Šekovému systému odzvonilo?

Šekovému systému odzvonilo?
Kdo by se nesetkal v obchodě s logy platebních karet, kterými je možné nákup zaplatit? Mezi VISA, EC/MC a Maestro se však někdy zatoulá také logo červené královské koruny. Označuje místo, kde má zákazník možnost platit prostřednictvím Zaručeného šekového systému. Jen velmi málo spotřebitelů o takovém způsobu platby ví a ještě méně z nich jej využívá.

Názory na to, zda ještě dnes používat šeky při placení, jsou velmi rozporuplné. Největší české banky však zřejmě dospěly k závěru, že šekovým platbám odzvonilo. Komerční banka vydávání vlastních zaručených šeků zastavila pro malý zájem už ke konci loňského roku. "Poptávka klientů byla stále menší. Každý kvartál projevilo loni o tento produkt v průměru sto lidí," vysvětlila Markéta Dvořáčková z oddělení komunikace Komerční banky. Naproti tomu Československá obchodní banka ještě v polovině února na dotaz Peníze.CZ odpověděla, že registruje značný zájem o Zaručený šekový systém. "I do budoucna má systém určitě velkou perspektivu," uvedlo tehdy oddělení firemní komunikace. V březnu se však také ČSOB s královskou korunkou definitivně rozloučila. Ani v České spořitelně se zřejmě na šeky nestojí fronty. Namátkově oslovené pobočky totiž potvrdily, že produkt prakticky neprodávají.

Od počátku fungování systému do konce loňského září bylo v jeho rámci vydáno 40 332 záručních karet (z toho Komerční banka jich vydala bezmála jednadvacet tisíc) a 270 199 šeků. Ke stejnému datu registrovala Česká národní banka 1689 bankovních míst přijímajících šeky a dalších 3340 míst na poštách. Platit zaručenými šeky bylo možné na 3087 dohodnutých obchodních místech.

Jak funguje královská koruna?

Zaručený šekový systém v České republice je založený na dvou dokumentech - šeku a záruční identifikační kartě. Členské banky systému se zavazují proplatit předložený šek za předpokladu, že byla dodržena všechna pravidla. Pokud chce zákazník v obchodě zaplatit nákup šekem, vypíše na něj částku nákupu. Základní pravidlo zní: Jeden šek lze vystavit na libovolnou částku do šesti a půl tisíce korun a zároveň při jedné platbě je možno použít nejvýše deset kusů šeků. Celková platba šekem tedy nemůže přesáhnout pětašedesát tisíc korun. Po vypsání šeku předloží zákazník obchodníkovi svou záruční kartu. Ten má povinnost ověřit shodnost podpisů, názvy banky, čísla účtu na šeku a na záruční kartě, zkontrolovat dobu platnosti karty a šeku a maximální šekovou částku. Pokud vše provede, jak má, předloží šek své bance, která mu převede částku na účet nebo proplatí v hotovosti. Vyplacenou částku pak banka inkasuje od majitele účtu.

K tomu, aby klient mohl platit šeky, musí požádat banku o jejich vydání spolu se záruční kartou. Vydání záruční karty ho přijde na padesát až sto korun, za každý tiskopis šeku pak zaplatí tři až čtyři koruny.

Kolik vás bude stát
bankavydání záruční kartyvydání tiskopisu jednoho šekuproplacení šeku cizí banky v hotovostiproplacení šeku cizí banky bezhotovostně
Česká spořitelna100,- *)4,-2 %, min. 50,-2 %, min. 50,-
Československá obchodní bankanevydává50,-zdarma
Komerční bankanevydává50,-zdarma
Union banka50,-3,-30,-zdarma
Vysvětlivka: *) nezpoplatňuje se první záruční šeková vydaná ke sporožirovému účtu Plus
Poznámka: za proplacení vlastního šeku (hotově i bezhotovostně) si banky neúčtují žádné poplatky

Počet šeků, které může klient od banky obdržet, závisí na výši zůstatku jeho účtu. Pro vydání jednoho šeku je požadován zůstatek mezi dvěma až osmi tisíci korunami. Banka tuto částku většinou zablokuje, aby minimalizovala riziko proplacení nekrytého šeku. Daná částka může být také blokována například na termínovaném vkladu.

Vyplatí se vám šeky?
výhodynevýhody
  • platba šekem je zaručení. Obchodník má jistotu, že pokud zkontroluje vše, dostane od banky zaplaceno
  • velmi bezpečný způsob platby
  • banky požadují příliš vysoký zůstatek na účtu
  • platba šekem je časově náročnější (vypsání všech políček, kontrola obchodníkem)

Karta vítězí

Běžní občané dnes při placení v obchodech šeky prakticky nepoužívají. Mnohem praktičtějším nástrojem se totiž ukazuje platební karta, která má nejen širší uplatnění, ale při vyšším objemu plateb je i levnější.

Pro názornější příklad výhod a nevýhod šeku si představte, že chcete v obchodě zaplatit nákup ve výši sedmi tisíc korun. Při placení kartou můžete mít na účtu třeba jen těch sedm tisíc korun, pro placení šeky na něm musíte mít až šestnáct tisíc.

Myslíte si, že platit šekem je přežitek? Máte s tímto způsobem placení zkušenosti? Preferujete raději platební kartu? Napište nám svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2001 10:06, TGP

Když jsem si asi před rokem zakládal účet u KB, šeky mi nabízeli - ale nebyli mi schopni vysvětlit, proč bych je vlastně měl chtít. Takže to asi není o ničem jiném než o nucení klientů pořizovat si a platit za služby, které nepotřebuji.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services