Devadesát devět korun za domácnost

Devadesát devět korun za domácnost
Slabou stovku hrubého vynese sčítacímu komisaři každá domácnost - a to musí být čtyřčlenná. Slasti a strasti své dočasné řehole líčí jedna z těch, kteří právě v těchto dnech vybírají ve vašich domácnostech sčítací listy.

Vše vypuklo dávno před rozdáváním sčítacích materiálů. Samotný nábor pracovníků probíhal už v listopadu, kdy se zájemci přihlašovali na obecních úřadech. Pak už to mělo rychlý spád. V únoru probíhala školení. Řešily se administrativní problémy. Vyzvedávání materiálů. Zjišťování, kde že svěřené ulice vlastně jsou. Schůzka s revizorem.

Jdu do akce!

Den D, čtvrtek 22. února: rozdávání sčítacích listů. Vyrážím do terénu. Praha, činžovní domy. Je šest večer. Doufám, že lidé budou doma. Počasí mi nahrává. V Praze po dlouhé době padá sníh, děti se radují a sčítací komisař aby si s sebou vzal lopatu na odhazování sněhu. Vypadá to, jakoby statistický úřad poručil větru dešti. V Turecku vydali zákaz vycházení. U nás to díky počasí není nutné. Chumelí a chumelí. Představuji si, že rozdám materiály, stručně vysvětlím co a jak, domluvím si, kdy si je vyzvednu a bude to. Poměrně rychle a zajímavě vydělané peníze, které se mi jako studentce hodí.

Tak jednoduché to ale není. Musím čelit řadě nástrah. Je těžké dostat se do domu a mnohdy i ven. Někdo jednoduše zamkne hlavní vchod a neštěstí je hotovo, stávám se vězněm v cizím domě, kde zrovna zhasne světlo. Komisař by se neměl bát tmy. Naopak musí být v dobré fyzické kondici, protože denodenní tříhodinové běhání po schodech nahoru a dolů vydá za nejeden kilometr na rotopedu. Netrénovaný komisař může lehce podlehnout trudnomyslnosti. Zvlášť vzhledem k tomu, že zákon schválnosti funguje: lidé, kteří doma nebývají, vesměs obývají horní patra.

Obrňuji se trpělivostí. Říkám po desáté, potřicáté, popadesáté totéž a připadám si jako pokažený gramofon nebo jako paní učitelka ve škole, stále opakující, že svedl a zvedl není totéž. Mám pochopení pro ty, kteří jsou rádi za kohokoli, kdo zazvoní u jejich dveří. Zvou mě na kafe a vykládají o svých radostech a trápeních. Paní zrovna vaří guláš a maso ne a ne změknout a že pán má psa a ten nerad chodí do schodů a tak ho nosí. Pán psa samozřejmě.

'Teď to už musí přijít,' říkáte si vy, čtenáři. 'Teď bude ta zápletka. Někdo ji vyhodil, sprostě jí vynadal nebo ji aspoň pokousal pes.' Musím zklamat, nic takového se nestalo. Lidé ochotně spolupracovali, i přes silnou nepřízeň médií, postavenou na argumentech, že veškeré údaje jsou zneužitelné a počítejte s tím, že zneužity budou a radách nic nevyplňovat anebo vyplnit chybně.

Takže podtrženo a sečteno, reakce byly následující:
Reakce žádná, hotovo za 30 sekundcca 80 %
Ano a kdy si pro to přijdete?" odpovídali lidé poté, co si vyslechli moje "Dobrý večer, jsem sčítací komisař..." Poděkovali a zavřeli dveře.
Reakce starostlivácca 15 %
"Teď jsme o vás mluvili. Už jsme měli strach, že jste na nás zapomněla. Pojďte dál, dáte si kafe?" S díky odmítám, loučím se a pokračuji o byt dál.
Reakce nestandardní – velmi kladnácca 5 %
"Nic mi neříkejte!!! Já se sčítáním naprosto souhlasím. A řeknu vám deset důvodů, proč se sčítat. A vůbec nechápu, proč novináři sčítání lidu tak haní!"
"Slečno, kam mám napsat, že mám ledničku, pračku a televizi, tady na to není okýnko!"

Chcete být milionářem? Jako komisař nezbohatnete

Sčítací komisař podepisuje dohodu o provedení práce. Jeho hrubá odměna se dělí na pevnou a pohyblivou část. Pevná část činí 1900 korun a náleží tomu, kdo nastuduje instrukce, absolvuje dopolední školení, projde si sčítacím obvodem, vyhledá majitele domů a bytů.

