Leden jako z pohádky

Leden jako z pohádky
Zatímco loňské druhé pololetí bylo ve znamení červených a ještě červenějších čísel (takže některé společnosti pomalu začaly vidět rudě), první měsíc nového tisíciletí je zcela jiný. Většina čísel je správně černých, dokončují se reklamní plány a připravují se nové produkty.

Aby nebyl náš pravidelný komentář tak nudný, začněme od konce - novými produkty. Není žádným tajemstvím, že první větší ofenzíva přijde ze strany Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (profil, názory). Architekty nových produktů jsou noví manažeři této společnosti, kteří ji na základě rozhodnutí mateřské banky spravují od 1. prosince minulého roku a o kterých jsme opakovaně informovali (například zde a zde). IKS byla až donedávna možná až příliš konzervativní a svým klientům nenabízela žádný fond s potenciálně nadprůměrným výnosem. To se pokusila na podzim napravit uvedením dvou novinek, fondu světových indexů (profil, názory) a fondu fondů (profil, názory), přesto ale v její nabídce zůstává poměrně mnoho prostoru. Klienti IKS (potažmo Komerční banky) jsou přitom těmi sofistikovanějšími a společnost tak má dostatek prostoru uvést na trh i v České republice zatím netradiční fondy.

Kdo další na trh přijde s novými fondy? Osobní odhad praví Spořitelní investiční (ISSIS) a Akro (profil, názory). U SIS může jít o dva kroky - sloučení postkupónových fondů, ze kterých bude postupně odcházet jejich největší podílník, mateřská Česká spořitelna a následná změna investiční strategie. Předtím se sice bude muset SIS soustředit na posílení prodejní sítě a zlepšení služeb klientům, pokud se jí ale podaří změnit přístup pracovníků na přepážkách banky, bude mít v ruce jen obtížně překonatelný prodejní kanál. A Akro? Tato menší společnost se vždy soustředila na nabídku netradičních fondů, z nichž za zmínku stojí především první český indexový fond Akro Svět (profil, názory) a nešťastně načasovaný Akro Eurotech (profil, názory), investující do evropských technologických akcií. Dohoda o spolupráci s americkou bankou Wells Fargo, respektive její investiční bankou Ragen MacKenzie, hovořila nejen o pomoci při správě fondů Akro, ale i o tvorbě nových produktů. Vzhledem ke své velikosti a způsobu distribuce Akru i nadále nezbude nic jiného než přicházet s produkty vyplňujícími volná místa v nabídce větších investičních společností. Máme se tedy zřejmě na co těšit.

Reklamy není nikdy dost

V minulém roce se většina reklamních kampaní točila okolo nově uváděných fondů na trh. Výjimkou byly tři imageové kampaně - podzimní OB Invest (ISOBI) s mottem Peníze se musí točit, Pioneer (profil, názory) s neobvyklým (a pro některé kontroverzním) vizuálem nahých těhotných žen a ŽB-Trust (profil, názory), který se hravým vizuálním ztvárněním své inzerce vymanil z přílišné konzervativnosti reklamních kampaní Živnostenské banky.

Není pochyb o tom, že intenzivnější boj o klienty, nové produkty i pomalu přicházející konkurence zahraničních fondů povedou české investiční společnosti k výraznějším investicím do reklamy. A pokud dojde k naplnění navržených plánů, dočkáme se zřejmě i první televizní reklamy na podílové fondy.

Možná by ale nebylo špatné, pokud by jednotlivé investiční společnosti část svých reklamních rozpočtů přesunuly do společné kampaně (nejlépe zadávané Unií investičních společností), která by široké veřejnosti srozumitelně a přehledně vysvětlila, že termínované vklady a stavební spoření nejsou jedinými produkty, které stojí za to mít v rodinném portfoliu. I když není pochyb o tom, že průměrný Čech takovou kampaň potřebuje (stačí srovnat tři miliony smluv o stavebním spoření se stovkami tisíc majitelů podílových listů), je jen málo pravděpodobné, že se investiční společnosti k takovéto obecné kampani odhodlají.

A co čísla?

