Jde to i bez poplatků

Jde to i bez poplatků
Nechávejte na svém účtu vysoký zůstatek a my vám odpustíme některé poplatky. Tak zní nabídka několika českých bank, zkusili jsme pro vás spočítat, jestli se skutečně vyplatí.

Zdá se vám sedmdesát pět korun měsíčně za Expresní linku Komerční banky (BAKB) moc peněz? Žádný problém, nechte na svém účtu zahálet patnáct tisíc korun a máte telefonního bankéře zadarmo. Pokud byste chtěli stejné peníze vydělat na termínovaném vkladu, musíte najít takový, který by nabízel nejméně 6,43 procenta ročně po zdanění. Takový spořící účet nyní v tuzemsku nenajdete, "investice" do běžného účtu se rozhodně vyplatí. Podobné zvýhodnění bylo součástí původního sazebníku eBanky (BAEB) platného pro klienty získané před začátkem října 2000. Za program Alfa platíte 165 korun měsíčně, pokud však v eBance udržujete v průměru třicet tisíc, neplatíte za vedení účtu nic. Výsledné zvýhodnění se rovná roční úrokové sazbě 6,81 procenta.

V General Electric proděláte

Z trošku jiného, méně výhodného soudku, je nabídka GE Capital (BAGECB). Udržováním zůstatku přes dvacet resp. čtyřicet tisíc korun můžete ušetřit na poplatcích za vedení účtu a zasílání výpisů patnáct nebo třicet korun. Jednoduchý výpočet po přičtení bankou vyplácené úrokové sazby na běžných účtech dává roční výnos pouhých 1,75 procenta po zdanění. To je podstatně méně než vynášejí spořící a termínované vklady. Samotná GE vyplácí na měsíčním termínovaném vkladu (minimální vklad 40 tisíc) lehce přes tři procenta. Zvýhodnění "po americku" k vysokým zůstatkům na účtu příliš nemotivuje.

Jaké měsíční poplatky můžete ušetřit v českých bankách
Banka Služba Požadovaný zůstatek Ušetřený poplatek (měsíční) Úroková sazba na účtu (roční) Roční "výnos" z ušetřených poplatků 1
Komerční banka Expresní linka (telefonní bankovnictví) 15 000 75 0,50 % 6,43 %
GE Capital Bank Poplatek za vedení účtu 20 000 15 1,00 % 1,75 %
GE Capital Bank Poplatek za vedení účtu a zasílání výpisů 40 000 30 1,00 % 1,75 %
eBanka Poplatek za vedení účtu 2 30 000 165 0,25 % 6,81 %
Citibank Poplatek za vedení účtu 300 000 200 0,50 - 3,20 % 3 1,23 - 3,52 %
1vypočten jako (ušetřené poplatky za rok/požadovaný zůstatek)*100 + úrok na běžném účtě po zdanění v procentech
2program Alfa podle starého sazebníku (platný pro ty, kteří se stali klienty do konce září 2000)
3závisí na výši zůstatku na spořícím účtu, na který si můžete nechat automaticky převádět nadlimitní zůstatek z běžného účtu (ten se úročí 0,50 procenty ročně)

Citi vám započte i podílové listy

Nejobtížněji se hodnotí výhodnost nabídek podmíněných zůstatky na termínovaných či jiných vkladech. Již zmiňovaná Expresní linka KB je celý rok zdarma pro ty, kteří při jejím zřizování mají na termínovaných účtech u banky více než 200 tisíc korun. Pokud byste tam peníze nechali pouhý týden ušetříte devět set korun na poplatcích za služby telefonního bankéře, ale na druhé straně můžete ztratit příležitost profitovat z růstu na akciových trzích. O tuto šanci vás ale nepřipraví Citibank, která v rámci svého běžného účtu nabízí i investice do podílových fondů a pokud máte na všech svých účtech u banky v daném měsíci průměrný kladný zůstatek přes 300 tisíc neplatíte 200 korun paušál za vedení účtu. Za celý rok tak můžete získat navíc dodatečný výnos z ušetřených poplatků ve výši 0,8 procenta.

