Obchodníci: Ať si děti u nás řádí!

Obchodníci: Ať si děti u nás řádí!
Trčíte v hypermarketu už přes hodinu, péčí vaší manželky narůstá objem pojízdného vozíku, vaše dítko vesele dovádí mezi nákupními cestičkami a vy se už pekelně nudíte? A najednou přichází nějaká žena s visačkou hypermarketu a začne křičet na vaše dítě, že je to neposedný harant? A je po nudě! Co s tím uděláte?
Ve vypjatých situacích si často neuvědomíme, že nás personál peskuje - za naše peníze. Než bychom oprávněně hájili svá práva, raději se znechuceně z obchoďáku vytratíme.

Možná ale přijedete domů a mrzí vás, že jste se sebou nechali 'zametat'. A jak o tom přemýšlíte, dospějete společně se svojí drahou polovičkou k závěru, že na vašeho syna křičeli v obchodě neprávem. A rozhodnete se žádat nápravu.

Takový byl i scénář našeho posledního testu. Fiktivní dotčený zákazník obvolával centrály obchodních řetězců, aby si alespoň dodatečně postěžoval. A výsledek? V šesti případech z devíti testovaných firem se zákazník dočkal přímo omluvy. Ani ve třech zbývajících případech (Billa, Julius Meinl a Makro) však stěžovatele vysloveně neodbyli.

Všímejte si, kdo dělá problémy

Naprosto všichni obchodníci měli snahu stížnost zákazníka řešit - a to i přesto, že byla prakticky neřešitelná. Dramatická scénka v obchodě se totiž měla odehrát předminulý víkend, ale klient si stěžoval až v pátek, tedy týden poté.

"A jméno té paní máte?" zněla nejčastější otázka kompetentních pracovníků. Pochopitelně, náš smyšlený nakupující jméno konfliktní prodavačky neznal - a ze stejného důvodu ani obchodníci nemohli s jeho stížností mnoho dělat.

Z toho plyne jedna rada: kdykoliv v obchodě narazíte na problém, zajímejte se o jména lidí, s nimiž jednáte. Běžnou praxí maloobchodních sítí je povinné nošení visaček se jmény pracovníků. "Máte právo si jméno i opsat, je to jako u policie," řekl například pracovník společnosti Globus.

Převažuje citlivý přístup

Náš pseudozákazník si stěžoval velmi neurčitě a ještě k tomu týden po smyšleném konfliktu. V takovém případě by bylo pro každého šéfa problematické stížnost vyřídit, i kdyby byla podložena reálným negativním zážitkem.

Z přehledné tabulky však vyplývá, že všichni obchodníci vyšli z testu se ctí - byť jejich vcítění se do kůže negativně naladěného zákazníka bylo různé.

Jak reagují obchodní řetězce na stížnosti zákazníků
Společnost Popis rozhovoru Hodnocení 1)
Ahold Bez čekání jsme byli přepojeni na kompetentní osobu. "Samozřejmě je to řešitelné," říká paní. Když zjistí, že neznáme jméno prodavačky, slibuje, že věc probere s personálem daného úseku na poradě a opakovaně zdůrazní pravidla vztahu k zákazníkům. "Omlouvám se vám," končí rozhovor. ***
Billa Delší čekání na přepojení. Pak ale dotyčná slibuje, že vše okamžitě probere s inspektorem prodejny. *
Delvita Na počátku byly problémy s přepojováním, pak jsme ale narazili na špičkový přístup. "Nemohu než přiznat, že ta paní měla nekorektní chování. Děti se musí respektovat, zaměstnanci musí vzít na vědomí, že k nám chodí malé děti (a dodává: ale i staří lidé)." A aby toho nebylo málo, zástupkyně Delvity dodala: "Nezlobte se a buďte nám věrný. Ať tam vaše dítě klidně dál chodí, a třeba i běhá, naši lidi si na to musí zvyknout. Ať si řádí, je to přirozené!" ***
Globus Pracovník informací je snaživý, ale rozpačitý, když zjistí, že nevíme, na koho si stěžujeme. Snaží se o omluvu za firmu a radí: "Příště si klidně hned nechte zavolat zástupce ředitele." Vedoucí oddělení, v němž mělo ke konfliktu dojít, se omlouvá, ačkoliv dodává, že mohlo jít o někoho z jiného oddělení. **
Julius Meinl Po vznesení požadavku na oddělení zabývající se stížnostmi vládne v centrále společnosti dlouhé ticho. Pak nás ale přepojují na příslušného šéfa. "Jestli bych měl udělat nějaké opatření, musel bych vědět víc," zahajuje hovor. Pak dodává, že možná prodavačka jenom chtěla zabránit, aby se neposedné dítě nezranilo. Nakonec ale slibuje, že na prodejně prověří, o co v konfliktu šlo. *
Kaufland Operátorka zákaznické linky se omlouvá. "Tohle opravdu není vhodné chování," říká a děkuje za upozornění. **
Makro Po vyslovení slova stížnost se na druhém konci sluchátko ozval zřetelný povzdech. "Volejte přímo tam, kde se to stalo," dodává paní z centrály. "Stížnosti vyřizuje paní ředitelka, jenomže ta má právě jednání a telefony jí nepřepojujeme," dozvíme se tam. Nakonec ale vedoucí oddělení, v němž ke konfliktu mělo dojít, slibuje, že se personálu přeptá, zda o něm něco nevědí. *
Penny Market I tady vyzvání telefon déle, než je obvyklé. Pak se nás ale ujala paní s velmi prozákaznickým chováním. "Zavolám tam a prošetřím to. Moc se vám omlouvám," říká a z tónu jejího hlasu je až cítit hrozba provinilým zaměstnancům. ***
Tesco První dojem byl špatný. "Měl byste se obrátit na ředitele hypermarketu," zní doporučení - a když v daném obchodě žádáme spojení s jeho šéfem, dostane se nám poučení. "Myslíte, že je vhodné volat přímo panu ředitelï?" Po přepojení na manažerku zabývající se zákazníky je ale všechno příkladně vzorné. **
1) *** velmi lidský i profesionální přístup, ** slušný profesionální výkon, * korektní, ale víceméně formální přístup
Pramen: Peníze.CZ

