v levém menu hlavní prezentace. Je zde až příliš znát, že každý web dělal někdo jiný. Často nekvalitní obrázky, rozdílné formáty textu a celkově jiný ráz stránek tuto skutečnost jen podtrhují.

Podíváme-li se blíže na obsah a podobu hlavní prezentace společnosti, nalezneme přehledný, obsahově přiměřeně rozsáhlý a zajímavý web. K rychlému načítání u většiny sekcí přispívá poměrně stručný a výstižný obsah. V rozsáhlejších sekcích uživatel uvítá pomoc posuvníku, navigace oproti jiným prezentacím naštěstí nikam nemizí a stránka nadále zůstává přehledná a srozumitelná.

Použití posuvníku se však ukazuje jako negativní v sekci Produkty. Zde se po rozbalení levého podmenu objeví posuvník zasahující svou plochou do textu v hlavním okně. Podobné problémy má uživatel i při menších rozlišeních, kdy se posuvník zobrazuje na jednotlivých stránkách častěji. Druhý extrém nastává při kliknutí na záložku Služby, kdy se pro změnu nezobrazí v hlavním okně nic. K hledaným informacím se dostanete až na další kliknutí.

Standardem většiny dnešních prezentaci je vyhledání. V této prezentaci hledání funguje dle mých zkušeností dobře, ale velmi nepříjemná je absence obvyklých potvrzovacích tlačítek. Použitý způsob potvrzení dotazu je velmi nepříjemný a neintuitivní. Narazíme na něj ostatně v celé prezentaci, kdykoliv něco potvrzujeme nebo hledáme – při samotném hledání, ve slovníku pojmů i u výběrového formuláře u zprávy o hospodaření. Po několika marných pokusech jsem náhodou objevila, že vlastním impulsem pro odeslání dotazu je kliknutí na popisek pole. Velmi, velmi netradiční.

U firemních slev bohužel narazíme na stejný problém jako u minulé prezentace. Zobrazí se jen statická tabulka, informace nelze třídit, nelze rovnou vyhledat konkrétní firmu nebo zboží. Na nezvyklé zpracování tabulek narazíme také v seznamu poradenských míst. Po kliknutí na odkaz v menu se překvapivě zobrazí kontaktní informace a znovu jen odkaz na poradenská místa. Až tam najdeme avizovaný seznam míst. Velmi nezvykle působí to, že vypsaná tabulka se vnoří přímo mezi jednotlivé položky seznamu.

Opět na webu narazíme na nešvar většiny prezentací - framy, jejichž použití znesnadňuje ukládání, tisk a nalezení stránek pomocí vyhledávačů. V tomto případě se problémy s použitím rámů projeví například při vysokém rozlišení, kdy se grafika prezentace rozsype na celou stránku.

Technické hodnocení
Doba testování:od 17. 5. 2001 17:53:01
do 17. 5. 2001 17:55:20
Počet testovaných odkazů:361
Nefunkční odkazy (interní): 4
Nefunkční odkazy (externí):10
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):7
Chybějící atributy:126
Stránky starší 180 dní:4
Stránky bez nadpisu:71

Pod odkazy On-line služby a E-úvěr se skrývají, co se obsahu týče, nejlepší části prezentace. E-úvěr umožňuje s pomocí průvodce interaktivní výpočet úvěru. Pokud klient splňuje požadované podmínky, může smlouvu uzavřít přes internet a vypočtené údaje rovnou odeslat do spořitelny. On-line služby pod zabezpečeným přístupem umožňují modelování stavebního spoření, odeslání návrhu smlouvy přes internet a zároveň přístup registrovaným uživatelům. Těm jsou poskytovány informace o stavebním spoření prostřednictvím krátkých textových zpráv SMS. Systém umožňuje obsluhovat celé konto, a tak můžete v kteroukoliv denní dobu zjistit, kolik prostředků již máte na svém účtu, kdy vám byl připsán na účet poslední vklad a v jaké výši, kdy pravděpodobně splníte základní podmínky pro získání úvěru ze stavebního spoření (přidělení cílové částky) a mnoho dalších informací.

Množství nefunkčních externích odkazů je v tomto případě dáno několika chybějícími soubory, na které je adresováno z více stránek. Jako větší problém vidím množství stran bez nadpisů, objektů bez atributů a několika objemných stránek, které snižují rychlost načítání celé prezentace. Největší má přitom úctyhodných 740 kB. Načtení zrovna této stránky by modemistovi trvalo přes čtyři minuty!

