Peníze nebo akcie?

Peníze nebo akcie?
Jaký je průměrný český investor? Pokud bychom k jeho charakteristice použili pouze výsledky fondů minulého týdne, vypadal by jako schizofrenik přebíhající od akcií k peněžnímu trhu a zpět. Nebo je to to nejlepší, co může udělat?

Svým způsobem ano. Jakýkoliv přesun peněz a zájmu investorů směrem k agresivně smíšeným a akciovým fondům je bezpochyby dobrý, protože fondy akciové a fondy fondů stále spravují jen několik málo procent majetku uloženého v českých podílových fondech. Obecně by také mělo platit, že peníze uložené v těchto dlouhodobě výnosnějších (ale samozřejmě rizikovějších) fondech jsou v nich umístěny na několik let. Fondy peněžního trhu pak slouží (alespoň ve světě) především jako strategická rezerva pro případ nečekaných výdajů. Staré známé pravidlo říká, že taková rezerva by měla činit tři až šest měsíčních platů.

Výsledky minulého týdne jako by napovídaly, že lidé toto pravidlo pochopili. Fondy na konci minulého týdne spravovaly o 238 milionů korun víc než na jeho počátku (celkem lidé do fondů přinesli 506 milionů korun a vybrali si 238 milionů korun). Poměrně výraznou část těchto prostředků lidé vložili do fondů investujících výraznou část svého portfolia do akcií - Sporotrend (OFSISSPT), Pioneer Trust (profil, názory), IPB akciový (profil, názory), IPB středoevropský (profil, názory) a Akro Eurotech (profil, názory).

Především do českých akcií investující Sporotrend se dokonce stal fondem, jenž vykázal nejvyšší čisté prodeje, a to ve výši 72 milionů korun. Zatímco u řady dalších akciových fondů víceméně platí, že jde o dlouhodobou investici, Sporotrend slouží řadě investorů spíše jako levná spekulace na vývoj akcií na pražské burze. Nulové vstupní a výstupní poplatky jsou samozřejmě výraznou úsporou oproti jakémukoliv jinému způsobu investice do akcií Českého Telecomu (profil, názory), ČEZu (profil, názory), Komerční banky (profil, názory) nebo Českých radiokomunikací (profil, názory). Z toho pramení vysoký objem prodejů a odkupů, který fond poslední dobou postihuje.

Spekulantům ani korunu?

Působení několika spekulantů navíc poškozuje dlouhodobé investory, neboť portfolio manažer musí ve fondu udržovat poměrně vysoké hotovostní rezervy a někdy dokonce portfolio vyprodávat pod tlakem. Spořitelní investiční (ISSIS) má v podstatě dva způsoby obrany - buďto zavést vstupní či výstupní poplatky (podle našeho názoru by například výstupní poplatek odstupňovaný podle délky investice byl vhodným řešením) nebo snížit atraktivitu spekulace různými administrativními nástroji.

Podle ohlasů v diskusním fóru u Sporotrendu se tak již děje - SIS obvykle své podílníky vyplácela do tří dnů po podání pokynu k prodeji, i když statut podobně jako u všech ostatních fondů v České republice hovoří o výplatě do třiceti dnů. Nyní se ale zdá, že začíná využívat znění statutu a podle několika ohlasů, které do naší redakce dorazily, peníze vyplácí mezi patnáctým a dvacátým dnem po podání příkazu k prodeji. Tento postup potvrzují také údaje z Unie investičních společností - podle jejích statistik minulý týden vykázal Sporotrend nulové odkupy, tedy nevyplatil podílníkům ani jednu korunu. Zdali jde o krok správným směrem nebo ne, budou muset rozhodnout investoři, v každém případě jde ale o řešení rychlejší, než kdyby chtěla SIS zavádět například výše zmiňované výstupní poplatky. V každém případě by ale mělo jít o řešení dočasné, protože jeho neprůhlednost by mohla řadu investorů znejistit.

A co ostatní?

Na dalších místech tabulky podle nejvyšších čistých prodejů se minulý týden umístily největší fond peněžního trhu Sporoinvest (OFSISSPI) s plus 62 miliony korun, Sporokonto (profil, názory) ŽB-Trustu s přírůstkem 43 milionů korun a IKS Peněžní trh (profil, názory) s 31 miliony korun. Na pátém místě je Pioneer Trust se ziskem 23 milionů korun, následovaný IPB akciovým a Sporobondem (OFSISSPB) s 18, respektive 14 miliony korun. Žádný další fond už desetimilionovou hranici čistých prodejů nepřekonal.

Tabulku čistých prodejů z druhé strany uzavírá IPB restituční (profil, názory) s odlivem 13 milionů korun, následovaný špatnou výkonností trápeným IPB fondem fondů (profil, názory) s mínus 12 miliony korun, postkupónovým fondem Prosperity (profil, názory) s mínus 8 miliony korun, IKS Globální (profil, názory) s mínus 6 miliony korun a IKS Balancovaný (profil, názory) s mínus 3 miliony korun.

Šlapali jsme nahoru

Minulý týden přinesl dobré zprávy všem, které trápily negativní výkonnosti. Za minulý týden skončilo v červeném pouhých pět ze sedmdesáti sledovaných fondů, a to fond fondů SIS Globaltrend (OFSISFF) s mínus 0,4 procenta, dva fondy nedávno převzaté do správy společností Akro (profil, názory) - (profil, názory) a (profil, názory) - a dva nedávno převzaté Newtonem (profil, názory) - (profil, názory) a (profil, názory).

Velmi zajímavé je sledovat především souboj fondů peněžního trhu, které mají nejužší škálu investičních příležitostí a velmi podobné strategie. V ročním horizontu mezi velkými fondy peněžního trhu vede Sporokonto se zhodnocením 4,97% a stejně úspěšný je i na půlroční a měsíční bázi. Fond tak dobře přestál odchod svého bývalého portfolio manažera Tomáše Lipového (více zde) a nový manažer důstojně pokračuje v jeho tradici. Těsně na druhém místě (v ročním zhodnocení o 0,17% méně, v půlročním horizontu ale už jen o 0,02%) je IKS Peněžní trh, kterému naopak výměna portfolio manažerů výrazně prospěla (dnes fond společně řídí Patrik Hochmal, bývalý portfolio manažer Sporoinvestu a Ondřej Král, bývalý manažer dluhopisové části Restitučního investičního fondu). Na třetím a čtvrtém místě jsou fondy IPB peněžní trh (profil, názory) a Union peněžní trh (profil, názory) a teprve na pátém lze najít stále největší český fond, Sporoinvest. V horizontu jednoho roku za Sporokontem zaostává o 0,65% a v půlročním o 0,47%, takže se zdá, že Martin Šmíd, který dnes portfolio řídí, nebyl příliš schopen dokázat to, co plnil Sporoinvest vždy - být fondem peněžního trhu, se kterým se všichni ostatní srovnávali.

Výsledky jednotlivých skupin fondů budeme sledovat a komentovat i nadále. Jsou pro vás tato srovnání užitečná? Myslíte, že lze očekávat v nejbližších měsících u smíšených a akciových fondů růst výkonnosti? Kam byste investovali s ročním horizontem? Dejte nám vědět!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2001 11:15, martinahu

Proboha! To nepište ani ze srandy:-)

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services