Pohyblivá část je stanovena podle počtu sebraných sčítacích listů. Za každý domovní list je šest korun, za bytový list jedenáct korun a nejvíc je za sčítací list osob. Dvaadvacet korun.

Ve vyjímečných případech se odměna zvětšuje o příplatek za ztížené podmínky, například za velmi obtížný terén, velké vzdálenosti, sečtení velkého počtu sociálně nepřizpůsobivých občanů.

Odměna může být rovněž krácena, není-li práce odvedena kvalitně, a to v případě neúplně nebo chybně zpracované sumarizace či neúplných nebo znehodnocených sčítacích materiálů.

Takže má-li sčítací komisař ve velmi ideálním případě na starosti čtrnáct domů se 120 domácnostmi čítajícími čtyři osoby, může se těšit na odměnu 13 864 korun hrubého. Peníze dostane až v polovině května. Podotýkám, že toto je maximum. Komisař v průměru dostane okolo osmi tisíc, ale času při tom vynaloží stejně.

Sčítací komisař sčítáním stráví nejméně...
7 x 3 hodiny rozdávání 21 hodin
15 x 3 hodiny sbírání 45 hodin
zjišťování majitelů domů 12 hodin
příprava 20 hodin
zpracování tiskopisů 20 hodin
schůzky 15 hodin
celkem 133 hodin

Povinností sčítacího komisaře je

  • prostudovat instrukce a zákon, účast na školení
  • provést kontrolní obchůzku sčítacího obvodu
  • převzít sčítací tiskopisy
  • roznést sčítací tiskopisy v přiděleném sčítacím obvodu a dohodnout si termín jejich vyzvednutí
  • poskytnout informace a pomáhat při vyplňování
  • vybrat vyplněné tiskopisy a zkontrolovat je a uspořádat
  • sestavit souhrny za domy a sčítací obvod pro zpracování předběžných výsledků

Povinností sčítacího revizora je

  • seznámit se s instrukcemi, účast na školení
  • kontrola a pomoc sčítacím komisařům s přípravou
  • přebrat, zkontrolovat, upozornit na chyby ve vyplněných tiskopisech a souhrnů za domy a sčítací obvod
  • zajistit náhradníka za sčítacího komisaře nebo dokončit sčítání, jestliže sčítací komisař z vážných důvod nemůže práci dokončit
  • navrhnout odměnu sčítacích komisařů
  • zpracovat souhrny za revizní obvod pro pracování předběžných výsledků
  • odevzdat vyplněné sčítací tiskopisy a souhrny za revizní obvod Českému statistickému úřadu.

Každý revizor zodpovídá za pět komisařů.

Není vám něco ohledně sčítání jasné? Je tady bezplatná linka 0800 132 001. Můžete se zeptat pracovníka statistického úřadu nebo si poslechnout odpovědi na otázky: Proč se sčítá? Jak bude sčítání probíhat? Co a jak vyplňuje sčítací komisař? Co obsahují sčítací tiskopisy? Kdo je sčítací komisař a jak ho poznám? Kdy vás navštíví sčítací komisař a jaké jsou jeho povinnosti? Jak jsou chráněny osobní údaje? Jak budou výsledky využity?

Když máte štěstí, dozvíte se více než: "Promiňte, zadané číslo není v tomto okamžiku dostupné, zkuste prosím zavolat později."

A co vy? Jak jste přivítali svého sčítacího komisaře? Souhlasíte se sčítáním? Lhali jste v dotaznících? Svěřte se, můžete i anonymně.

Jméno autorky je pseudonymem spolupracovnice redakce

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2001 9:57

Vážený pane, telefonní anonymní průzkum. Každý soudný člověk ví, že toto spojení je evidentní nesmysl.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2001 14:37, FekarZ

Ano? Co říká soudný člověk tomuto postupu: vyberu jakékoliv číslo - třeba 02/123456 (v tomto případě neexistující), zavolám tam a zeptám se na něco. Vy myslíte, že marketingoví průzklumníci jsou zároveň zaměstnáváni jako špióni? A že když jim něco řeknete, oni hned zjišťují, kam se vlastně dovolali a v případě, že jim přiznáte, že jste například nezdanil své vedlejší příjmy, tak to hlásí finančnímu úřadu nebo rovnou policii? Oháníte-li se soudností, vážený pane anonyme, pak Vaše podezíravost je schizofrenická.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services