Jak investovat do podílových fondů

Jak investovat do podílových fondů
Stále populárnější investiční alternativou se u nás stávají otevřené podílové fondy. Proto nebude na škodu připomenout si několik obecných zásad, které by měl znát každý, kdo se vydá na nákup podílových listů.

Než vkročíte do své banky nebo někam jinam, abyste své těžce vydělané úspory vyměnili za podílové listy některého z přehršle podílových fondů, musíte si nejprve udělat pořádek takříkajíc před vlastním prahem. Musíte zvážit několik pro vaši investici podstatných věcí:

Cíl, respektive účel investice. Ujasněte si, co od investice očekáváte. Tento krok je klíčový a bude ve větší či menší míře ovlivňovat vaše budoucí kroky. Chcete nashromáždit dostatek prostředků na to, aby váš potomek mohl studovat za oceánem? Chcete si pořídit i nějaký jiný vůz, než z mladoboleslavské fabriky? Toužíte po dovolené pod žhavým seychelským sluncem? Je patrné, že takových alternativ může být nekonečně mnoho, protože co člověk, to přání nebo touha. Vám bude stačit, když si pro začátek ujasníte, co je vaším cílem, respektive proč chcete investovat. Už na první pohled je patrné, že jinak bude investovat člověk, který touží po vile za deset milionů a jinak zrovna tak majetný člověk, který chce mít během stejného období na kontě peníze na plavbu Karibikem. Vaše představy o cíli ovšem musejí být realistické. Nikde není psáno, že si za pět let nemůžete investováním nashromáždit milion dolarů. Můžete, ale pravděpodobnost toho je velmi nízká a navíc se v tomto případě už ani nejedná o investování, ale o spekulaci. Pokud máte odvahu a prostředky na to, abyste si mohli dovolit riziko spekulace, tak spekulujte, ale pravděpodobně si budete muset najít nový finanční server, protože Peníze.CZ nejsou továrna na zázračné plány rychlého zbohatnutí, ale přinášejí návody, které vám pomohou minimálně nezchudnout. Možná se vám to zdá málo, ale vězte, že život je příliš krátký na to, abyste mohli hazardovat se svým osudem.

  • ujasněte si, proč chcete investovat
  • čím neskromnější je váš cíl, tím klikatější a riskantnější cesta k němu vede
  • buďte realističtí při stanovování svých investičních cílů
  • nespekulujte, ale investujte!

Investiční horizont. Může se stát, že přesně nevíte, k jakému účelu budete v budoucnosti peníze potřebovat. To je úplně v pořádku. Pakliže je to váš případ, důkladně si promyslete, za jak dlouho je pravděpodobné, že budete investované peníze potřebovat. Toto je rovněž klíčový krok. Je rozdíl v tom, jestli hodláte nechat peníze netknuté po dobu například dvaceti let, nebo myslíte, že je budete potřebovat během pár let. S růstem investičního horizontu by i měla růst vaše tolerance k riziku, respektive rizikovějším aktivům. Nestačí si pouze stanovit investiční horizont, ale je třeba i odhadnout pravděpodobnost, se kterou budete vámi investované peníze potřebovat ještě před tímto horizontem (kupříkladu zapřemýšlejte o tom, zda je před uplynutím investičního horizontu například reálný přírůstek do vaší rodiny nebo jiná milá či nemilá událost...).

  • stanovte si svůj investiční horizont a odhadněte svou finanční situaci i její vývoj v budoucnu
  • čím větší podíl má investovaná částka na vašem celkovém majetku, tím buďte při investování obezřetnější
  • uvažte, zda a jak je pravděpodobné, že váš skutečný investiční horizont bude kratší než ten předem stanovený
  • čím kratší je váš investiční horizont, tím by měla být nižší vaše tolerance k riziku, respektive rizikovým aktivům a naopak

Pokud vám bude nějaký finanční poradce či přímo investiční společnost tvrdit, že nějaké aktivum je rizikové, zeptejte se, jaké riziko mají na mysli a k jakému časovému úseku se dané riziko váže. Nejčastěji se setkáte s tvrzením, že investice do dluhopisů je relativně bezpečná a potažmo, že je i bezpečnější, než investice do akcií. Takové paušální tvrzení je mylné a zavádějící a proto uděláte nejlépe, když slušně poděkujete a vydáte se hledat někoho kompetentnějšího. Existuje obrovské množství dluhopisů a akcií, jež se samozřejmě mohou lišit svou rizikovostí. Další rizika se objevují, pokud investujete do těchto instrumentů přes prostředníka (podílový fond, penzijní fond, makléř...). Navíc je léty ověřený fakt, že akcie jako investiční třída jsou v dlouhodobém horizontu daleko bezpečnější, než dluhopisy a samozřejmě i pokladniční poukázky. Inflace nikdy nespí, pouze nenápadně a téměř nepozorovaně jako bacil vám užírá kousek po kousku z vašich peněz.

Poznejte sami sebe. Troufám si tvrdit, že pokud si neodnesete z tohoto článku nic jiného než toto, je účel splněn. Není problémem zapamatovat si několik důležitých investičních pouček, to zvládne každý; mnohem složitější však je poznat sám sebe. Pořád se potvrzuje, že největším nepřítelem investora je on sám a nic jiného. Vaše duše je mnohdy tím hlavním faktorem, který rozhoduje o tom, zda vaše investiční kroky povedou správným směrem nebo se od něj budou odchylovat. Řekněte si, jak byste reagovali na různé situace, které můžete při cestě investováním zažít. Představte si, jaká by byla vaše reakce na to, že se hodnota vašeho portfolia snížila o třicet procent během několika dní. Při investování je důležitá trpělivost, proto si představte, že i po dvou letech, co jste investovali, se hodnota vašeho portfolia nezměnila. Poznání sama sebe by vás měla uchránit od toho, abyste učinili chybná rozhodnutí, která by směřovala v rozporu s vaším investičním cílem a investičním horizontem. Stejně tak by nicméně bylo krátkozraké bagatelizovat své investiční neúspěchy. Pokaždé, když se vaše investice nebudou vyvíjet zrovna tak, jak jste si naplánovali nebo představovali, zjistěte, co je toho příčinou. Buď zjistíte, že hodnota vaší investice se vyvíjí v souladu s očekáváním, což samozřejmě nemusí být dvakrát příjemný pohled, ale pro vás zůstává prioritní, abyste stále šli vytyčenou cestou. Druhou možností je, že skutečně došlo ke změně vnějších faktorů související s danou investicí (například poplatky či změna strategie fondu). V takovém případě zvažte, zda pro vás bude výhodnější u daného fondu zůstat nebo se porozhlédnout po některém jiném fondu podobného zaměření.

  • pokuste si představit, jak byste zareagovali na negativní vývoj své investice
  • pokud jste na začátku zvolili dobře, setrvejte, i když máte nutkání něco změnit
  • v případě, že se změnily okolnosti, za nichž jste investovali, přizpůsobte tomu i svou investiční strategii

V příštím díle tohoto miniseriálu si představíme první ze základních pilířů investování do podílových fondů, jímž jsou poplatky, které musí investor přímo či nepřímo zaplatit.

Jaké jsou vaše investorské cíle? Nepletete si spekulace s investicemi? o svých zkušenostech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2001 8:54

Asi jste investoval do fondu s doporučeným investičním horizontem delším než 6 měsíců. Když vám vadí propady měl jste zvolit fond peněžního trhu nebo ČSOB Konzervativní fondu.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services