Zahraniční podílové fondy pro vás

Zahraniční podílové fondy pro vás
Mezi hlavní výhody zahraničních fondů patří výhodnější daňové prostředí, nižší náklady na správu a lepší informační zázemí. Proto do nich také investuje stále více českých občanů. Neoficiální odhady hovoří o deseti miliardách jen za minulý rok.

Fondy registrované v cizích krajích, především v Lucembursku a Irsku, jsou stále populárnější. Peníze.CZ proto připravily novou sekci věnovanou zahraničním fondům. Najdete v ní přes 530 zahraničních fondů. Podobně jako u ostatních finančních produktů, je i u zahraničních fondů standardem přehledná grafika, výběrové formuláře umožňující zvolit fond odpovídající uživatelským požadavkům a možnost porovnávat fondy podle zvolených parametrů mezi sebou. Následující článek shrnuje hlavní výhody a nevýhody cizích fondů.

Daňová pozice
Téměř každý druhý zahraniční fond je zaregistrován v Lucembursku, případně v Irsku. Důvodem je příznivé daňové podnebí, podle současné právní úpravy totiž nepodléhají zisky ani příjmy fondů, nulová daň platí i pro dividendy. Fondy nicméně například v Lucembursku podléhají povinnosti platit daň ve výši 0,06 procenta ročně z čisté hodnoty svých aktiv, v případě fondů peněžního trhu je sazba daně dokonce snížena na 0,01 procenta ročně. Ve fondovém ráji nezatěžuje správce ani žádná daň z kapitálových výnosů.

Při srovnání těchto plateb s daňovou pozicí domácích investičních společností se nemůžeme divit, že sofistikovaní institucionální investoři již delší dobu kupují pouze zahraniční fondy. Jinak by totiž byli nuceni ke dvojímu zdanění svých výnosů (1 x "neviditelně" na úrovni fondu a 1 x přímo při prodeji své pozice ve fondu). V případě právnických osob totiž neplatí výhoda více než šestiměsíční držby – "časového testu". Obecně tuto výraznou nevýhodu domácích fondů oproti zahraničním nezastírají ani sami zástupci českých fondů.

Náklady
Odhlédneme-li od jednorázových vstupních či výstupních poplatků, které jsou tak či tak především nutnou daní distribuce, zjistíme, že fondy mají typicky dva druhy výdajů. Za prvé manažerské poplatky, které jsou přímé a všeobecně oznamované, a za druhé transakční náklady, které jsou pouze částečně měřitelné. Jejich obtížná měřitelnost je důsledkem složení těchto nákladů – makléřské provize, poplatky trhům a kursová rozpětí. Pro dlouhodobé investory je každopádně nejdůležitější vliv výše manažerských poplatků na budoucí hodnotu investic. Tyto poplatky se obvykle stanovují procentuálně jako roční podíl na celkových čistých aktivech daného fondu. Zprůměrováním výše těchto poplatků u několika desítek domácích a několika stovek zahraničních fondů se dostaneme k následujícím číslům:

Manažerské poplatky Domácí fondy Zahraniční fondy
Peněžního trhu - průměr 1,0% p.a. 0,4% p.a.
Rozpětí poplatků 0,8% p.a. až 1,25% p.a. 0,2% p.a. až 0,6% p.a.
Dluhopisové - průměr 1,5% p.a. 0,8% p.a.
Rozpětí poplatků 0,95% p.a. až 2,0% p.a. 0,4% p.a. až 1,0% p.a.
Akciové - průměr 1,8% p.a. 1,4% p.a.
Rozpětí poplatků 1,5% p.a. až 2,0% p.a. 1,1% p.a. až 1,8% p.a.

Z tabulky plyne a pro logicky uvažujícího střadatele je překvapením, že výše popsaná daňová nevýhoda tuzemských investičních společností není vyvážena jejich snahou o levnější správu.

Zkušenosti a zázemí
Zkušenosti jako takové jsou exaktně nezměřitelnou veličinou, stejně tak jako nelze tvrdit, že analytické zázemí je zárukou budoucí vyšší výnosnosti. Určitým vodítkem pro investory budiž fakt, že vznikající domácí fondy zaměřené na akcie a deriváty hodlají investovat převážně prostřednictvím indexových instrumentů, které jsou jedním ze symptomů pasivní investiční strategie. Tato strategie ve své podstatě neklade přílišné nároky na personální a analytické zázemí dané investiční společnosti. Vezmeme-li v úvahu riziko správcovské společnosti, je namístě konstatování, že spousta zahraničních investičních společností, jejich depozitářů či mateřských firem nese ratingem vyjádřená rizika, která jsou srovnatelná, nebo dokonce i nižší než rizika České republiky.

Zde najdete sekci zahraničních fondů.

Napište nám, jak jste s novou sekcí serveru spokojeni. Co vám na ní vyhovuje? Co naopak vadí? Těšíme se na vaše nápady a připomínky. Napište je sem!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2001 11:24, TGP

Máte pravdu, jde pouze o první krok, další se již chystají. Vzhledem k informační kultuře některých distributorů nyní vycházíme z týdenní databáze Asociace pro kapitálový trh, která je aktualizována vždy na konci týdne. O dalších zdrojích informací samozřejmě jednáme, ne vždy je to ale jednoduché. Řada distributorů samozřejmě nechce zveřejňovat objem prodejů v ČR, jsou ale i pozitivní vlaštovky, které tak činit budou. A tato informační otevřenost bude jistě hrát velkou roli při rozhodování investorů.
Situace by se mohla změnit, pokud se podaří uskutečnit projekt Unie investičních společností, která se již zhruba rok snaží mezi své členy přilákat právě zahraniční fondy. Jako členové by zřejmě museli plnit podobně přísná informační pravidla jako fondy české a investoři by tak měli k dispozici detailní informace. Uvidíme, kdy a jak se tento projekt podaří Unii (nebo jinému subjektu) uskutečnit.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2001 10:05, TGP

Proč uvádíte také fondy, které nemají povolení k veřejné nabídce na území ČR? K čemu mi to jako uživateli je, když si je nemůžu koupit?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services