Nebojte se o Živnobanku

Nebojte se o Živnobanku
V souvislosti s finančními problémy majoritního akcionáře Živnostenské banky se na redakci Peníze.CZ obrátili čtenáři s obavami, zda tato situace nemůže mít vliv na bezpečnost jejich vkladů. Někteří z nich se dokonce svěřili, že uvažují o změně banky...

Na konci února oznámil německý finanční ústav Bankgesellschaft Berlin (BGB), že utrpěl vysoké ztráty z půjček na výstavbu nemovitostí v nových spolkových zemích. Šetření Spolkového úřadu pro bankovní dohled bude probíhat zřejmě do května, již dnes se ale spekuluje o ztrátě kolem půldruhé miliardy eur. Protože BGB je většinovým vlastníkem Živnostenské banky, snažili jsme se zjistit, jak na tuto situaci reagují její klienti.

Redakce Peníze.CZ provedla bleskový průzkum, ve kterém namátkově zjišťovala informovanost klientů o problému BGB. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že zhruba polovina klientů Živnostenské banky o potížích jejího hlavního akcionáře vůbec neví. "Neříkejte, o tom jsem teda neslyšel," odpověděl na otázku muž středních let. Další dotázaní přiznali, že se k nim z médií nějaké informace dostaly, ale nijak reagovat nebudou, protože k tomu není opodstatnění. Znepokojení ale někteří klienti neskrývali. "Ještě aby to krachlo, my tam máme docela dost peněz," svěřil se starší pár.

Přes rozporuplné reakce však průzkum potvrdil, že obavy některých z klientů nejsou namístě – nesetkali jsme se s klienty, kteří by na situaci reagovali zrušením účtů a přechodem do jiné banky.

Klienty uklidňuje také tiskový mluvčí Živnostenské banky Karel Ježek. Podle jeho vyjádření nemají problémy Bankgesellschaft Berlin, desáté největší německé banky, žádný přímý negativní dopad na Živnobanku a nejsou proto důvodem k jakémukoli znepokojení klientů. Německý peněžní ústav s bilanční sumou 203 miliard eur své problémy řeší s podporou svého hlavního akcionáře. Tím je spolková země Berlín, jež drží sedmapadesát procent základního kapitálu BGB. "Berlín již veřejně deklaroval svoji připravenost poskytnout této bance kapitál, kdyby ho potřebovala," připomenul Ježek.

Fronty neuvidíte

Na všech pobočkách banky je nyní standardní provoz a pracovníci neregistrují změnu v chování klientů. Nedochází tedy k hromadnému vypovídání účtů a vybírání vkladů. "Své konto rozhodně rušit nebudu, jde výhradně o problém majitele banky," řekl nám jeden z klientů. S tím ostatně souhlasí také Jiří Staník, analytik společnosti Wood & Company. Živnostenské bance podle jeho slov nehrozí v současné době žádné nebezpečí, protože BGB má situaci plně pod kontrolou. Pokud by německá banka přesto nemohla problém sama vyřešit, jako krajní řešení připadá v úvahu prodej Živnostenské banky. "V případě, že by měl německý vlastník opravdu vážné problémy a potřeboval kapitál, mohl by začít uvažovat o přehodnocení svého působení v České republice," míní Staník. Ani případný prodej však pro klienty neznamená nutnou změnu.

Dokud nebude známo konečné řešení, lze o vlivu na klienty pouze spekulovat. Situaci totiž řeší hlavní akcionář německého ústavu – město Berlín a má všechny předpoklady ji také úspěšně zvládnout. Ti, co mají v Živnobance peníze, mohou klidně spát.

Živnostenská banka loni uzavřela podle českých účetních standardů hospodaření se ziskem 231,2 miliónu korun. Bilanční suma banky meziročně vzrostla z 39,5 miliardy v roce 1999 na 69,9 miliardy. Německý ústav Bankgesellschaft Berlin kontroluje pětaosmdesátiprocentní podíl na kapitálu Živnobanky.

Máte v Živnobance nějaké peníze? Zajímají vás ztráty jejího majoritního vlastníka? Hodláte na situaci nějak reagovat? Svěřte nám své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 18:48, Jan Hevessy

Proč tedy na oficiálních stránkách Živnostenské banky, a.s. máte uvedenu procentní podíl BGB ve výši 85,16 %?. Viz. http://www2.ziba.cz/profil/index.html

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services