Peněžní trh a co dál? Dlouho nic a Pioneer!

Peněžní trh a co dál? Dlouho nic a Pioneer!
Růst majetku pod správou podílových fondů pokračoval již šestý týden za sebou. Bohužel nové peníze přicházely prakticky jen do fondů peněžního trhu, akciové a balancované fondy masového investora ani přes nízké kurzy nezaujaly. Bez nových fondů změna nastane jen těžko.

Dva roky stará čísla, bohužel ale o jeden řád nižší, připomínají aktuální výsledky podílových fondů. V rekordním roce 1999 rostl majetek Sporoinvestu (OFSISSPI) o stovky milionů korun týdně. Kromě fondů peněžního trhu spravovaných "bankovními" investičními společnostmi nabíral nový majetek jen Pioneer Trust. (profil, názory). Dva roky poté tomu není jinak. Čisté týdenní prodeje, tedy rozdíl mezi prodeji a odkupy, dosáhly v prvním úplném únorovém týdnu 78 milionů korun.

Pro české investiční společnosti to není dobrá vizitka. Čísla vypovídají o tom, že za poslední dva roky se jim nepodařilo přijít s produktem, který by českého retailového investora dlouhodoběji zaujal. Pravda, podzim 2000 byl ve znamení "světových" fondů IKS Komerční banky a Spořitelní investiční. Zájem o ně však na přelomu roku ochabl. Aktuálně do nich týdně přibývá jen několik stovek tisíc korun, milion je spíše výjimkou a je veřejným tajemstvím, že si šéfové sprácovských společností od nich slibovali více. Lépe je na tom nyní Spořitelní investiční (ISSIS), přírůstky do jejích fondů jsou vyšší, zatímco IKS (profil, názory) ztrácí svůj prvotní náskok před konkurencí. Nakolik jde jenom o chvilkový výkyv a nakolik o důraznější nástup Spořitelní investiční, ukáží následující týdny.

Investoři na celém světě vědí, že čím vyšší potenciální zisk, tím vyšší i rizika. V Čechách jakoby ale nikdo této větě nerozuměl, případně jakoby Češi neměli o vyšší výnos zájem. Rizikové fondy zkrátka ignorují a zdá se, že i v blízkém budoucnu ignorovat budou. Cestou ze začarovaného kruhu jsou možná garantované fondy. Garance vrácení vstupní investice je sice vždy drahá, na druhou stranu má indexový garantovaný fond s nevysokým vstupním poplatkem určitě šanci odebrat část z peněz momentálně alokovaných na peněžním trhu. Lákat masového českého investora do novinek s pákovým efektem, případně zaměřených na jednotlivá odvětví, zdá se mi býti předčasné. Lidová moudrost "Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše" našemu investorskému podvědomí stále dominuje. O to zajímavější ale bude, až se na trhu podobné produkty objeví.

Nechť promluví čísla

Tři největší fondy peněžního trhu, Sporoinvest (OFSISSPI), IKS peněžní trh (profil, názory) a Sporokonto ŽB-Trustu (profil, názory) dohromady získaly 115 milionů nových investic. Toto číslo spolu s přírůstkem +78 milionů korun celého odvětví vypovídá o náladách investorů nejlépe. Mezi Sporoinvest s + 75 miliony korun, IKS peněžní trh s +31,6 miliony a Sporokonto s +8,2 miliony korun se dokázal se stabilními +12 miliony nového majetku vklínit jen Pioneer Trust. Pátou příčku s necelými pěti miliony korun obsadil Sporobond SIS (OFSISSPB). Spíše než o příklonu k dluhopisům s další dobou splatnosti vypovídá pozice jmenovaného o jeho nulových poplatcích. Nulový vstupní i výstupní poplatek a poměrně stabilní kurz vede k tomu, že fond je vnímán v podstatě jako peněžní trh, tedy Sporoinvest číslo dvě.

Největší odkupy postihly IPB restituční (profil, názory) (-20,8 milionu korun), Newton Kosíř (OFNTNKO) (-11,4 milionu korun), 2. OPF SIS (OFSIS2), Akro Svět (profil, názory) (odliv 3,4 milionu korun představuje u tohoto fondu ztrátu bez mála deseti procent spravovaného majetku) a SIS všeobecný (OFSISVSE).

Ani výkony světových kapitálových trhů přírůstku čistého obchodního jmění v minulém týdnu nepomohly. V lepším případě se zhodnocení drželo těsně nad nulou. Nejvíce +0,25 procenta připsal Sporobond SIS, následovaný s +0,1 procenta fondem peněžního trhu Merkurem SIS (OFSISMER). Kurzy ostatních padaly. Jaké oborové tituly jsou na vinně zjistíme na první pohled. Nejvíce o 5,28 procenta propadl PPF smíšený (OFPPFSMI) s odstupem jednoho procentního bodu Akro Eurotechem (profil, názory). Padajícím odvětvím jsou tedy opět, stejně jako v celém posledním čtvrtletí minulého roku, moderní technologie s telekomunikacemi v čele. Pioneer Trust který v minulém roce tabulky pádů často vedl zůstává tentokráte s –2,4 procenty týdenní výkonnosti ve středu pelotonu. Čísla jen dokládají již dříve avizovanou změnu alokace Pioneeru ve prospěch jiných odvětví.

Považujete zmírnění zastoupení technologických titulů v portfoliu Pioneer Trust za šťastné? Souhlasíte s názorem, že Češi potřebují garantované fondy? Jaký jiný typ fondů má v České republice podle vás šanci? Těšíme se na vaše názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2001 11:35, voracek

ČSOB už přišla v loňském roce 3 x s nabídkou garantovaných fondů, naposledy v listopadu.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2001 10:14, pjt

To by mne teda zajimalo v cem je Pioneer lepsi nez ostatni balancovane fondy, ktere nevykazuji skoro zadne prisrustky majetku. Za to Pioneer je stabilne v prvni petce vzdy.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services