Investiční desatero

Investiční desatero
Jako byste se sotva vrhli do rozbouřeného moře bez toho, abyste uměli plavat, bylo by stejně nerozumné skočit rovnýma nohama do světa investování bez znalosti věci. Přitom pochopení základních, leč pevných základů investování nevyžaduje příliš času a energie. Naopak. Zůstaneme-li u přirovnání s plaváním, lze říci, že je investování celkem přirozená věc. V tomto článku se dozvíte, jak se neutopit.

Investování je nutností. Investovat prostě musíte. Nelze se spoléhat na "bezpečí" bankovního vkladu - je draze vykoupeno realizovaným výnosem, který sotva kompenzuje pokles kupní síly vašich těžce vydělaných peněz. Katalyzátorem investování je složené úročení, to znamená stav, kdy peníze vydělávají peníze. Čím dříve, tím lépe.

Stanovte si svůj investiční cíl. Neinvestuje jenom kvůli potěšení z investování (pokud nejste zámožný člověk a nemáte nikoho, komu byste peníze odkázal). Stanovte si, co je vaším cílem, respektive proč investujete. Chcete si koupit jachtu? Nebo zajistit se na stáří? Definování investičního cíle je nesmírně důležité, ovlivňuje samotný způsob investování a alokaci peněz mezi jednotlivá aktiva.

Nic není zadarmo. Může se to zdát otřepané, ale stoprocentně platí, že vyššího výnosu lze dosáhnout jen za podstoupení vyššího rizika. Riziko je ovšem jen příležitostí ve světě vyšších výnosů, nikoliv vstupenkou do tohoto světa. Váš postoj k riziku je stejně jako investiční horizont, investiční cíl a vaše finanční situace jedním ze základních parametrů investice.

Nesázejte vše na jednoho koně. Investování není hazard, alespoň to dlouhodobé ne. Rozložte svou investici do více instrumentů, a to podle výše uvedených parametrů. Při krátkém investičním horizontu dvakrát zvažte výši investice do akcií (při nízkém sklonu k riziku rovněž) a naopak.

Akcie jsou výnosnější než dluhopisy, jenže jim to chvíli trvá. Investice do akcií je dlouhodobě výnosnější a paradoxně i bezpečnější, než investice do dluhopisů. V krátkém období ovšem akcioví investoři musí překousnout nestálost akciových výnosů.

Nezapomeňte na náklady, ty mnohdy hrají hlavní roli. Při investování se nemůžete vyhnout službám prostředníků, kteří si za tyto služby nechávají samozřejmě slušně zaplatit. Nezapomeňte rovněž na rozpětí mezi prodejní a nákupní cenou a daně! To vše vám kousek po kousku ukrajuje z hodnoty vaší investice.

Mnoho aktivity škodí. Nikdo neumí předpovídat budoucnost, což beze zbytku platí i o finančních analyticích nebo manažerech podílových fondů. Logika velí, že aktivní investoři musí v průměru dosahovat nižších výnosů než pasivní investoři, a to převážně kvůli vyšším nákladům. A historická data to plně potvrzují. Pasivní investiční strategie je osvědčený způsob, jak nejefektivněji využít dlouhodobě růstové potenciálu akciového trhu.

Investování není nákup stíracích losů. Když investujete, tak investujte s rozumem. Narozdíl od stíracích losů se jedna akcie liší od jiné akcie a rovněž podílové fondy se navzájem liší.

Investujte pravidelně. Na počátku investujte nejvíce, co si můžete dovolit, i když se může stát, že se zrovna strefíte do tržního poklesu. Uvědomte si však, že v dlouhém období je pravděpodobnější, že trh poroste spíše, než poklesne.

Sledujte své investice. Toto nelze nikdy dost zdůraznit. Veďte si záznamy o každé investici, především proč a za jaké situace jste investovali. Pokud jste investovali v souladu se svým cílem a postojem k riziku, tak průběžně kontrolujte, zda se vaše investice vyvíjí v souladu s důvody, pro které jste investovali.

Řídíte se těmito zásadami? Nebo máte jiné? Dáte tip ostatním? O tom, a nejen o tom nám můžete napsat.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2001 11:14, FekarZ

OK. Beru zpet. Mne jen rozciluje, kdyz se nekdo porad navazi do prace mozkem. A Vas komentar mi tak pripadal.
Napr. ve Svycarsku tvori sluzby cca 70% ekonomiky. A jak jim to hezky funguje.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2001 20:34, FekarZ

Docela trefné - právě pro ně jsou ale Peníze.CZ takovou Školou plavání :)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services