Co o webu soudí porotci serveru Peníze.CZ?

Pavel Daniel, Marketing & Media: Jméno webu Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS), přestože složité, je díky zkratce snadno k zapamatování. Sympaticky působící homepage (na první pohled) nedává návštěvníkovi pocit ani přílišného "přeplácání" informacemi, ale není ani lacinou výplní, která nic neříká. Škoda jen slabší aktualizace žhavých novinek. Přestože spořitelna patří do portfolia silně konzervativního rakouského peněžního domu, mohl by být tradiční "Igráček" třeba rozpohybovatelný nebo by mohl mít odkazy na nejdůležitější firemní informace, například místo nicneříkajících "karet" ve spodní části webu. Takhle web působí až příliš staticky a to si spořitelna rozhodně nezaslouží. Líbilo se mi také přísné dodržování takzvané corporate identity na všech mnou zkoušených úrovních webu.
Přestože je navigace vcelku srozumitelná, nechápu plýtvání místem v některých podúrovních webu. Pohodlně by se daly využít jinak, než jen bílým podkladem (viz například sekce Produkty). Nenašel jsem žádnou podstatnou závadu pro informační část, snad jen výše jmenovanou a také "tradiční" absenci srovnání finančních produktů pro lidi, kteří se rozhodli využít stavební spoření nejen pro výstavbu bytu. Naopak - velké plus dávám speciální nabídce a to především díky výbornému informování, zase jen škoda, že se k ní musí člověk probojovat. Jako dobrý nápad hodnotím službu vyřízení žádosti přes internet formou takzvaného e-úvěru.
Nezapůsobila však na mě sekce "O nás", kde jsem čekal spíše než jmenný seznam vedoucích třeba dlouhodobé hospodářské výsledky spořitelny s uvedením částky dividend atd.

Vladimír Iliev, iStrategie.cz: Čekal jsem od Raiffeisenky víc. Nudná grafika s plno nudnými informacemi. Interaktivní sekce je bez nápadu. Pozitivní je určitá snaha odlehčit text tematickými obrázky, ale vše na mě působí nedodělaně.

Pavel Janeček, Pioneer: Tak konečně trochu jiný web! Proč? Odpověď zní... On-line služby! Registrace využívání on-line služeb je poněkud zdlouhavá (písemný souhlas), ale v současném právním systému není zřejmě jiné cesty. Systém Elbos neodpovídá nejrychleji, ale k výsledkům se nakonec dopracuje. Škoda, že RSTS nezaregistrovala certifikát serveru u nějaké autority, která je rozpoznávána www prohlížečem. Soudě podle struktury webu je zřejmě, na rozdíl od konkurentů, v pozadí redakční systém založený na databázovém konceptu.
Graficky jsou stránky průměrné, některá tlačítka a grafické prvky by potřebovaly kvalitativně doladit. Rovněž je nepříjemné zobrazení stránek ve větších rozlišeních, kdy se diky flexibilitě tabulek v rámcích rozpadá původní grafický záměr.
Navigace systémem hlavních menu na horizontále a vedlejších na vertikále je pochopitelná a intuitivní. Poněkud překvapivá je prázdná stránka Produkty, která budí dojem, že někde nastala chyba. Malým hororem je odeslání formulářových dat. Dost dlouho mi trvalo přijít na to, že musím kliknout na popis pole formuláře.
Celkově hodnotím web jako jeden z nejlepších v sektoru stavebních spořitelen zejména díky pokusu o on-line služby.

Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna: Web Raiffeisen stavební spořitelny je orientován na on-line služby. Pro uživatele to znamená velký přínos, avšak existuje trochu chaos v jejich prezentaci. Pouze záložka služby obsahuje jejich vyčerpávající přehled, jinak najdete pouze některou z nabízených služeb. K modelovým příkladům se dostanete až po delším pátrání a může se stát, že nastane chyba a jste bez výpočtu. Uživatel najde dobré základní informace o produktech. Web prezentuje přijatelná grafika, příjemná a přehledná navigace. Vytknout by se dala absence navigačních prvků na jednotlivých stránkách, strohá grafika textů, slovní odkaz "klikněte zde".

