Džungle? Ne, jen novela zákona!

Džungle? Ne, jen novela zákona!
Sláva! Novela zákona o dani z příjmu je na světě (schváleno PS PČR dne 12.12.2000) a s ní i změny ve zdaňování domácích fondů. Podílové a investiční fondy tedy budou nově odvádět už jen 15 procent ze zisku místo dosavadních 25 procent. Drobným problémem, který však pod výnosovou lupou nabývá velké rozměry, je zpětná účinnost tohoto ustanovení. Snížení daní totiž platí už pro rok 2000 a řádně zatočilo hlavou účetním tuzemských investičních společností.

Bonus versus malus

Investiční či uzavřené podílové fondy to mají jednoduché, účetně vytvářené zálohy na daň ze zisku ve výši 25 procent se pouze jednorázově sníží na 15 procent a přebytek se rozpustí do hodnoty čistého obchodního jmění fondu. Avšak otevřené podílové fondy v zájmu zachování účetní obezřetnosti a spravedlnosti vytvářejí zálohy na daň častěji, většinou v souladu s oceňovací periodou fondu. Nyní však provedou, nebo již provedli operaci, která sice zvýhodní současné podílníky, ale zároveň může vyvolat pocity hořkosti mezi těmi, kteří své podíly v průběhu loňského roku prodali. Paradoxně tak dochází k situaci, kdy nový investor, který vstoupil do fondu například v září minulého roku, je zvýhodněn stejnou měrou jakou byl "předaněn" odcházející podílník v tomtéž období. Samozřejmě je nutné podotknout, že tato situace nastala ze strany investičních společností nezáměrným procesem. Spíše došlo ze strany zákonodárce ke zlehčení případných technických potíží a souvislostí s retrospektivním zavedením novely zákona o dani z příjmu. O zpětné kompenzaci či zohlednění této skutečnosti se však kvůli velké komplikovanosti neuvažuje.

První vlaštovka = První investiční

První investiční (profil, názory) spravující deset podílových a několik investičních fondů dostála svému názvu. Jako první zareagovala a již 14.12.(tedy dva dny po schválení novely) jsme se mohli dočíst v aktualitách této společnosti mimo jiné: "Z tohoto důvodu je již od 14.12.2000 v aktuálních hodnotách podílových listů otevřených podílových fondů, které vykazují k tomuto dni kladný daňový základ, použita při výpočtu hodnoty majetku připadajícího na podílový list sazba daně ve výši 15 procent. Toto opatření bylo přijato s okamžitou platností po schválení zákona s cílem zamezení spekulacím mezi schválením zákona parlamentem a jeho vyhlášením ve Sbírce zákonů České republiky." Jak je patrné z přiloženého grafu, 14.12. došlo k jednorázovému zvýšení hodnot podílových listů společnosti PIAS o 0,7 procenta - peněžní trh (profil, názory), 0,89 procenta - dluhopisový (profil, názory), 0,98 procenta - akciový (profil, názory). Dále se uplatnění nižší sazby daně příznivě promítlo také u fondu IPB restituční (profil, názory) - 0,84 procenta a IPB fondu fondů (profil, názory) - 2,04 procenta. Tyto růsty byly také částečně tvořeny běžným růstem či poklesem v cenách investičních instrumentů obsažených v portfoliích zmiňovaných fondů.

Dva analytici = tři názory

O správnosti postupu společnosti PIAS se dá díky jeho dosavadní ojedinělosti polemizovat. Jeden tábor účetních, daňových poradců a ekonomů tvrdí, že to byl předčasný krok s ohledem na to, že:
1. novela nebyla ještě podepsána prezidentem Havlem
2. novela vstoupila v platnost až 1.1.2001

Druhý tábor stejně fundovaných odborníků však namítá:
1. účetní opatrnost přece nedovoluje dále nadměrně zdaňovat podílníky, kteří třeba ještě během prosince provedou odprodej svých podílových listů
2. nezohledněním novely by docházelo k prohlubování výše zmíněné nespravedlnosti

Jako investor a člověk milující logiku se nechci přiklánět k žádnému z protichůdných názorů. Zajímají mne fakta a myslím si, že to hlavní, co by v této citlivé oblasti mělo fungovat, je jednoznačnost a jednotnost v účetním postupu. Benevolce investiční společnosti v otázce zavedení nových daňových opatření totiž podle mého názoru naplňuje povahu důvěrných informací. Zákon o cenných papírech považuje za důvěrné všechny informace, které nejsou předem veřejně známé a mohly by významně ovlivnit kurs nebo výnos instrumentu kapitálového trhu.

Závěry plynoucí z uvedených skutečností:

1. většina investičních společností s výjimkou PIAS promítla efekt snížení daňových záloh bezprostředně po vstupu novely zákona o dani z příjmu v platnost, tedy od 1.1.2001
2. zvýšení hodnot podílových listů je markantnější z pohledu dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu. V případě PIAS šlo jednorázově o téměř dvouměsíční výnos uvedených fondů. Volatilnější akciové fondy jsou navíc v posledním roce účetně spíše ztrátové.

Myslíte, že První investiční postupovala správně? Nebo se vám zdá sympatičtější postup ostatních investičních společností? Naplnila benevolce správců při zavádění nových daňových opatření povahu důvěrných informací? Napiště svůj názor.

Autor je portfolio manager D.S. Finance

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2001 8:18, pjt

Muj nazor je, ze nejspravnejsim datem byl datum publikovani ve Sbirce zakonu CR (29.12.2000). Minimalizoval se tak dopad na podilniky, kteri investovali behem minulych obdobi a tento datum byl zaroven poslednim dnem, kdy bylo mozno u nekterych investicnich spolecnosti nakoupit/prodat PL v roce 2000. Pouziti data 1.1.2001 je podle meho tezko zvladatelne u fondu, ktere ocenuji na denni bazi, ale mohu se mylit.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2001 12:12

Mám za to, že se zapomíná na jednu věc. Podle našeho platného ústavního práva je zákázána zpětná retroaktivita. Tzn. nelze zákony změnit vztahy do minula (příklad Aby se nestalo, že Vás zítra zavřou za něco, co dnes není trestným činem a zpětně se určí, že je to i dnes trestným činem).

Tzn. dle mého názoru, že nelze ani zpětně legálně stanovit daňovou sazbu, byť výhodnější. Nehledě na dopady takového zákona, které se rozebírají v článku a v ostatních příspěvcích.
M.N.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services