Penzijní připojištění už má každý čtvrtý

Penzijní připojištění už má každý čtvrtý
Spoření na penzi se státní podporou si již zřídilo téměř dva a půl milionů občanů. Díky změnám daňové legislativy se do systému začali ve větší míře zapojovat i zaměstnavatelé, kteří také napomohli k více než čtvrtinovému přírůstku počtu pojištěnců.

Novela zákona o penzijním připojištění přivedla do fondů mnoho nových účastníků, kterým již nejde jen o krátkodobé spoření. Zvýšení státního příspěvku a daňové výhody pro účastníky i zaměstnavatele nyní motivují i k dlouhodobějšímu střádání.

Změna podmínek, která by mohla do systému přitáhnout i mladší zájemce o tvorbu penzijních úspor učinila sektor bezesporu zajímavější i pro zahraniční investory. Ti zvláště ke konci minulého roku bojovali o podíl na českém trhu důchodového spoření.

Pokud mají mít střadatelé jistotu, že jejich peníze jsou v bezpečí, měly by fondy spravovat kapitálově silné a důvěryhodné společnosti. Zatímco ke konci minulého roku měly pouze čtyři z deseti největších fondů zahraničního vlastníka, po vlně fůzí a akvizic, která proběhla v průběhu druhého pololetí minulého roku, zůstaly v "domácích rukou" pouze dva fondy z první desítky. Ostatní jsou buď přímo či nepřímo vlastněny zahraničními finančními skupinami, které mají se správou penzijních úspor rozsáhlé zkušenosti z celého světa. Bezesporu největší akvizicí loňského roku byl prodej Vojenského otevřeného penzijního fondu švýcarskému Winterthuru. Vznikl tak největší správce důchodových úspor českých občanů, který obhospodařuje přes deset miliard korun od více než 550 tisíc klientů, představujících více než jednu pětinu trhu. Do rukou zahraničních vlastníků přešel i Všeobecný vzájemný penzijní fond, který od Mostecké uhelné koupila britská pojišťovna CGNU (Central Group Norwich Union), Živnobanka prodala svůj podíl ve fondu Allianz-Živnobanka PF. Českomoravský PF a Spořitelní PF jsou nyní zprostředkovaně ovládány zahraničními skupinami, což způsobil prodej, resp. privatizace mateřských bank, které tyto fondy vlastnily.

Odhad podílu penzijně připojištěných osob v jednotlivých věkových skupinách práceschopného obyvatelstva
Věková skupina (muži i ženy) Podíl pojištěných v procentech
18 – 29 let 16
30 – 39 let 28
40 – 49 let 42
50 – 59 let 73
Pramen: Vojenský otevřený penzijní fond

Zatímco podle starých penzijních plánů mezi spořila převážně věková skupina mezi 45 a 55 lety, od nových podmínek se očekává omládnutí klientely fondů. Lepší daňové podmínky by pak měly přitáhnout také více zaměstnavatelů. V některých fondech je zatím podíl účastníků, kterým přispívá na důchod i zaměstnavatel velice nízký. Například u VOPF činí okolo 15 procent, naopak v některých zaměstnaneckých fondech se blíží osmdesáti procentům. Podle názoru odborníků je však stále brzy pro nějaká celková hodnocení, novela však podle nich byla rozhodně krokem správným směrem, který tento investiční nástroj přiblíží jeho původnímu účelu - tvorbě prostředků na penzi.

Kolik mají klientů a kdo vlastní deset největších penzijních fondů v ČR
Penzijní fond Počet klientů Vlastník
Vojenský otevřený PF 339795 Winterthur
Českomoravský PF 310000 ČSOB
Spořitelní PF 300000 Česká spořitelna
PF České pojišťovny 297135 Česká pojišťovna
PF Komerční banky 252650 Komerční banka
WINTERTHUR PF* 216500 Winterthur
ING Penzijní fond 192854 ING Group
ABN AMRO Penzijní fond 190000 ABN Amro Group
Všeobecný vzájemný PF 130000 CGNU
Allianz-Živnobanka PF 101000 Allianz

* včetně Báňského a hutního PF a PF VZP

Informace o penzijních fondech a jejich produktech můžete najít zde.

Máte už uzavřenou smlouvu o penzijním připojištění? Svěřili byste raději své peníze fondu, který má zahraničního nebo českého vlastníka? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2001 18:57, JirkaZ

Pravda je popsána o pár řádek níže, podle mého ale ne celá. Největší výhodnost PP je ve státním příspěvku a v daňové úlevě a z toho plyne, že výhodnost časem klesá. Závisí na několika faktorech : na daňovém zatížení plátce(s rostoucím zatížením výhodnost roste),spořené částce(do 500 Kč klesá a poté opět roste),zhodnocení fondu(s rostoucím zhodnocením klesá - porovnáno s dluhopisovým fondem) a době pojištění(s rostoucí dobou klesá). Pro ilustraci: průměrné zhodnocení ve fondu PP při 20% dani, 4% výnosu a spoření 18 tis. Kč odpovídá cca 5% po 14 letech, což je v dnešní době srovnatelné s fondem obligací.

Pokud se domluvíte se zaměstnavatelem tak, že platby bude posílat za Vás jako příspěvek zaměstnavatele(tzn. sníží se Vám hrubý plat), může Vám přidat cca 20% z částky(jednoduše se podělíte o úsporu na soc.a zdr. pojištění), pak je PP v mnoha případech ještě o něco výhodnější.

V případě vyšší daňové zátěže můžete s PP zacházet i tak, že po roce a více požádáte o odbytné. Přijdete sice o státní podporu a připsaný výnos fondu se zdaní 25%, ale daňová úspora Vám zůstane (u PP se na rozdíl od životního pojištění daň nevrací) a dosáhnete "zhodnocení" o něco nižší než je ona daňová zátěž( s rostoucí dobou PP "zhodnocení samozřejmě klesá). Pro 20% daň je to cca 18%. Kde to získáte jinde?Jde spíš o legální daňový únik, ale nakonec proč ne ? Předchozí odstavec je v tomto případě nesmysl.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services