Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara

Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara
Čeští hokejisté jsou potřetí v řadě mistry světa! Prezident Havel si těžko zvyká na ministra Grégra a v justici zuří válka o nezávislost. Spořitelna vnukla státu myšlenku, jak ušetřit na hypotékách. Už nejen bulvární noviny o tom všem píší hezky barevně.

Mistři, mistři!!!

Finále hannoverského hokejového šampionátu vypadalo hrozně dlouho smutně. Až do čtyřiačtyřicáté minuty jsme se učili smiřovat s představou, že se budeme muset spokojit se stříbrem - prohrávali jsme s Finskem nula dva. Jenže Česko, které dalo světu Jágra, přece nemohlo skončit jinak, než na mistrovském stupínku. To snad bylo jasné každému, alespoň teď po bitvě určitě. A tak v prodloužení prostě museli Češi porazit Finy 3:2. Je to dobrý pocit, být v něčem nejlepší, viďte?

Zvykli byste si?

Předseda vlády Miloš Zeman požádal prezidenta Václava Havla, aby jmenoval novým vicepremiérem koordinujícím všechny ekonomické ministry šéfa resortu obchodu a průmyslu Miroslava Grégra. Havlovi se do toho moc nechce, a tak alespoň s Grégrovým povýšením otálí s tím, že si na podobnou myšlenku musí zvyknout. V daném případě totiž prvnímu muži státu nezbývá, než nakonec vyhovět premiérovi - zákon ale naštěstí pro Havla neříká, jak dlouho si musí zvykat na nejrůznější výstřelky ministerského předsedy. No schválně, vy byste si zvykli?

Válka soudců

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš je ve válečném stavu. Se soudci. Těm se nelíbí ministrem prosazený zákon, podle něhož justiční nováčky čeká po pěti letech zkouška, zda na svoji práci stačí. Soudci jsou totiž nedotknutelné osoby. Když už si jednou obléknou soudcovský talár, nikdo je nesmí odvolat. Tak dí slepá spravedlnost. Podle soudců je nyní ohrožena nezávislost justice. Zkoušení soudců je prý návratem před listopad devětaosmdesátého roku - když se nějaký soudce znelíbí panu ministrovi, potažmo politické reprezentaci, může prý se lehce stát, že dotyčný u zkoušky propadne. Zdá se mi, že nepříliš výkonná justice v očích svých uživatelů čekajících řady let na verdikt v sebebanálnější kauze už propadla. Přitom některé zmatené rozsudky napovídají, že by soudci nějaké přezkoušení potřebovali. To naše justice opravdu tak málo věří v demokratické zřízení republiky?

Hypotéky ať slevní konkurence

Stát až do loňska podporoval hypoteční úvěry čtyřprocentním příspěvkem. Ten se letos snížil na dvě procenta, vláda však uvažovala o návratu k původní výši. Čáru přes státní rozpočet ministerským úvahám učinil konkurenční boj bankovních domů. Česká spořitelna totiž oznámila, že od poloviny května výrazně zlevní své hypoteční sazby. Nejenže se to nelíbilo spořitelním konkurentům - ale vládní úředníci už naznačili, že v tom vidí řešení: podporu už stát asi příliš nezvýší a ponechá pokles sazeb hypoték na konkurenčním boji. Konečně kapitalistické rozhodnutí?

Tak už to začalo

Minulý pátek sjely z rotaček Lidové noviny jako obvykle. Pokud jste si jich ale na stáncích všimli, nebyly obvyklé. Byly barevné. Jako by nestačilo, že minulý měsíc se na mediálním trhu objevila hvězdička druhého českého supertabloidu. Teď je tu barevný i 'seriózní' deník. A ono to opravdu nestačí. Barevné Lidovky - jež navíc jsou fakticky až druhým deníkem, po mnohem méně čtených Hospodářských novinách, který se vybarvil - jsou totiž jenom malou vlaštovkou z vydavatelství MaFra. Zatímco vlaštovky ohlašují příchod nové roční sezóny, nová podoba Lidových novin hlásí: už to začalo. Trend barevných novin už nikdo nezvrátí - za pár dní se můžeme těšit na stejně jásavou Mladou frontu Dnes. Inzerenti, jásejte; vydavatelé, kteří na barvu nemáte, plačte!

Kdo jinému jámu...?

Za patnáctimiliardovou škodu hodlá zažalovat Komerční banku... společnost B. C. L. Trading. V dubnu vídeňský soud zamítl návrh banky na prohlášení konkursu na společnost B. C. L. Trading, jejíž nesplácené úvěry způsobily peněžnímu domu ztrátu osm miliard korun. Dlužník se teď směje bance do očí, už si v Česku najal i právní kancelář. Kdo nakonec skončí v osmi či patnáctimiliardové jámě je asi předčasné spekulovat.

Máme moc nízké ceny

Jen devětatřicet procent nás v průměru stojí nákupy zboží a služeb oproti našim sousedům v Evropské unii. Podle čerstvé studie o sociálních a ekonomických dopadech vstupu do EU tak lze počítat se zvýšením tuzemských cen potravin o pětatřicet až čtyřicet - ne-li více -, procent. Zemědělci totiž budou chtít po vstupu do unie prodávat své produkty za stejných podmínek, jako jejich evropští kolegové. Nejblíže Evropanům jsme s cenami nábytku (65 procent), nejméně evropští jsme například v oblasti nájmů (cca čtvrtina). Kdo se ale děsí dramatického zdražování, mohl by se zase naopak radovat - do roku 2008 totiž mají být naše platy dvojnásobné. Právě růst mezd a zvýšená poptávka spotřebitelů má být prý hlavním faktorem vyvolávajícím růst cen.

Věřili jste celou dobu, že naši hokejisté zase přivezou zlato? Dokázali byste si zvyknout na Grégra - třeba v čele firmy, kde pracujete? Funguje česká justice? Kdo bude platit miliardy: Komerční banka, nebo Alon Barak? Napište nám, co si (nejen) o tom myslíte.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services