Velikonoční vejce vynášejí miliony

Velikonoční vejce vynášejí miliony
Přes půl milionu korun může utržit za rok docela obyčejný prodejce velikonočních kraslic. Znamená to pro něj ale celoroční přípravu – výrobu zhruba dvaceti tisíc 'kousků', jež následně prodá zhruba po třiceti korunách.

S poměrně lukrativními příjmy může ovšem počítat jen ten prodejce, který skutečně během celého roku pracuje pro Velikonoce na plný úvazek. "Já vyrábím vajíčka tak jednu až dvě hodinky denně," říká prodejkyně z pražského centra. Podle vlastních slov stihne pro sezónu připravit zhruba dvě až tři tisícovky kraslic. "To rozhodně není na obživu – ale aspoň je na slušnou dovolenou," vysvětluje prodavačka, proč se věnuje obchodování s tradičními symboly svátků jara.

Co takový byznys s tradici obnáší? Rozhodně to nejsou jen bezpracné zisky – ale spíš tvrdě odpracované peníze. Studentka pátého ročníku právnické fakulty porovnala brigádu v právní agentuře (kde bere zhruba osmdesát korun na hodinu) s výrobou a prodejem kraslic (asi čtyřicet korun na hodinu). Výroba jedné kraslice jí trvá dvě hodiny, přitom musí počítat s náklady na barvy a podobně - a ještě musí sedět v kroji, který se také značně opotřebuje. U stánku sedí tak deset dní v roce. Sezóna prodejců totiž začíná zhruba dva týdny před velikonočními svátky. Ze všeho nejdražší jsou ale náklady na prodej – jen za povolení stánku na Václavském náměstí v Praze si úřady řeknou o zhruba deset až patnáct tisíc, živnostenský list na výrobu a prodej ani nepočítaje.

Na druhou stranu – prodejci neskrývají, že jde o docela zajímavý byznys. Cena vyfouklého vejce ve výkupu se pohybuje mezi jednou až pěti korunami podle velikosti a druhu (jinak se platí za slepičí a jinak za kachní vejce). Hotové kraslice se přitom prodávají od třiceti korun za vcelku obyčejné vajíčko, lakovaná varianta v dárkovém balení už přijde na dvě stě korun. V centru metropole se vajíčka prodávají v kamenných obchodech s turistickými suvenýry dokonce po celý rok. "Tady se to dost vyplatí. Takový obchod může na vajíčkách udělat denní tržbu i dvacet tisíc," pochvaluje si jeden z prodejců.

Nejčastějšími zákazníky jsou cizinci. Zhruba osm z deseti nakupujících mluví cizím jazykem – nejčastěji jsou to Němci, Francouzi, Holanďané či Angličané. Italsky mluvících zákazníků je kupodivu mnohem méně, třebaže je jich od jara pokaždé plné město. Zatímco Češi si koupí zhruba po dvou kraslicích, turisté jich kupují v průměru šest. Na rozdíl od tuzemců přitom vyžadují dárkový obal. "Někdy se ale přes kapsu plácne i některý z Čechů. Jedna paní si nedávno například koupila sadu třiceti kraslic," vzpomíná jedna z obchodnic. Pak ovšem dodává, že šlo stejně pro dárek příbuzným v Holandsku.

Ačkoliv půlmilionové příjmy většina prodejců zdaleka nevykazuje, postávají obchodníci s kraslicemi v centru měst docela rádi. "Nedělám to vůbec pro peníze, mám úplně jiné zaměstnání. Je to ale letitá rodinná tradice," uzavírá diskusi vlastním vyznáním jedna z prodavaček. Tož – kupte si vejce malované…

Koupili jste si letos velikonoční kraslici? Myslíte, že je to lukrativní podnikání? Máte s ním nějakou zkušenost? Dejte nám vědět, co si o tom myslíte.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2001 10:24

Velikonoční kraslice maluju a hledám pro ně prodejce. Můžete mi poradit?

+48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services