Sedm pohledů pro Peníze... Aleny Urubkové

Sedm pohledů pro Peníze... Aleny Urubkové
Milión korun za deset dní 'basy', to už se přeci vyplatí. Kreativci českých reklamních agentur jsou zřejmě extrémně drsní chlapíci. Evropská unie zase předvedla, jak vážně to s rozšiřováním myslí: chtějí nás, ale musíme se vzdát práv vyspělejších zemí. To a nejen to jsou autorská ohlédnutí za právě uplynulým týdnem.

Když se tři hádají...

Kdo snad měl pocit, že se na trhu mobilních komunikací v republice kromě normálního konkurenčního boje nic neděje, nestačí se teď divit. Všichni tři operátoři se pustili do dohadů, kdo komu co dluží a kdo koho připravil o víc peněz. Český Mobil se obrátil na Úřad pro hospodářskou soutěž se stížností, že si operátoři EuroTel a RadioMobil při hovorech do sítě Oskar účtovali vyšší ceny, než při volání mezi sebou, což přirozeně znamenalo omezení objemu hovorů a tím také snížení výnosů. Aby to všechno nebylo jen tak, postavili se proti Českému Mobilu oba konkurenti s prohlášením, že jim dluží za vzájemný telefonní provoz několik desítek miliónů korun. K dokonalosti chybí jen čtvrtý operátor, který by naplnil staré známé přísloví o těch, co se hádají, a těch, co se smějí.

Sport jako rizikové povolání?

Dalším "pánem na holení" se po předsedovi fotbalového svazu Františku Chvalovském stal majitel vsetínského hokeje Roman Zubík. Ten se přiznal, že uzavíral fiktivní smlouvy a od Union banky a Moravia Banky vylákal víc než 460 miliónů korun. Za tyto podvody mu hrozí pět až dvanáct let. Když si to propočítáme, zjistíme, že při maximální sazbě si každý milión odsedí za pouhopouhých deset dní. Člověk by si málem řekl, že to stojí za to...

Zase to školné

Světová banka už několikrát doporučila České republice přistoupit na systém placeného vysokoškolského vzdělávání. Výsledkem je novela, kterou schválil senát ve středu. Jelikož podle této novely budou vedle sebe studovat neplatící a platící studenti, dala by se označit jako jeden z dalších "kočkopsů". Na model plně placené vysoké školy a státních půjček na vzdělávání, které člověk začne splácet až po několika letech v zaměstnání, si budeme muset ještě počkat.

BSE – Bez Smítka Empatie

První opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do země v pátek skončilo - na hranicích už se nebude dezinfikovat. Nakolik bylo procházení a projíždění dezinfekčních rohoží skutečně účinné, těžko říct. Celníci se ale shodují v jednom: konečně se zbaví toho nepříjemného zápachu. Že nám (nebo spíš některým kreativcům z reklamních agentur) po těch všech epidemiích otrnulo, ukazuje nová reklama na Red Bull se sloganem "BSE dává křídla" nad obrázkem mrtvé krávy. Trošku drsné, nemyslíte?

Hurá do Unie?!

Ano, chceme vás, ale... Tak nějak vypadá postoj Evropské unie k naší republice. Ta kvůli ochraně pracovního trhu svých dosavadních členů požaduje sedmileté omezení přílivu pracovníků z nynějších kandidátských zemí. Naše republika s tím samozřejmě nesouhlasí, ale řečeno s Cimrmanem "to je tak všechno, co se s tím dá dělat". Nutnost takového opatření je pochybná, popírají ho ekonomičtí odborníci i sociologové, ale národnostní struna v některých státech Unie - především v Rakousku a v Německu - zní voličům podléhajícím populismu více než libě.

Klasika na sjezdu Růže

Nic překvapivého a nijak zvlášť zajímavého. Slavnostní odstoupení předsedy strany, jeho pseudodotazování, zda má zůstat premiérem, odsouzení neposlušných a vyzdvihnutí těch hodných, předem známý výsledek volby nového předsedy, a aby přítomní delegáti neusnuli, trocha toho vzrušení při volbě místopředsedů. Jen ten Bohumín vyměnili za Prahu - na severní Moravu (a do voleb) je přece daleko.

Plastiková vajíčka a spol.

Znaky epidemie mají i letošní Velikonoce. Obchodníci se rozhodli zapracovat na přístupu obyvatel k tomuto tradičnímu svátku a přetvořit jej do podoby lákavých nabídek supermarketů, plastikových (stoprocentně ručně malovaných) vajíček a nevkusných plyšáků, kterým se zničehonic začalo říkat velikonoční zajíčci. My si jimi radostně vyzdobíme byty, v televizi nám k tomu naservírují trochu té rodinné pohody, reklamy na aviváž provoní byt jarem a můžeme být spokojení, jak se nám ty Velikonoce letos podařily.

Co zaujalo vás v uplynulém týdnu? Chybí vám tady nějaká událost? Určitě nám napište, vaše názory jsou pro nás důležité.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2001 14:13, TGP

Školné? Už tady mělo být dávno. Čím později bude zavedeno, tím méně si lidé budou vážit svého vzdělání. Považuji za velkou chybu, že se nezavedlo již počátkem devadesátých let, kdy by to bylo mnohem průchodnější než dnes. Ale vláda, která to udělá, si u mě získá velké plus.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 4. 2001 17:10, TGP

Poukázala jste na zajímavou věc - vztahy mobilních operátorů. Ano, pevně doufám, že jich bude časem ještě víc, stejně jako třeba provozovatelů televizí. Konkurence je potřeba, takže můžeme doufat, že se něco změní.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services