Jak jsem (ne)spal pod mostem

Jak jsem (ne)spal pod mostem
Udělal jsem si malý výlet. Do Portugalska. Jsem moderní člověk, a tak jsem si s sebou vzal platební kartu. A to ne jednu, ale hned dvě. Nebudu přece shánět místní měnu, vyberu si ji na letišti z bankomatu. Až na místě jsem však zjistil, že můj "moderní" přístup byl asi příliš lehkovážný.

Let byl příjemný a výsledné zpoždění v normě, pouhých pětadvacet minut. Dokonce i zavazadlo dorazilo včas. Tak před sebou tlačím letištní vozík a hledám mašinku na peníze. Portugalsko je moderní země, na letišti jich je nejméně pět. Támhle je jedna. Z jejího monitoru se na mne směje velký panáček-platební karta a vítá mne: "Vložte svoji kartu, prosím." Chvíli přemýšlím kterou a pak ji tedy vložím. Vyťukám PIN a už se těším na penízky. "Vaše banka zrušila tuto transakci," kazí mi radost bankomat. Uklidňuji se tím, že v zahraničí se to občas stává a zkouším druhou kartu. "Vaše banka zrušila tuto transakci," opakuje mi panáček tvrdohlavě. No nic, asi mají špatnou síť. Jdu jinam. "Vaše banka zrušila tuto transakci," říká mi druhý bankomat, zkouším třetí a jsem trošku nervózní. Opět to samé. Zpropadená moderní technika. Blahořečím okamžiku, kdy jsem si v Praze koupil alespoň nějaká escuda.

Jedu do města a řeším, co budu dělat. Spát pod mostem a jíst kořínky? S moderní technikou do doby kamenné! Nic z toho se naštěstí nestane. V Lisabonu totiž žije můj bratr. Budu jíst a spát v jeho bytě. Posílám esemesku známým do Čech, ať mi zavolají na kartové centrum a zjistí, co se děje. Za půl hodiny dostávám odpověď. Zúčtovací centrum mělo problémy, ale teď už by vše mělo být v pořádku. Běžím do nejbližšího bankomatu. Je jich tu hodně, takže to naštěstí není daleko. Panáček z monitoru se na mne pořád směje: "Vložte svoji kartu, prosím." Rychle vyťukávám PIN a požadovanou částku a napjatě čekám. Za chvíli se z mašinky začnou ozývat zvuky odpočítávaných peněz. Už jsem o něco klidnější. Teprve v okamžiku, kdy si dávám peníze do kapsy, ze mne padá všechna nervozita. Konečně začíná dovolená.

A co vy? Také jste už byli díky platební kartě bez peněz? Co jste v této situaci dělali? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2001 14:47

Ja jsem nikde ve Slovinsku problem s Visa kartou nemel. Je pravda, ze hotovost jsem si nezkousel vybirat, ale u benz. pump a v restauracich bylo vsechno Ok.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2001 0:25, M. Svobodová

Pozor také v Řecku. Bankomatů je tam málo.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services