Spotřebitelské úvěry bez mlžení

Spotřebitelské úvěry bez mlžení
V prvním čtení dnes budou poslanci projednávat vládní návrh zákona o spotřebitelských úvěrech. Pokud jej parlament schválí, nebude pro společnosti poskytující tyto úvěry již tak jednoduché nalákat nové klienty. Postavení spotřebitelů se totiž výrazně zlepší.

Podle současné právní úpravy mohou poskytovatelé úvěrů na svých propagačních materiálech uvádět prakticky cokoli. Chytré společnosti tak na letácích a brožurách zveřejňují například pouze výši platby v hotovosti a počet a výši jednotlivých splátek. Klient neznalý finanční matematiky pak není schopen vypočítat, kolik ho úvěr vlastně stojí a jak je ve skutečnosti výhodný. Málokdo si totiž uvědomí, že i když ho nákup zboží v ceně deset tisíc korun s desetiprocentní akontací a deseti splátkami po tisíci korunách přijde na jedenáct tisíc korun, tak to v žádném případě neznamená úrokovou sazbu deset procent. Klient si ve skutečnosti od společnosti nepůjčuje deset tisíc, ale devět tisíc korun. Roční úroková sazba se tak šplhá až k dvaceti procentům.

Jiné společnosti sice úrokovou sazbu uvádějí, ale místo její roční výše zveřejňují měsíční úrok. U neznalého spotřebitele tak vzbudí představu výhodného úvěru a nového dlužníka mají v kapse. Po pečlivějším porovnání s ostatními nabídkami ale nezřídka klient zjistí skutečnost naprosto opačnou.

Porovnání bude snazší

Jaký vliv na tuto praxi tedy bude mít případně schválený zákon? Především stanoví povinnost uvést v každé reklamě nebo nabídce spotřebitelského úvěru informace o roční procentní sazbě nákladů na úvěr nebo uvést příklad jeho výpočtu. Uvedení těchto informací velmi usnadní porovnání různých nabídek na trhu a zájemci o úvěr tak budou schopni zhodnotit jejich výhodnost.


Tak by mohly v budoucnu vypadat letáky úvěrových společností

Předčasné splacení bez pokut

Druhá podstatná změna se týká způsobu splácení úvěru. V současnosti je dlužník tlačen k pravidelnému splácení v celém období trvání smlouvy a společnosti předčasné splacení spotřebitelského úvěru ve většině případů sankcionují. Jejich zájem je zřejmý: čím déle bude klient úvěr splácet, tím více na tom vydělají. Nová právní úprava takové jednání nepřipouští a dává tak klientovi právo splatit úvěr předčasně, aniž by za to byl pokutován.

Předčasné splacení úvěru pokutuje Cetelem (profil, názory) jako jediná z velkých firem. Ostatní konkurenti již od této praxe ustoupily, naposledy tak nedávno učinil Multiservis (profil, názory). Co se týče bankovních spotřebitelských úvěrů, tak zde je situace obdobná – klient žádnou pokutu nedostává.

Větší práva při odstoupení

Zákon bude upravovat také právo na odstoupení od smlouvy. V případě, že spotřebitel svého práva využije a nedojde tak k plnění, musí nastat přiměřené vypořádání mezi spotřebitelem a věřitelem. Stávalo se, že klient splatil třeba polovinu ceny předmětu, když dostal v práci výpověď. Ve finanční tísni tedy přestal hradit splátky a společnost mu pro neplacení předmět odebrala; splacenou polovinu ceny mu však nevrátila. Nyní bude muset nájemci zaplacené splátky kompenzovat.

Sankce pro společnosti upravuje paragraf 6 návrhu zákona. Pokud společnost poskytující spotřebitelský úvěr nesplní výše uvedené povinnosti a smlouva nebude tudíž obsahovat potřebné náležitosti, bude se moci klient proti takovému jednání odvolat. Okamžikem uplatnění této skutečnosti u věřitele (tj. společnosti) se stává spotřebitelský úvěr bezúročný a poskytnutý bez jakéhokoliv poplatku.

Přečtěte si vládní návrh zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru.

Co říkáte připravovaným změnám? Zprůhlední trh se spotřebitelskými úvěry u nás? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2001 11:53

Pro doplnění: V tomto případě se jedná opravdu o rovnoměrné splácení. Přesná hodnota této roční úrokové míry se nedá vypočítat, ale získat metodou pokus omyl. Používá se vzorec pro současnou hodnotu všech měsíčních splátek a výsledek se porovnává s celkovou výší úvěru. Dle mých výpočtů se jedná o roční úrokovou sazbu 29,07 procenta.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services