Exkluzivně na Peníze.CZ: kartelová dohoda podepsána

Exkluzivně na Peníze.CZ: kartelová dohoda podepsána
Redakci Peníze.CZ se podařilo získat exkluzivní materiál renomovaného amerického odborníka, který analyzuje následky kartelové dohody, přinášející dalekosáhlé změny ve velmi atraktivní oblasti.

Níže uvedené je zkráceným překladem studie významného amerického analytika internetového podnikání, E-Voshe McKinseyho. Za reálnost jeho analýzy redakce Peněz.CZ neručí, přesto považujeme za důležité vás s ní seznámit.

V sektoru finančních portálů se dosud vyskytovali dva hlavní hráči, servery Lívance.CZ a Dukáty.CZ. Koncem loňského roku se na síti objevil další s mottem Posilovna pro vaše peníze a o pár měsíců později další, s trochu zvláštním názvem Pytlík. Všichni nově příchozí znamenali velké ohrožení pro Lívance, které na trhu působily tři roky samy. "Všichni víme, že i ty nejlepší lívance se jednou přejedí, a proto jsme se rozhodli nabídnout lidem také palačinky, koblihy a dukátové buchtičky," říká Šámot Azuorp, principál Dukátů (přičemž právě dukátové buchtičky byly inspirací pro jméno tohoto populárního serveru). Širší nabídka Dukátů znamenala výrazný pokles odbytu Lívanců a paniku mezi majiteli tohoto serveru. "Propad v našem cash flow je velmi výrazný, a tak nám nezbývá nic jiného, než rozšířit sortiment," přiznává v interním memorandu z loňského listopadu Parek Molan, hlavní kuchtík Lívanců.

Ve snaze nabídnout na českém trhu něco zcela nového se Lívance obrátily se žádostí o pomoc na známého švýcarského gurmána a magnáta Maidlera. "Do té doby jsem se soustředil pouze na germánskou gastronomii a mé znalosti středo- a východoevropské kuchyně byly minimální. Chuť Lívanců mne ale zaujala, a proto jsem souhlasil, že do jejich výroby vložím 11 tisíc švýcarských franků a za to získám každý čtvrtý vyrobený lívanec," vysvětluje svou investiční strategii ve střední Evropě magnát Maidler. "Dnes ale vím, že to byla chyba. Lívanců jsem se již přejedl a ani snaha využít výhod celní unie a vyvážet je na Slovensko se nesetkala s příliš velkým úspěchem," dodává se sebekritickým odstupem. I kdyby ale musel celou investici odepsat, nebude to příliš velká ztráta. 11 tisíc franků totiž zhruba odpovídá ceně týdenního lyžování v Davosu během každoročního summitu finančníků.

Jak to bude aneb Co přinesou nejbližší dny?

Řešení ovšem bylo nasnadě - kartelová dohoda o rozdělení trhu. Podle informací, které máme k dispozici, se provozovatelé serverů Lívance a Dukáty dohodli, že Dukáty budou vzhledem k lepší pozici a rozsáhlejší nabídce působit na českém a slovenském trhu, zatímco Lívance budou dobývat nové trhy na východě. "Pracovníci Lívanců prokázali, že jsou schopni úspěšně působit na trzích, na kterých není konkurence a které nabízí jen několik málo finančních produktů. Vysílám je proto do Ázerbajdžánu, kde budou pod vedením Parka Molana připravovat naši expanzi. Hlavním cílem je dobýt všechny zakavkazské republiky bývalého SSSR a později i Mongolsko," naznačuje své plány magnát Maidler. "Možná naše akcie umístíme i na burzu v Baku," dodává Parek Molan, podle kterého má v této oblasti cokoliv českého díky Viktoru Koženému dobrou pověst. "Naše akcie by mohly být podobným hitem jako ázerbájdžánské privatizační kupóny," napsal sebevědomě v tiskové zprávě Molan.

Expanze na východ má podle magnáta Maidlera ještě jeden důvod - výrazně nižší ceny. Pracovní síla je podle něj v podstatě zdarma a díky minimální penetraci internetu není ani potřeba investovat do serverů a dalšího drahého technického vybavení. "Celá operace bude nízkonákladová a zatím si vystačíme s jednou informační kanceláří na centrálním tržišti," ubezpečuje potenciální investory o efektivitě svého nového plánu magnát Maidler.

