Sedm pohledů pro Peníze… Tomáše Prouzy

Sedm pohledů pro Peníze… Tomáše Prouzy
Minulý týden jako by se roztrhl pytel s výročími - prožili jsme 1000 dní vlády Miloše Zemana, 10 let ODS, 75. narozeniny Alžběty II. a řadu dalších. Kolik z nich je ale opravdu důvodem k oslavě a kolik jen velkým povykem pro nic? A víte, že Shakespeare byl chladný rasistický sexista?

Když Miloš Zeman se širokým úsměvem na tváři vstupoval hlavním vchodem do Strakovy akademie, neustále mluvil o vládě sebevrahů. Podíváme-li se ale na poměrně malou fluktuaci ministrů v jeho kabinetu, vidíme, že sociálně-demokratický sebevrah musí být velmi pilný a nesmí se vzdát po prvním neúspěchu. Většinu pokusů o předčasné ukončení života premiér i jeho ministři bez problémů přežili a darwinovskou selekcí vypadli pouze ti slabí a neperspektivní. Členská základna ČSSD by se měla radovat - strana plná tichých intelektuálních mertlíků je nevolitelná, zatímco kandidátka plná bodrých strýců grégrů a štědrých kolchozníků fenclů má o úspěch postaráno.

Rozhazovačnému státu třikrát sláva, volá průměrný volič, kterému slíbili, že si vláda došlápne na zlé podnikatele a zvýší sociální dávky, takže pracovat budou jenom hlupáci, které to baví. Každý rozumný člověk zůstane doma na podpoře a stát, který bohužel nemůže zbankrotovat, bude emitovat stále další a další dluhopisy. O splácení se nikdo starat nebude - alespoň takový dojem získal posluchač rozhovoru s vládním mluvčím Liborem Roučkem, kterého se třikrát zkusili zeptat, z čeho vláda splatí oněch 11 miliard, které si vypůjčila nad plán. Odpovědi jsme se nedočkali. Ale zajímá to vůbec někoho? Zvláště, když prý "za dvě třetiny funkčního období vláda splnila tři čtvrtiny slibů" - ale vládní mluvčí neumí říct, jak plnění těchto slibů sledují.

Miloš, Václav nebo Alžběta?

Deset let je v politice velmi dlouhá doba. To, že se v ní dokázal bez větších problémů udržet po celé desetiletí Václav Klaus, si bezpochyby zaslouží obdiv a uznání. Všechna média byla minulý týden plná celostránkových inzerátů, oslavných i kritických článků a rozhovorů. V jednom z nich řekl Klausův věrný souputník Miroslav Macek, že strana byla od začátku zakládána a budována s tím, že v jejím čele bude stát jen a pouze Václav Klaus. Co se ale stane, až jednou odejde do důchodu za Milošem Zemanem? Bude to krok směrem k civilizaci naší politické scény, k menší míře arogance a většímu důrazu na programy jednotlivých stran? Nebo bude česká politika na věky zakleta do stavu, v jakém je dnes? A jen tak mimochodem - desetileté výročí má i prodej mladoboleslavské škodovky Volkswagenu, transakce, kterou přes silný odpor Václava Klause prosadil Petr Pithart.

Pohlédneme-li za české pískoviště, uvidíme v minulém týdnu ještě jedno výročí - 75. narozeniny britské královny Alžběty II., vládnoucí Spojenému království především silou vůle a díky anglické lásce k tradici od června 1953. Jak bývá dobrým zvykem, narozeniny doprovodily desítky průzkumů. V jednom z nich se objevilo, že většina Britů by v případném referendu rozhodně nehlasovala pro konec monarchie, ale stejná většina očekává, že do dvaceti let nebude monarchie existovat.

Jsou dobré skutky jenom pro hlupáky?

Když už jsme u těch rozhovorů, v páteční příloze Lidových novin prohlásil oblíbený komik a veleúspěšný byznysmen Petr Novotný: "Musím vydělávat. Dneska na dobré skutky není čas." Slova jako vystřižená ze starého článku v Rudém Právu o degenerovaném západě. Určitě je jednoduché na základě pár vět Petra Novotného odsoudit, ale máme na to právo? To, zdali uděláme dobrý skutek nebo budeme jenom vydělávat, je jen na nás a na tom, jak se díváme na svět. Víra, že velký majetek ochrání lidi od neštěstí, bídy a nehod je obvykle velmi silná. Ale ne vždy přežije nezvané zemětřesení.

Pokud je ale tím zemětřesením nemoc, budete o tom vědět. Minulý týden totiž parlament ratifikoval Úmluvu na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v medicíně. Mezi odstavci o klonování a biomedicíně se krčí i ustanovení, podle kterého je lékař povinen pacienta na jeho žádost pravdivě seznámit s jeho stavem. Další novinkou je i to, že jakýkoliv zákrok je možno provést pouze se souhlasem pacienta.

Byl Shakespeare rasista nebo sexista?

Zdá se vám tato otázka divná? Výjimečně si ji nekladou Američané, ale Jihoafričané. Podle úřadů z provincie Guateng jsou Antonius a Kleopatra stejně jako Othello "rasistické a nedemokratické", Julius Caesar je "sexistický", protože je příliš zaměřen na muže a Hamlet není "dostatečně optimistický a povznášející". Nejhůře ovšem dopadl Král Lear, který má "směšnou a nepravděpodobnou zápletku" a "nechává čtenáře chladnými, je plný násilí a zoufalství". Jihoafričtí studenti literatury si tak budou moci přečíst pouze dvě Shakespearovy hry - Romea a Julii a Kupce benátského.

Kterou ze Shakespearových her máte nejraději? Kterou z nich vám připomíná naše politická scéna? Co byste popřáli Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi k jejich výročí? Co popřejete nám k 234 dnům provozu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2001 11:08, hadanka

Moji mily, souputnici, mam kamarada, ktery tohle resi tim, ze neustale bombarduje nase zvolene zastupce maily..myslim si, ze to je uzasny, ac nevim jestli to pres jejich kuze pronikne! Nova strana fajn, lae za jak dlouho padnou dalsi idealy, ach jo...je to k vzteku -o politiku se snazim nestarat-to je taky k vzteku

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2001 8:29, TGP

Rasistického Antonia si vždy rád přečtu, Othella naopak příliš rád nemám. Ale doufám, že to nikdo nebude analyzovat třeba Freudovským prizmatem :-)

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services