Zákazník opravdu vládne

Co je vám na tom divného?, zeptala se Magda Babeliowski z pražské Retail Academy, když jsme ji seznámili s výsledky našeho testu. "Za celá ta léta je v českém maloobchodě zaměstnancům na všech úrovních připomínáno, že zákazník je král. Zákazník je vítán, protože nás živí," vysvětluje paní Babeliowski, která pracovala na postu personální šéfky firmy Ahold Czech Republic. Podle ní je přitom obchodnímu personálu vštěpováno, že důležití jsou nejenom lidé utrácející tisícikoruny, ale i zákazníci, kteří nakoupí za padesát korun.

Naše děti jsou americká zlatíčka

Podle Tomáše Krásného z marketingové společnosti Incoma se přístup k dětem v různých regionech světa liší. "Je to záležitost rozdílných kultur. V té americké je dítě zlaté, i kdyby bouralo v obchodě regály, zatímco v Anglii dítě často pomalu ani nepustí do krámu," říká Krásný.

"Ano, to je pravda," potvrzuje i Babeliowski z obchodnické akademie. Podle ní je přitom přirozené, že v Česku převažuje 'americký' styl přístupu k dětem. Hypermarkety jsou totiž v tuzemsku vnímány jako prostředí pro zábavu celé rodiny, proto i dítě musí mít z nakupování požitek.

I proto se v českých sítích objevuje řada triků, jak děti zaujmout. Nejsou to jenom dětské koutky, které jsou výhodné pro větší klid rodičů - dítě se zabaví jinak a dospělí mohou v klidu nakupovat. Pro obchodníky je totiž docela významné zaujmout děti i na ploše prodejny, kde mohou ovlivňovat nákupní chování dospělých. Proto se v obchodech objevují například žertovné vozíčky pro děti ve tvaru autíček či s vlaječkou. Výjimkou ani není malá ochutnávka nabídnutá dítěti personálem u pultu.

Podělte se s ostatními se svými zkušenostmi z nakupování s dětmi v hypermarketech, ať už v tuzemsku, nebo za hranicemi.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2002 0:55

Jako matku rok starého prcka jste mě překvapili tímhle tématem. Teda mile. Před rokem jsem ještě byla na mateřské takže jsem nebyla denně na Internetu a hodně věcí mi unikalo. Jen si říkám, škoda že jste vynechali Carrefour kam chodím nejčastěji.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2001 12:58, TGP

Souhlas. Myslím, že v Praze hrálo největší roli otevřeni Teska 24 hodin denně v prosinci 1998. To byl první větší impulz (nebo šok?) na které musely ostatní řetězce reagovat a ukázat, že i ony jsou něčím atraktivní. A milost personálu by měla být něčím samozřejmým, i když často je to opravdu velkou konkurenční výhodou než aby to bylo samozřejmostí.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services