Mohly by vydělávat aneb Co dokáže dvacet tisíc korun

Mohly by vydělávat aneb Co dokáže dvacet tisíc korun
Pracovala jsem tři měsíce. Při studiu. A vydělala dvacet tisíc. Pravda, není to částka závratná, ale také to není zrovna málo. Co teď s nimi? Nic většího kupovat nechci a ani nepotřebuji. Schovám si je na léto. Do té doby zbývají tři měsíce. S tím by se mělo dát něco dělat.

Nechávat peníze na běžném účtu je nerozum. Na svém studentském účtu dostávám tři procenta. Co takhle zkusit to s termínovaným vkladem? Je bez rizika, úročen výhodněji než běžný účet. Jsem zvědavá, kolik to bude. Cože? Výnos je vesměs nižší než tři procenta. Pár bank nabízí víc, ale to víc není ani jedno procento. O těchto bankách slyším dnes poprvé, čímž nechci nijak pochybovat o jejich pověsti. Rozhodnu-li se pro termínovaný vklad, tak bych po zaplacení daně za čtvrt roku vydělala oproti běžnému účtu o třicet pět korun víc. Žádná sláva. Třicet pět korun vydělávám 3/4 hodiny a peníze na to mají 2880krát delší dobu.

Tři měsíce jsou málo

Podílové listy? V současnosti se o nich dost mluví. Výnos není oproti termínovaném vkladu jistý, ale měl by být vyšší. Moc o nich ale nevím. Zkusím se zeptat v bankách. Mnohé se pyšní zelenými linkami, na kterých pracovníci zodpovídají dotazy týkající se bankovních produktů a volání je zdarma. Setkávám se s ochotou a poslouchám cenné rady. Uvažuji-li o krátkodobějším uložením, přicházejí v úvahu podílové fondy peněžního trhu. Minimální vklad je pět tisíc, což splňuji. Stačí, když přijdu na pobočku s občankou a penězi a podepíšu smlouvu. Nemám-li hotovost, lze to vyřešit příkazem k úhradě. Výběr peněz je rovněž jednoduchý, výpovědní lhůta je dva dny, třetí nebo čtvrtý den mám peníze volně k dispozici. A vyplatí se to? Jaký je výnos? Banky nic nezaručují, nic neslibují. Ale bývá to tak kolem 4 – 5 procent za rok. Nezapomeňme na vstupní a výstupní poplatky a poplatek za obhospodařování. To dělá u fondů peněžního trhu v průměru jedno procento, někdy i víc. Dostávám ještě jednu radu. Na tři měsíce se podílové listy obvykle nekupují. Není to vyloučené, ale doporučuje se minimálně šest měsíců, a to z jednoduchého důvodu: po uplynutí této lhůty se z výnosu neplatí daně. Slevím a obejdu se bez peněz půl roku? To nemohu. Lákavou nabídku stát se součástí trhu s podílovými listy teď nevyužiji, šest měsíců je pro mě v tuto chvíli doba příliš dlouhá, výnos není o tolik vyšší a ani není zaručen.

Nabízejí tuzemské banky ještě něco jiného za to, že jim své peníze na dobu určitou svěřím? Vklady s výpovědní lhůtou. Od termínovaného vkladu se liší tím, že peníze vložené v bance dostanu za tři měsíce poté, co bance vypovím vklad. Čímž se situace malinko komplikuje a doba uložení prodlužuje. Úrok podobně jako u termínovaného vkladu nedosahuje ani čtyř procent. Podobně je to i u vkladních knížek s výpovědní lhůtou.

Je tedy nejvýhodnější nechat peníze na běžném účtu? Mít k nim přístup a nemuset se o nic starat? Nebo je dát na termíňák s nepatrně vyšším výnosem? I když je termínovaný vklad v podstatě nevýnosný, určitou výhodu má. A tou je jistota, že peníze jsou "schované" před utracením. Z termínovaného vkladu je nevyberu. Můžu se spolehnout, že je v létě budu mít. A navíc si o prázdninách za získaný úrok budu moci koupit o sedm kopečků zmrzliny více.

Co byste dělali na mém místě vy? Poraďte mi. Těším se na vaše rady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2001 12:09, HaziM

Moje hodnocení je postaveno pouze a jenom na webové prezentaci této společnosti. Společnost si nedala práci s důkladnějším vysvětlením nabízených produktů (což až tak nemusí být důvodem pro mé tvrzení), ale především je můj pocit z prezentace takový, že je vedena relativně zavádějícím (asymetrie při definování výnosů a rizika) a neprůhledným způsobem á la AGW.cz (čimž tyto společnosti nehážu do stejného pytle).

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2001 11:04

Kupte si letenku se slevou a podívejte se do rovníkové Afriky. Pak Vás přejde nějaká starost, jak vydělat o pár korun víc na termíňáku:))

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services