Skřípající investice

Skřípající investice
Tajemné televizní a billboardové reklamy na "symfonickou" investici si všimli mnozí z nás. Peníze.CZ zkusily vypátrat, co firma AGW.CZ skutečně nabízí.

Firma AGW.CZ je zaregistrována v českém obchodním rejstříku jako stotisícová společnost s ručením omezeným. Jediným vlastníkem je slovenská AGW, s.r.o. z Košic. Ta na Slovensku působí již dva roky a podle informací slovenské Asociácie správcovských spoločností (obdoba českého UNISu) se jí podařilo za tu dobu získat od drobných investorů přibližně dvě stě milionů korun. Některé informace z této zprávy můžete najít v tomto článku slovenského serveru oPeniazoch.SK.

Česká dcera se zatím projevuje především dobře viditelnou tajemnou reklamou. Podle monitoringu výdajů na reklamu utratila AGW od začátku roku do polovinu února za reklamu v televizi a tištěných médiích přibližně šest miliónů korun. V tomto čísle nejsou započteny billboardy. Vzhledem k množství plakátů firmy v ulicích Prahy a dalších velkých měst lze odhadnout, že výdaje za billboardy se také pohybují ve statisících až milionech.

Vzor smlouvy vám nedají

Novinové inzeráty jsou doplněny pražskou adresou a telefonním číslem. Do sluchátka odpovídá mladá příjemná slečna, po telefonu ale řekne pouze, že jde o investování prostřednictvím smluv o tichém společenství nebo smlouvy o půjčce. O případných výnosech se však musíte přijít informovat osobně. Pobočka se nachází v úzkých uličkách nedaleko Karlova mostu. Dvě mladé slečny v obrovské kanceláři působí dojmem, že toho nemají moc na práci a nabízí příchozímu kávu. Své produkty prezentuje společnost na několika velmi jednoduchých barevných letácích. Jeden z nich informuje o výnosech. Těm, kteří uzavřou smlouvy s jednoměsíční výpovědní lhůtou, nabízí společnost výnos 14,50 procenta ročně. U smluv na dva roky je to už 27,70 procenta ročně. Na otázku, jak takových výnosů pro klienty dosahují, slečna bez podrobnějšího vysvětlení odpovídá, že investují na burze. Pokud se podíváte do předmětu podnikání firmy, najdete tam mnoho činností, například půjčování videokazet či leasing strojů a zařízení. O investicích do cenných papírů tam není ani slovo. Slečna sama se pak rozpovídá o pochybnostech klientů, které zviklaly krachující kampeličky. Zákazníkovi doporučuje, ať se podívá na internetu do obchodního rejstříku, a slibuje, že brzy bude základní jmění navýšeno na 50 milionů korun. Podle ní by tato výše měla být dostatečnou garancí. Ze základů účetnictví a podnikových financí je však známo, že výše jmění nic neznamená. Kromě kapitálu mluví i o zahraničním partnerovi, jak se však dovídám později, měla na mysli slovenské zakladatele.

V době své návštěvy jsem mohl nahlédnout pouze do smlouvy o půjčce, tiché společenství je podle slov zaměstnanců v současnosti předěláváno a firma je bude nabízet až za 14 dní. Když jsem projevil zájem si nevyplněnou smlouvu o půjčce odnést, nepochodil jsem. Slečna nejdříve nevěděla, jestli mi ji může dát, pak se raději zeptala starší kolegyně, která mi přišla říct, že mi smlouvu nedají, protože na její nové podobě se v současnosti pracuje.

Myslí to vůbec vážně?

Chování zaměstnanců ve mě vůbec nevyvolávalo dojem, že mají zájem mi něco prodat. Připadali mi velice rozpačití, jako by sami vůbec nebyli přesvědčeni o tom, co nabízejí. Pravděpodobně očekávají spíše střadatele, který si od nich vezme kafe, podívá se na výnosy a svěří ji většinu svých úspor v očekávání vysokých výnosů. Ty jsou však více než podezřelé, u smlouvy na jeden rok slibuje AGW čistý roční výnos ve výši téměř 22 procent, což je více než trojnásobek dlouhodobého reálného výnosu amerických akcií. Investiční teorie praví, že vyšší výnosy jsou dosahovány pouze za cenu vyššího rizika. Brožurky firmy se jenom hemží různými proklamacemi o garancích, stabilitě, nadstandardní péči, ale výrazně zde chybí jediné upozornění na rizika této investice.

Jak na vás působí tajemná reklama společnosti? Investovali byste u ní? Podělte se o své názory s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2001 9:20

AGW nejsou jediní - podobně i například BMG invest-podobný model. Třeba to někomu jednou nestačí. Alim Karmov znovu na scéně?

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2001 16:06, Gladiator

Vzkaz pro KCP: Good job!

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services