Jeden účet pro několik osob šetří peníze

Jeden účet pro několik osob šetří peníze
Všechny banky dnes svým klientům běžně nabízejí možnost, aby s jedním účtem disponovalo více osob. Jediné, co je pro to potřeba udělat, je zajít s vybranou osobou (osobami), kterým jste se rozhodli umožnit přístup ke kontu, na pobočku banky spravující peníze.

Pustit jiného člověka ke svým penězům je nepoměrně snažší, než životního nebo obchodního partnera najít. Psali jsme o tom ostatně již v minulém roce. Nyní přinášíme bližší informace o nabídkách jednotlivých bank.

Většinou stačí navštívit banku a sepsat dodatek ke smlouvě o vedení účtu, doplňující podpisový vzor o podpis spoludisponenta. S sebou si musíte vzít pouze občanský průkaz (u eBanky a GE Capital Bank budete potřebovat ještě jeden další doklad).

Některé banky dokonce ani osobní návštěvu spoludisponenta nevyžadují. V ČSOB vyřídíte celou záležitost jen s notářsky ověřeným podpisem. Do Union banky můžete přijít se spoludisponentem buď přímo na pobočku nebo stačí připsat k jeho podpisu ještě jeho rodné číslo a číslo občanky. Majitel účtu pak celou věc vyřídí i sám - stačí, když podpisem potvrdí, že ručí za osoby uvedené na podpisovém vzoru. Cestu na pobočku ušetříte také v eBance - té stačí zaslat poštou nebo faxem formulář s notářsky ověrenými podpisy osob, které budou disponovat s účtem. Potřebné formuláře jsou pro klienty k dipozici na internetové stránce banky.

Vybírat, převádět a platit ano, rušit účet ne

Provádění samotných operací spoludisponentem se nijak neliší od těch, které může zadávat majitel účtu. Nicméně zablokovat účet, zrušit termínovaný vklad nebo dokonce účet úplně může pouze majitel a nikoliv osoba s dispozičním právem. Snad nejkomplikovanější situaci mají spoludisponenti v Komerční bance. Na každý úkon, který provádí na přepážce, musí totiž mít plnou moc od majitele účtu. Rozhodnutí zpřístupnit někomu svoje konto může být doprovázeno také řadou pochybností o to, aby spoludisponent náhodou konto příliš nezruinoval.

Nekontrolovaným výběrům či převodům lze předejít nastavením dispozičních limitů (zřizují se současně se změnou podpisového vzoru). Tím vymezíte operace nebo pouze maximální výše transakcí, které může spoludisponent provádět. Uvedená omezení nelze bohužel zřídit u všech bank. Většinou lze určit pouze limit na platební kartě (ke každému účtu je možné si pořídit hned několik karet). Na každé kartě, která bude vydána k jednomu účtu, tak může být jiný limit, což je výhodné například v případě, že se rozhodnete "svěřit" jednu z karet svému dospívajícímu dítěti.

Jeden účet šetří peníze za poplatky

Tak jako každý finanční produkt, mají i společné účty svoje výhody i nevýhody. Podstatnou výhodou je například to, že při společném běžném účtu lze ušetřit na poplatcích za vedení účtu a transakce. Rovněž společně nastřádáné úspory mohou být díky své výši úročeny výhodněji, než by tomu bylo na dvou samostatných účtech. Nevýhoda společných účtů je v tom, že z výpisu je jasně vidět, kdo, kolik a za co utratil nebo vybral, což nemusí být vždycky úplně příjemné.

V praxi se můžeme nejčastěji setkat s variantou, kdy má každý z rodiny účet svůj a z něj hradí dohodnuté částky. Častá je také varianta založení třetího, společného účtu, který slouží pouze na financování chodu domácnosti. Vzhledem k tomu, za co všechno a kolik si banky při vedení účtu nechají zaplatit, je pak třetí účet poměrně drahý kompromis.

Jak se liší podmínky bank
Název banky Co je třeba udělat Potřebné doklady Zřízení dispozičního limitu Poplatky za roční vedení druhé a další karty
Bank Austria Creditanstalt (BABACA) dostavit se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor občanský průkaz lze 600 (EC/MC, VISA Classic), 250 (Maestro)
Česká spořitelna (BACS) dostavit se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor občanský průkaz nelze (pouze limit na kartě) 200 (VISA elektron), 300 (Maestro)
ČSOB (BACSOB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor občanský průkaz nebo notářsky ověřený podpis lze 2 roky zdarma (Maestro, VISA Elektron), 175 (EC/MC Standard, VISA Classic)
eBanka (BAEB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku nebo vyplnit formulář banky a s ověřeným podpisem ho poštou nebo faxem zaslat do banky 2 doklady totožnosti lze 200 (Maestro), 900 (EC/MC)
GE Capital Bank (BAGECB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor 2 doklady totožnosti lze 240 (Maestro), 348 (EC/MC)
IPB (BAIPB) předložit formuláře podepsané spoludisponentem na pobočce,kde je majitel před pracovníkem banky podepíše občanský průkaz nelze 350 (Maestro), 600 (EC/MC), 640 (VISA Classic)
Komerční banka(BAKB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor občanský průkaz lze 200 (VISA), 300 (EC/MC)
Union banka (BAUB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor nebo majitel předloží formuláře podepsané spoludisponentem, které majitel před pracovníkem banky podepíše občanský průkaz lze 180 (Maestro), 612 (EC/MC)
Živnostenská banka (BAZB) dostavit se se spoludisponentem na pobočku, změnit podpisový vzor občanský průkaz nelze 150
Pramen: banky

autorka je redaktorkou týdeníku Profit

Myslíte, že je nabídka účtů pro partnery dostatečná? Uvítali byste její rozšíření? Co se vám na tuzemských běžných účtech nelíbí? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2001 11:41, veverkam

Chybí mně možnost používat jednu platební kartu více osobami. S bankomaty problém není a stačilo by málo, aby nebyl problém ani u obchodníků. Na kartě by byly jméno obou manželů a karta by byla podepsána oběma. Při použití karty by stačil jeden z podpisů. Považuji za naprosto zbytečný luxux platit poplatek za dvě karty, pamatovat si dva PINy, karty ochraňovat, vyměňovat a podobně.

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services