Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!

Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!
Uvažujete o založení vlastní firmy? Pokud vám vlastní peníze nestačí a chcete ještě zažádat o podnikatelský úvěr, nechte si zajít chuť. Z průzkumu redakce serveru Peníze.CZ totiž vyplývá, že coby začínající živnostník budete ve všech bankách odmítnut.

Autor testu postupně navštívil pět velkých bank a ve všech opakoval stejné věty: "Pracuji v reklamní agentuře a chtěl bych se osamostatnit. Mám u vás šanci dostat úvěr na rozjezd podnikání?" Pracovníci se v každé z bank chovali velmi ochotně. Z jejich odpovědí ale vyplynulo, že takový žadatel nemá šanci získat podnikatelský úvěr.

Banky bez výjimky vyžadují, aby firma již nějaký čas fungovala. Pro ně jsou totiž společnosti bez historie velmi rizikové a tak přísná bankovní pravidla podnikatelské půjčky pro začínající podnikatele vůbec neznají. Největší šanci na brzký úvěr mají podnikatelé u Komerční banky (profil, názory). Z testovaných bank jen ona nabízí úvěry i živnostníkům, kteří existují méně než rok. V Union bance (profil, názory) může uspět žadatel, pokud je jeho firma na trhu alespoň jeden rok, v Československé obchodní bance (profil, názory) a České spořitelně (profil, názory) pak minimálně dva roky. GE Capital Bank (profil, názory) podnikatelské úvěry vůbec neposkytuje.

Proč má živnostník smůlu?

Pokud firma funguje delší dobu, může banka lépe posoudit její bonitu. Pro banku je snazší odhadnout, jak se bude podnik v příštích pěti letech vyvíjet a zda bude schopen poskytnutý úvěr splácet – u 'starší' firmy totiž banka zná všechny klíčové ukazatele – jako je zisk či obrat - za poslední roky.

Začínající podnikatel naproti tomu není schopen nic takového předložit. A protože schvalovací proces v bankách nestojí na věštbách, celkem logicky úvěr začínajícího podnikatele zamítnou.

Šancí je spotřebitelský úvěr

Odmítnutí podnikatelského úvěru neznamená, že dotyčný žadatel nemá šanci získat žádné prostředky. Pokud ještě neukončil pracovní poměr v zaměstnání, nabídnou mu banky spotřebitelský úvěr a to bez ohledu na to, zda je či není jejich klientem. V tomto směru je výjimkou ČSOB, kde žadatel o úvěr dozajista nepochodí, nemá-li u banky již delší dobu účet. I zde se ale blýská na lepší časy. Podle Pavla Hejzlara z oddělení firemní komunikace přistoupí banka v nejbližší době ke změně systému hodnocení bonity klienta. Potom již nebude tolik rozhodovat, jak dlouho má u banky žadatel vedený účet.

Spotřebitelský úvěr bývá neúčelový. Úvěr je proto možné použít také na rozjezd firmy, žadatel tím však poruší podmínky jeho poskytnutí. Je proto s podivem, že autorovi testu nabídly právě tento typ půjčky úplně všechny banky, ač věděly o jeho podnikatelském záměru.

Maximální částka, kterou jsou banky ochotny tímto způsobem půjčit, se velmi různí a závisí na úvěrových potřebách klienta, jeho schopnosti splatit řádně vypůjčenou částku a na kvalitě zajištění úvěru. Platí však jednoduché pravidlo: čím vyšší úvěr, tím je požadováno více záruk. Žádá-li tedy klient o vyšší částku, bývá požadován ručitel, případně zástava. Klient splácí úvěr pravidelnými měsíčními splátkami, jejichž výše závisí na hodnotě úvěru a době splácení.

Chcete-li si půjčit peníze na rozjezd podnikání, nedávejte v práci výpověď. Skončením pracovního poměru přijdete i o poslední možnost financování – spotřebitelské úvěry.

Úvěry pro začínající živnostníky
banka podnikatelský úvěr spotřebitelský úvěr maximální výše
spotřebitelského úvěru
Česká spořitelna ne ano neomezená
ČSOB, divize IPB ne ano 1) 150 000,- Kč
GE Capital Bank ne ano 150 000,- Kč (žadatel je klient banky)
75 000,- Kč (ostatní případy)
Komerční banka ne ano 500 000,- Kč
Union banka ne ano 150 000,- Kč
1) má-li žadatel u banky účet alespoň tři měsíce
Poznámka: spotřebitelské úvěry poskytují banky jen žadatelům v zaměstnaneckém poměru

  • podrobnější informace o spotřebitelských úvěrech najdete tady

Půjčili jste si od banky peníze na rozjezd firmy? Nebo vám úvěr odmítli poskytnout? Je podle vaší zkušenosti těžké získat kapitál do začátku podnikání? Napište nám o tom.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 10:05, Katerinka

To jsem moc nepochopil. Vetsinou nejde přece o to, jestli nekdo schopen to usetrit, ale o to, ze ty prachy potrebuje ihned. Treba uz ma 800 000 a kupuje byt za 880 000 a cekat nemuze.

Panu Kucerovi - kredit karta je fajn, ale nezbavi mne nutnosti hlidat si neustale ucet, aby mi do toto debetu nespadl. Navic za kreditku musim platit poplatky a to delam nerad, ceske banky nemam rad. V Americe jsou kreditky zdarma a jeste vam pri sign-upu daji tricko nebo neco a podle objemu protecenych penez se fasuji dalsi ruzne odmeny. O poplatcich nemuze byt reci (krome uroku).

Kolda

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2001 21:43

Pracuji jako finanční poradce a myslím si, že úvěr lze získat, ale musí se vědět, jak na to. Auto si také dávám spravovat do servisu k odborníkovi a nesnažím se odstranit závadu sám.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services