Co na to konkurence?

Reakce obou dalších hráčů je v podstatě jednoznačná. "Ekonomii jsem studoval dlouho, a proto si alespoň některé poučky pamatuji," říká v oficiálním rozhovoru Svetr Puchlík, velkoředitel Posilovny. Podle názoru většiny analytiků je moudré, že se nebude Posilovna snažit bojovat s lívanco-dukátovým kartelem, i když někteří poukazují na možnou alternativu. Kartelová dohoda totiž ponechala stranou Albánii a oblast Kaliningradu. Posilovna by sice mohla využít těchto možností, ale za příliš pravděpodobný tento krok nepovažujeme.

Jako nejvhodnější se proto jeví okamžitá změna strategie Posilovny, založená především na atraktivní značce. "Ano, je pravda, že jsme si nechali v obchodním rejstříku zaregistrovat jako nový předmět činnosti prodej anabolik a strojů pro vybavení fitcenter," odpověděl na přímý dotaz Svetr Puchlík. Je pravděpodobné, že zůstane zachována i stávající spolupráce Posilovny se serverem rychle.cz. Podle zpráv dobře informovaného zdroje z firmy Glóbus Internet se již připravuje grafická podoba nového serveru svaly.rychle.cz, jehož provozovatelem bude právě Posilovna a kde nebude chybět ani zásilkový prodej anabolik.

Ještě radikálnější krok se rozhodl učinit Arek Mantoš se svým Pytlíkem, který za konkurencí výrazně zaostává. "Ano, můj Pytlík je příliš malý na to, aby konkuroval zavedeným velikánům," oznámil chvějícím se hlasem v pátek večer svým zaměstnancům Mantoš. "Bylo to rozhodnutí bolestivé, ale nevyhnutelné. Vzhledem k situaci v USA zdroje vysychají i v Evropě a proto i my musíme šetřit. Operaci již nebylo možno odkládat," dodal odhodlaně.

K poslednímu vývoji se vyjádřil také kardinál Rich@lieu, kterého jsme v neděli zastihli na ekumenické bohoslužbě u Stalinova památníku na Letné. "Je to dobrá myšlenka, ale je v ní málo žen," řekl stručně a jasně.

Naše doporučení

Podle našeho názoru jde o velmi pozitivní vývoj. Finanční internet je tímto krokem ve střední a východní Evropě v podstatě rozdělen, hráči mají své úlohy jasně dány a lze efektivně alokovat zdroje. Akcie Dukátů doporučujeme nakupovat. Akcie Lívanců zřejmě v nejbližších šesti týdnech projdou vzhledem ke změně teritoria působení jistým otřesem, poté ale doporučujeme je kumulovat, zvláště pokud se potvrdí spekulace, že jejich cena bude podložena ázerbájdžánskou ropou a bajkalským kaviárem. Akcie Posilovny jsou v tuto chvíli čirou spekulací, neboť zatím není úplně jasné, jak se zdaří změny byznys modelu a zdali se povede v dohledné době spustit online prodej na serveru svaly.rychle.cz. Pokud ovšem budou výsledky za třetí čtvrtletí dobré, doporučujeme akcie k nákupu, v tuto chvíli (a především pro investory odmítající přílišné riziko) ale doporučujeme zdrženlivost. Akcie Pytlíku jsou po ukončení provozu bezcenné, Arek Mantoš všem držitelům akcií přislíbil zaslat alespoň památeční pytlíček z umělé kůže.

E-Vosh McKinsey je americký analytik, renomovaný znalec východoevropského internetu.

Co si o tomto aprílovém článku myslíte? Může na něm být špetka pravdy? Jak reagujete na aprílové texty v jiných médiích a mají se vůbec vydávat? Dejte nám vědět!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2001 12:02, TGP

To se vám docela povedlo :-))) Už jsem se dlouho podobnou parodií na seriozní analýzy nepobavil :-))) Gratuluji!

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services