Největším nepřítelem IPO u nás je legislativa

Největším nepřítelem IPO u nás je legislativa
Na vyspělé trhy ve světě vstupuje každý týden několik nových společností, i v sousedním Maďarsku a Polsku se během posledních let uskutečnily desítky těchto transakcí. Za celou dobu existence kapitálového trhu v čechách však byla provedena pouze jediná primární emise.

Důvody neexistence nových akciových emisí se zabývají ve svých analýzách Komise pro cenné papíry a Asociace pro kapitálový trh. Jejich závěry se dají shrnout do několika slov. Největší překážkou jsou paragrafy způsobující neúnosné protahování celého procesu vydávání nových akcií. Na standardním trhu je technická i právní otázka transakce vyřešena během několika dnů až týdnů. V českých poměrech byste však podle odhadu KCP potřebovali deset až dvaadvacet měsíců. Během této doby se může situace na trhu radikálně změnit, investoři však nemohou se svými akciemi během tohoto času manipulovat. I přes všechny tyto problémy již několik měsíců připravuje firma EPIC primární emisi akcií brněnské společnosti Limart. Společnost se zabývá stříháním plechů a její loňský obrat dosáhl téměř miliardy korun. Investorům by měl být nabídnut minoritní podíl ve firmě, jeho hodnota se bude pohybovat ve stovkách milionů korun. Vše zatím nasvědčuje tomu, že úpis akcií by mohl proběhnout na přelomu května a června.

Kolik času potřebujete na provedení IPO v České republice
  Činnost či úkon Zákonem stanovené lhůty Doba realizace
(kumulativně v měsících)***
1 Pozvánka na konání valné hromady 30 dnů 1
2 Zápis usnesení valné hromady o zvýšení základního kapitálu do OR* (návrh na zápis do 30 dnů od usnesení VH) není stanoveno** 2-8
3 Schválení prospektu Komisí, přidělení ISINu 30 dnů 3-9
4 Uveřejnění prospektu emitenta není stanoveno 3-9
5 Ukončení procesu upisování akcií (3 měsíce) --- 6-12
6 Podání návrhu na zápis nové výše základního kapitálu do OR (po upsání a splacení jmenovité hodnoty akcií včetně ážia) 30 dnů 7-13
7 Zápis zvýšení základního jmění do OR není stanoveno 7-19
8 Vydání nových akcií (bezodkladně po zápisu do OR) --- 7-19
9 Zaknihování akcií ve Středisku cenných papírů není stanoveno 8-20
10 Podání žádosti o přijetí k obchodování na veřejném trhu 60 dnů 10-22
11 Oznámení o přijetí na veřejný trh (ve věstníku burzy a celostátním deníku) --- 10-22
* OR - Obchodní rejstřík
** není stanoveno - lhůta nevyplývá z žádného právního předpisu a emitent akcií ji nemůže ovlivnit
*** první číslo je optimistická, druhé pesimistická varianta
Pramen: KCP, BCPP

Rejstřík může vyžadovat nejvíce času

Jako nejobtížnější problém se jeví neexistence lhůt pro zápisy do Obchodního rejstříku (OR). V průběhu celé transakce je nutno do něj provést dva zápisy (jeden o návrhu na zvýšení a druhý o samotném zvýšení). V pesimistické variantě jen tyto dva zápisy mohou zabrat dohromady rok. Důsledkem těchto průtahů může být situace, kdy investoři nemohou obchodovat s již splacenými, ale ještě nevydanými (čekáme na zápis do OR) akciemi. Tento problém by mohl být vyřešen pomocí tzv. poukázky na akcie, což by byl cenný papír nahrazující zatím nevydané akcie. Pomocí tohoto nástroje by bylo možno s právy plynoucími z úpisu akcií bez problémů obchodovat. Podle některých názorů však i tuto překážku lze dnes obejít prostřednictvím subregistru (například v UNIVYCu - Universální vypořádací centrum, dceřinná společnost burzy), který by evidoval práva plynoucí z ještě neemitovaných akcií a umožňoval obchodování s nimi. Toto řešení bude také s největší pravděpodobností aplikováno při chystaném IPO Limartu. Podle Vladimíra Dvořáka ze společnosti EPIC, která transakci uskutečňuje, je však uzákonění tzv. poukázky na akcie nutné. Regulovaní investoři (především fondy) nemohou do svých portfolií nakupovat instrumenty, které nejsou zákonem definovaným cenným papírem.

Něco už se děje

Jednou z obtíží, kterou se již podařilo vyřešit, je tzv. předběžný prospekt. Jeho cílem je seznámit potenciální investory s parametry nové emise a zjistit, jaký by o ni byl zájem, což je klíčové pro stanovení ceny (bookbuilding). Podle stávajícího výkladu zákona o cenných papírech musí mít předepsané náležitosti. Jednou z nich je emisní kurz. Tím se však dostáváme do začarovaného kruhu, chceme stanovit cenu a vydáme tedy předběžný prospekt, ten však neobsahuje cenu, a tak vlastně porušujeme zákon. Podle Tomáše Ježka se však prezídium KCP na své nedávné schůzi rozhodlo, že bude schvalovat k oznámení i prospekty bez emisního kurzu.

Firmy s několika akcionáři mají výhodu

Kromě výše zmíněných obtíží s OR je problematickou stránkou primárních emisí také jejich nezvratnost. Vzhledem k nutnosti omezit předkupní práva stávajících akcionářů (aby do společnosti mohli vstoupit noví) může dojít k napadení platnosti valné hromady, která IPO schválí. Potenciální nejistota tak může působit na investory nepříznivě. Mnoho z nich má v živé paměti podivné žaloby na přeměny fondů, které mnohým z nás nedávají smysl. U společností typu Limartu, které mají pouhých několik akcionářů, je však tato situace velmi nepravděpodobná. Vladimír Dvořák z EPICu přiznává, že za současné situace by z tohoto důvodu nepřipravovali primární emisi společnosti, která má stovky anonymních akcionářů.

Většina z výše uvedeného již zazněla mnohokrát. Konečně je však cítit zájem o změnu. Komise pro cenné papíry a Asociace pro kapitálový trh začaly připravovat návrhy změn legislativy. Cílem je, aby bylo možno podstatně zkrátit lhůty právních úkonů prováděných v souvislosti s IPO. Přesto však už z příkladu Limartu je patrné, že některé výše uvedené problémy mají řešení i za současné legislativy. Jsou to však řešení spíše průkopnická. Abychom mohli náš trh považovat za standardní, bylo by lepší, kdyby legislativní podmínky byly pro IPO příznivější. Pokud se zdaří iniciativy KCP a Asociace pro kapitálový trh, můžeme se dočkat přívětivějšího prostředí pro primární emise již na začátku příštího roku.

Koupíte si akcie Limartu? Podaří se KCP prosadit změny předpisů? Myslíte si, že bude o IPO českých firem zájem? Podělte se o své názory s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services