Přichází rok černých čísel?

Přichází rok černých čísel?
Předminulý týden se poprvé po dlouhé době mohly investiční společnosti radovat z černých čísel. A světe div se - podobně dobře dopadl i týden minulý. Jak dlouho tato radost vydrží?

Poté, co se minulý rok od léta každý týden opakoval stejný obrázek (čisté prodeje dosahující mínus tři sta až pět set milionů a řada fondů vykazující negativní a negativnější zhodnocení), jsou výsledky minulého týdne balzámem na duši. Nebo možná lépe řečeno záchranným kruhem. Všechny investiční společnosti loni na podzim spoléhaly na "podzimní efekt", tedy na rostoucí vlnu vkladů, které vždy ve světě přicházejí po období letních dovolených. Některé tomuto očekávání přizpůsobily uvedení nových fondů na trh a řada z nich si na podzim naplánovala reklamní kampaň. Místo toho ale přišla vlna dalších výběrů peněz a pro řadu investorů šokující zjištění, že cena podílových listů může velmi rychle a velmi dlouho klesat.

Nový rok jakoby ale vše mávnutím kouzelného proutku změnil. Čisté prodeje (tedy rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi) dosáhl téměř 126 milionů korun a stejně jako minulý týden investoři své peníze vkládali jak do konzervativních fondů peněžního trhu, tak do fondů akciových, které zatím stály spíše na okraji zájmu investorů. V čele týdenní tabulky čistých prodejů kraluje fond IKS Peněžního trhu (profil, názory) se 102 miliony korun. Na druhém místě je Sporoinvest (OFSISSPI) se 47 miliony korun. Pro správce obou fondů jde o velmi příjemnou změnu, neboť oba fondy ještě nedávno vedly jinou tabulku - fondů s největším odlivem peněz. Na třetím místě se s necelými 17 miliony korun umístil Pioneer Trust (profil, názory), který tak ztrácí na tempu, které loni nasadil. Sedmnáctimilionové čisté prodeje (lidé do fondu uložili přes 20 milionů korun a vybrali necelé 4 miliony) zhruba o polovinu menší než loni. Zdá se, že prodejci, na kterých úspěch Pioneeru závisí, mají s prodejem fondu trápeného špatnou výkonností problémy. Na čtvrtém místě se také s necelými 17 miliony korun umístil IPB akciový (profil, názory) a na pátém s téměř 9 miliony korun fond peněžního trhu Živnobanka-Sporokonto (profil, názory). Pět milionů korun získal také nový Živnobanka-akciový fond (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory).

Podíváme-li se na opačný konec tabulky (tedy na fondy s nejnižšími čistými prodeji), najdeme na prvním místě IPB restituční, neboli nedávno otevřený RIF, s mínus 24 miliony korun. Za ním jsou dluhopisový Sporobond s mínus 19 miliony korun, akciový Sporotrend s mínus 15 miliony korun, IKS Globální (profil, názory) s mínus 6 miliony korun a konečně SIS Eurotrend, taktéž s mínus 6 miliony korun.

Tabulka týdenních prodejů (tedy fondů seřazených podle toho, kolik do nich investoři vložili nových peněz) vypadá poněkud jinak. Vede Sporoinvest se 144 miliony korun, následovaný fondem IKS Peněžní trh se 138 miliony korun. Na třetím místě je akciový Sporotrend (OFSISSPT) s 88 miliony korun, na čtvrtém Pioneer Trust se 20 miliony korun a na pátém IPB akciový s 19 miliony korun. Následují Živnobanka-Sporokonto se 12 miliony korun, Akro Obligace (profil, názory) se 6 miliony korun a Živnobanka-akciový fond s 5 miliony korun.

Tabulku odkupů (tedy fondů, ze kterých investoři nejvíce peněz vybrali) vede Sporotrend (OFSISSPT) s mínus 104 miliony korun, následovaný Sporoinvestem s mínus 97 miliony korun, IKS Peněžní trh s (překvapivě pouze) mínus 36 miliony korun, IPB restitučním (profil, názory) s mínus 24 miliony korun a Sporobondem (OFSISSPB) s mínus 23 miliony korun. Překvapením je následující fond, ze kterého investoři vybrali 8 milionů korun - akciový Eurotrend (OFSISEUR). Ne všichni podílníci byli zřejmě schopni vydržet po pár měsících pokles kursu.

Velmi oblíbený je také přehled fondů, do kterých investoři v minulém týdnu nevložili ani korunu. Minulý týden jich bylo 22 - a většinou šlo o bývalé kupónové fondy s nejasným osudem, kde je nezájem investorů pochopitelný. Vedle nich ale stranou zájmu investorů zůstaly i další fondy, především z rodiny Akro (růstový, výnosový a Eurotech) (OFAKRRST), (profil, názory) a (profil, názory) a ČSOB (český akciový, český dluhopisový, český peněžní trh, smíšený a světový akciový) (OFOBICAK), (profil, názory), (profil, názory), (profil, názory) a (profil, názory).

Co podle vás způsobilo přírůstky majetku fondů v uplynulých dvou týdnech? Jsou podle vás ceny akciových fondů dostatečně nízko? Do kterých fondů byste investovali vy? Zapojte se do diskuse!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2001 14:50, TGP

Vypadá to, že se lidé opravdu pomalu učí rozeznávat, k čemu jednotlivé fondy jsou. Zajímavé ale je, že s výjimkou Pioneeru nemá nikdo zájem o smíšené fondy a dokonce i fondy dluhopisové docela slušně zaostávají za fondy peněžního trhu. Měly by být přece stejně likvidní a nabízet o něco vyšší zhodnocení než peněžní trh, ne? Alespoň to tak všichni všude prezentují.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2001 16:36, TGP

Co vás naplňuje takovým optimismem, že už klesnout nemůžou?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services