Mají dluhopisy nejlepší za sebou?

Mají dluhopisy nejlepší za sebou?
Co pozitivního se stalo ve fondovém byznysu v týdnu, kdy akciové indexy jeden jako druhý hledaly svá nová – hlubší – dna? Dobré zprávy se i tentokrát najdou a zdaleka ne všechny pocházejí jen z prostředí fondů peněžního trhu.

Fondy jednoho správce vykazují přes odlišné investiční strategie v krátkém týdenním horizontu často velmi podobné výkonnosti. Tabulky největších vzestupů a propadů vyvolávají pocit, že jsou řazeny podle investičních společností. Ne jinak je tomu tentokrát, například v tabulce fondů s největšími týdenními ztrátami majetku na podílový list jsou jen tři jména správců. V prvním dubnovém týdnu se nedařilo především První investiční (profil, názory). Mezi desítkou "propadákových" fondů má šest svých zástupců – akciovým fondem (profil, názory) (týdenní výkonnost –6,03 procenta) začínaje a IPB výnosovým (profil, názory) (-2,13) konče. První investiční se snaží z propadů v dopisech, rozesílaných klientům mateřské banky spolu s výpisy z účtů, udělat plus: "Po poklesu akciových trhů je pravděpodobně právě nyní vhodná doba pro investice do IPB akciového fondu a IPB fondu fondů (profil, názory)," píše správce potenciálním klientům. Jedním dechem zároveň dodává, že: "IPB dluhopisový fond (profil, názory) a IPB fond peněžního trhu (profil, názory) dosahují v současné době nadprůměrné zhodnocení, což je řadí mezi nejlepší fondy ve své kategorii." Levná, potenciálně ale úspěšná marketingová aktivita za níž nelze, než První investiční pochválit. Překvapivé je, že podobně aktuálně, ne jen obecnými poučkami o investičním horizontu jednotlivých členů svých rodin fondů, nenapadlo ještě informovat konkurenci.

Pro pořádek ještě další "propadákové" fondy a rodinky. Týdenní minusové zhodnocení okolo pěti procent mají ještě "trendové" fondy SIS (ISSIS), jmenovitě Sporotrend (OFSISSPT) a Eurotrend (OFSISEUR). Nejhorší je i tentokráte Akro Eurotech (profil, názory) s týdenní výkonností minus 7,5 procenta. Kurz nešťastně načasovaného fondu (do Evropských technologií začal investovat loni v létě), ztratil od založen již více než 65 procent. (jen za poslední půlrok, od začátku října 2000, propadl kurz o 56 procent, letošní rok ubral ČOJ připadajícího na podílový list plných 37 procent). V České republice nenajdete názornější ukázku bídy nových trhů starého kontinentu. Začínají-li však ze SRN, Francie nebo Nizozemí probleskovat zprávy o možném sloučení nových parketů, způsobeném zanedbatelnou likviditou, s parkety tradičními, není vyloučeno, že podobná budoucnost čeká i tento fond. Pod správou má nyní jen 6,9 milionu korun a to k efektivní správě jistě nestačí.

Akro nepatřilo ale počátkem dubna jen mezi poražené, spíše naopak, mimořádně se dařilo fondu Akro Svět (profil, názory). Za týden připsal podílníkům výnos 1,11 procenta a obsadil tak první místo mezi fondy s nejvyšší krátkodobou výkonností. V první desítce se umístil ještě další zástupce společnosti Akro – fond obligační (profil, názory). Především fondy zaměřené na dluhopisy a na peněžní trh zastupovaly mezi nejúspěšnějšími i další investiční společnosti.

Mimo UNIS mínus

Z fondů, jež nejsou členy Unie investičních společností ČR počátkem dubna podílníci častěji vystupovali než nastupovali. Zatímco fondy ze statistiky UNIS spravují po minulém týdnu o 60,1 milionu korun více, započítáme-li fondy "neunisovských" správců, klesá přírůstek na 58,7 milionu korun. Na čelo čistých prodejů se opět s výrazným náskokem dostal Sporoinvest se 68 miliony korun nových investic. Na druhém místě tentokrát nehledejte IKS peněžní trh, propadl "až" na páté místo. Pravděpodobně následkem reklamní kampaně, prezentující velmi slušné, více než pětiprocentní zhodnocení od počátku roku, vzali investoři útokem dluhopisový fond IKS (profil, názory). Že je probíhající reklamní kampaň IKS úspěšná si nejlépe uvědomíme, porovnáme-li aktuální týdenní přírůstek majetku – 23 milionu korun s celkovým majetkem pod správou sesbíraným během více než tří a půl leté existence fondu – sedm set milionů korun.

Na šesté místo tabulky nejvyšších čistých prodejů se znovu vyšvihl Pioneer Trust (profil, názory) s tradičními šestimilionovými přívklady. Nováčkem mezi největšími prodejci je již zmiňované Akro. Mezi desítku fondů s největším přílivem nových investic se dostaly hned dva jeho zástupci - Svět a mezinárodní akciový (profil, názory). Podívejte se, které další fondy prodaly minulý týden nejvíce nových podílových listů (čisté prodeje). Které naopak investoři nejvíce opouštěli najdete tady.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Proč ve velmi krátkém období mají fondy jednoho správce s různými investičními strategiemi velmi podobnou výkonnost? Kolik myslíte, že letos vynesou dluhopisy? Bude růst dluhopisových fondů pokračovat? Nebo si většinu zisků vybraly již v prvním čtvrtletí? Napište nám. Těšíme se na vaše názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2001 23:48, Radek Létal

Že by oblíbené CDO pana Vávry? Ale vážně, kompletní portrfolio Vám na požádání poskytnou, takže si ho můžete přeci v klidu prostudovat a nevypouštět fámy!

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services