V jednotlivých nabídkách slev poplatků za bankovní služby se projevují i možnosti samotné banky. I kdyby vás chtěla Komerční banka zvýhodňovat za investování do svých podílových fondů, musela by mít k dispozici údaje své dceřinné společnosti (IKS KB). U Citibanky kupujete podílové fondy pouze prostřednictvím banky, ta tak má velice dobrý přehled o vkladech klientů do jednotlivých produktů. Kromě snahy přimět klienty k ponechávání většího objemu peněz na nízko úročených běžných účtech může být za jednotlivými zvýhodněními i snaha přitáhnout movitější klienty, pro které jsou takto vysoké zůstatky běžné. Pokud však nemáte ve zvyku na svém účtu nechávat peníze bez užitku, radši si vše dobře spočítejte, než své zvyky změníte.

Využíváte (využili byste) zvýhodnění vysokých zůstatků na svém bankovním účtu? Jsou tyto výhody pro vás dostatečně atraktivní? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2001 22:14

Moje příhoda s e-bankou.

Po zavolání jejich pracovnice, že bych mohl jako tzv. bonitní klient používat úvěrovou linku a proč ji tedy nepoužívám, jsem ji řekl, že čekám na vyvážený vztah vzájemné důvěry a že buď mi banka věří tak, jako já jí, a nebo ne a že nebudu hledat řučitele.Ona že to jde opravdu bez ručitele.
Podespal jsem pak tedy nějaké papíry a bylo mi sděleno, že právě teď mi přibylo xx peněz na účtu, takže jsem začal čerpat do smluveného debetu. Dne 16. dne následujícícho měsíce jsem chtěl zaplatit nákup jídla masted card, avšak nebyla krytá i když do smluveného debetu ještě dost chybělo. Když jsem tedy zavolal na info-linku bylo mi sděleno, že mi do 15. dne nepřišla žádná částka na úhradu splátky za předchozí měsíc a že jsem si asi nepřečetl podmínky smlouvy, což jsem si přeložil jako že jsem asi dost velký hlupák (já totiž nečtu žádné a věřím že to, co se mi řekne, taky platí). Takže jsem byl za vola, musel jsem doplatit celý debet najednou + splátky a já nevím co ještě.
Můj závěr je prostý - pro peníze kamkoliv, kromě zvláště e-banky a ani žádné jiné. Co by se o nás staraly, vždyť Zeman ještě bude muset vydat slušné množství státních dluhopisů, takže s nějakým blbečkem je třeba jen a pouze vyjebat, aby příště neotravoval.
P.S. Za toto zpoždění mi přirazili 2% úroku abych si uvědomil, kdo je ten pán a kdo musí shrbeně mačkat baret v upocených rukách.

S pozdravem
s neférovostí a podrazama ke světlým kapitalistickým zítřkům klausovského typu

Najivní blbeček, který uvěřil E-City a E-bance.
Vojtěch Olšanský

(info pro zaměstanace e-banky, pokud vůbec čtou něco víc, než svou vlastní výplatní pásku mé klientské číslo 058589006).

Čest práci soudruzi, nyní majitelé České pojišťovny, majoritního vlatníka e-banky a obzvláště bych pozdravil soudruha Kočárníka, přesvědčeného maxistu i liberála v jedné osobě. Už umí vůbec e-mailovat aby mohl poradil podřízeným, že je možno v takovém případě poslat e-mail klientovi, že má na doplacení xxx dnů, aby nemuselo dojít k zablokování karty ? Ale chápu, ideovým vzorem pana Kočárníka je jistý profesor, který prohlásil internet za hračku pro děti a po naléhání, že by měl mít taky svou web page tam raději neumístil chat, aby mu náhodou někdo neřekl, co si opravdu myslí.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2001 17:21

Děkuji za informaci. V tom případě se mi vyplatí se porozhlédnout, jak to vypadá s konkurencí.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services