Pokud se vrátíme k výsledkům minulého týdne, uvidíme poměrně dobré zprávy. Celkové vlastní jmění českých podílových fondů na přelomu ledna a února vzrostlo o osm a půl milionu korun takzvaných čistých prodejů (což je rozdíl mezi objemem peněz, které lidé do fondů v daném týdnu vložili a které si vybrali). Nově si přitom do fondů lidé uložili mírně přes 361 milionů korun a vybrali si necelých 353 milionů korun, což mírně přesahuje loňský průměr.

V čele tabulky fondů s nejvyššími čistými prodeji je největší český fond, Sporoinvest (OFSISSPI) s 87 miliony korun, následovaný fondem s podobným zaměřením - IKS Peněžního trhu (profil, názory) s 27 miliony korun. O poznání méně - 14 milionů korun - již získal Pioneer Trust (profil, názory), který poslední rok trápí špatná výkonnost. Čtvrtý je další fond peněžního trhu, Živnobanka Sporokonto (OFZBTSPK) se šesti a půl miliony korun čistých prodejů a pátý s pěti miliony Merkur Spořitelní investiční (OFSISMER). Jen mírně za ním zůstal Akro Svět (profil, názory) s necelými pěti miliony a do eura investující fond peněžního trhu Akro Obligace (profil, názory) se čtyřmi miliony. Přes milion v čistých prodejích minulý týden získaly ještě SIS Eurotrend (OFSISEUR), Živnobanka akciový fond (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory).

I na druhém konci tabulky čistých prodejů (tedy v žebříčku fondů, které minulý týden přišly o nejvíce peněz) výrazně vede jeden z fondů Spořitelní investiční - akciový Sporotrend (OFSISSPT) s mínus 73 miliony korun. Na druhém je (bezpochyby kvůli nedávnému snížení výstupních poplatků) IPB restituční (profil, názory) s mínus 23 miliony korun. O 14 milionů korun méně je dnes také ve fondu SIS Výnosový (OFSISVYN), šest a půl milionu ubylo také ve fondu SIS Český (OFSISCES). Na pátém místě je s necelými mínus šesti miliony korun IPB akciový (profil, názory) a na šestém SIS 2. OPF (OFSIS2) s mínus pěti miliony korun. Následují IKS Globální (profil, názory), IKS Plus balancovaný (profil, názory), SIS Všeobecný (OFSISVSE) a Živnobanka - Interkonto (profil, názory).

Pokud se podíváme pouze na tabulku prodejů (tedy kolik nových peněz do fondů přišlo), vidíme jasnou převahu mašinérie České spořitelny, na jejíchž pobočkách se fond peněžního trhu Sporoinvest nabízí jako plnohodnotná náhrada termínovaných vkladů. Tento fond minulý týden přitáhl 235 milionů korun, zatímco druhý fond v tomto žebříčku, IKS Peněžní trh, již pouze 41 milionů. Třetí Pioneer Trust získal 15 milionů, čtvrté Sporokonto ŽB-Trustu 12 milionů a pátý dluhopisový Sporobond již jen devět a půl milionu korun vkladů.

A ze kterých fondů se naopak nejvíce vybíralo? Na prvním místě je samozřejmě Sporoinvest s výběry v hodnotě 148 milionů korun, následovaný Sporotrendem s 80 miliony korun. Třetí je IPB restituční s 23 miliony, čtvrtý postkupónový SIS Výnosový s mínus 16 miliony a pátý IKS Peněžní trh s mínus 14 miliony korun.

Jak vnímáte ledový vývoj vy? Bude růst majetku pod správou pokračovat i v únoru? Měly by podle vás investiční společnosti uspořádat kampaň propagující podílové fondy? Jaký motiv by podle vás měly zvolit? Zkuste navrhnout vhodné řešení!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2001 9:32, pjt

Vzpomente si ale take co slibovali. To zadna seriozni investicka nemuze udelat. Slibena procenta funguji na CZ trhu jak cerveny hadr na byka - viz kampelicky. Potom ale musite s penezi velmi rychle zmizet do Lat. Ameriky.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2001 9:55, pjt

Domenu AGW.cz vlastni firma AGW Brna - momentalne na ni nic neni. Spolecnost AGW.cz je 100% vlastnena spocenosti AGW z Kosic. Videl bych to na financni a ekonomicke poradenstvi a zprostredkovani. Cili cokoliv.
Zatim se projevuje jen svymi bilboardy.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services