Tomáš Řehák, Run Interactive: "Škoda, že nejsem registrovaný uživatel RSTS :-))". Právě u této stavební spořitelny mám konečně pocit, že jako neregistrovaný uživatel o něco přicházím. Konečně web, který se neomezuje jen na funkci nástěnky, letáku, šanonu. Pracuje se zájemcem a ještě lépe s klientem (alespoň podle menu pro registrované). Umožňuje jim modelovat, využít přitom reálná data klientů. Tento ústav si před námi nehraje na schovávanou ohledně požadovaných záruk za úvěry - například. Škoda, že je graficky strohý, ale to mu uživatel odpustí. Obsah má být na netu král.

Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt: Formát, vzhled a funkčnost stránky se mi velice líbí. Snadno jsou dostupné informace o hlavním produktu, skupině kolem Raiffesenbank, podstatných (cross-selling) produktech skupiny, aktualitách. Takzvaný e-úvěr, který se v různých formách na stránkách stavebních spořitelen vyskytuje, je strukturován a řešen srozumitelně. Grafika je příjemná, lákavá. Přístup ke klíčovým informacím o produktu a obchodních místech je na hlavní stránce vhodně graficky zdůrazněn.

Jiří Vítek, MindShare: Konzistentní grafika, kterou kazí vzhled textu a takové věci, jako nápisy klikněte zde. Po informační stránce obsahuje většinu nutných věcí, chybí kalkulátory či vývoj minimálního ohodnocovacího čísla.

Petr Vyhnálek, Globus: Stránky poskytují návštěvníkům potřebné informace o stavebním spoření. Jejich prezentace se stejně jako u předchozích stavebních spořitelen soustřeďuje pouze na převedení tištěných materiálů do elektronické podoby. S tím souvisí dlouhé, nepřehledné, stránky. Dokumenty je sice možné korektně vytisknout, chybí však jejich "stažitelná" podoba. Fulltextové prohledávání nefunguje. Kladně bych hodnotil zabezpečení stránek "On-Line služeb". Škoda, že není možné v současné době využít možnosti "modelování" spoření. Na této stránce dochází k "technické chybě". Příjemná je možnost zřídit úvěr přes službu "e-úvěr".
Grafika je jednoduchá a funkční. Odpovídá CI/CD. Menu jsou přehledná a logicky tříděná. Stránky se rychle načítají. Celkově bych zařadil stránky do šedého průměru. Ničím speciálním nevynikají.

Jitka Vysekalová, Marktest: Prezentace využívá důsledně barevných i grafických prvků corporate identity společnosti a celkově se přibližuje úrovni prezentace bankovních ústavů. Text je uspořádán přehledně, návštěvník se v něm dobře orientuje. Celkové prezentaci v pozitivním slova smyslu odpovídá i domovská stránka, která zaujme klasickou barevností, grafickým symbolem panáčka a dalšími grafickými prvky (tlačítka).

Dalšími porotci serveru Peníze.CZ jsou David Gladiš z Ami Communications, Martin Jaroš z Hospodářských novin a Veronika Lamperová z Mony. Jejich hodnocení zde však chybí pro přílišnou zaneprázdněnost v uplynulém týdnu. Porotkyní serveru je rovněž Markéta Škodová ze Strategie, která se však připravuje na státnice a tak její roli sudího převzal její redakční kolega Vladimír Iliev.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDDG VIPJMJ VLaVLu VSJVíPVJVy průměr
informační hodnota2 -32211,51 2331,5 2,00
grafika1,5 -4 32,522,52,5 1221,5 2,23
celkový dojem2 -4 2212 1,52 231,5 2,09
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; DG - David Gladiš, Ami Communications; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

  • Příští týden dokončíme druhé kolo seriálu zhodnocením stránek stavební spořitelny Wüstenrot (profil, názory, koupit). Už teď si můžete přečíst, jak dopadly dosud hodnocené stavební spořitelny: pyramida Komerční banky, buřinka České spořitelny a Českomoravský lišák.
  • Produktovou nabídku stavebních spořitelen si můžete porovnat v naší unikátní sekci nástrojů.
  • Dejte svůj hlas stavební spořitelně s nejlepším webem výměnou za šanci vyhrát mobilní telefon!

Už jste někdy navštívili stránky Raiffeisenky - nebo je dokonce pravidelně používáte? Jsou vám užitečné, pomohly vám v něčem? Napište nám své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2001 10:41

Nebo http://www.raiffeisen.cz ???

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 5. 2001 13:46

E-úvěr nevypadá, že by byl zabezpečen SSL (dříve býval!). To jen na okraj v porovnání s modrou pyramidou. Jinak on-line služby na jedničku (i když ne s hvězdičkou).

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services