Bez handsfree na silnici nelez!

Bez handsfree na silnici nelez!
Do konce roku mohou být řidiči s mobilem v ruce považování pouze za nezodpovědné hazardéry. Od ledna je však za telefonování bez handsfree sady budou dopravní policisté odměňovat pokutou.

S novými dopravními předpisy přibude řidičům prvního ledna příštího roku nová povinnost. Budou-li chtít při řízení auta telefonovat, musí mít "volné ruce". Za nedodržení tohoto nařízení mohou policisté v příštím roce uložit pokutu do tisíce korun na místě nebo do dvou tisíc ve správním řízení. V obdobné výši se pohybují tresty za tento přestupek i ve většině evropských zemí. Výjimkou je Slovensko, kde zaplatíte pouhých 300 slovenských korun, na druhém konci je Španělsko a Polsko, kde se pokuty za telefonování bez handsfree mohou vyšplhat až do výše desítek tisíc korun.

Česká republika je jednou z posledních zemí v Evropě, která umožňovala telefonovat při řízení s mobilem u ucha. Po novém roce bude jedinou zemí s touto "výsadou" Německo, kde však obdobný zákaz vstoupí v platnost prvního února. Pak již budou "volné ruce" potřebovat řidiči ve většině evropských zemích. V Portugalsku však ani handsfree nepomůže, jakékoli telefonování za volantem je tam totiž zakázáno.

Ti, kteří chtějí předejít vysokým pokutám, si budou muset koupit handsfree. Jeho ceny se pohybují v rozmezí od pětistovky (v některých předplacených sadách či aktivacích za korunu) za běžný headset (sluchátko do ucha) až po více než deset tisíc za skutečné handsfree s hlasovým vytáčením. Bondovka (headset) je sice levná, avšak při dlouhých jízdách nepohodlná a podle některých názorů může být množstvím volně ložených drátů stejně nebezpečná jako mobil bez ní. Kvalitní handsfree vám poskytne skvělý komfort, pokud však používáte auto pouze na cesty k babičce, bude jeho pořízení zbytečnou investicí. Ocení ho spíše ti, kteří nemohou "odložit" své utržené sluchátko ani při cestě autem.

Přibližnou výši pokut ve vybraných evropských zemích najdete v tabulce:

zeměs handsfree sadou bez handsfree pokuta za porušení předpisu
Dánsko 300 DK
(1420 Kč)
Německo 60 DEM*
(1080 Kč)
Francie 230 FRF
(1240 Kč)
Řecko neznámo
Itálie 54 000 - 200 000 ITL
(990 - 3660 Kč)
Rakousko 300 ATS
(770 Kč)
Polsko až 5000 PLN
(až 46 400Kč)
Portugalsko 5000 PTE
(880 Kč)
Švýcarsko 100 CHF
(2330 Kč)
Španělsko až 100 000 ESP
(až 21 300 Kč)
Slovensko 300 SKK
(240 Kč)
Česká republika 1000 Kč na místě
2000 Kč ve správním řízení
Maďarsko není jednoznačně stanoveno

Pramen: ADAC (Německý automotoklub), Policie ČR
* nové předpisy zakazující telefonování bez handsfree platí v Německu až od 1. února 2001
- telefonování za jízdy povoleno
- telefonování za jízdy zakázáno

Už jste si koupili handsfree sadu do svého auta? Myslíte si, že stanovená výše pokut odradí nezodpovědné telefonisty od volání bez "volných rukou"? Podělte se o své názory s ostatním čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2001 8:54

Ale to je prece blbost. Jsem schopen prokazat, ze budu ridit stejne bezpecne po jednom pivu jako zcela strizliv a stejne tak jsem schopen prokazat, ze budu ridit stejne bezpecne s mobilem v ruce jako bez mobilu v ruce. Zakon postihuje i pouzivani vysilacek, ktere bezpecnost naopak zvysuji, napr. informacemi o dopravnich problemech. Takze idealni reseni jak neplatit pokuty je poridit si kourova skla, aby do auta nebylo videt - a je klid. Je to stejny nesmysl jako 50 km/h na prehlednych usecich v obcich, kde se chodci stejne nevyskytuji a jizda povolenou rychlosti tam zpusobuje naopak otupeni smyslu a snizeni pozornosti.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2001 9:34

Věřím, že řídíte stejně bezpečně po pivu jako s mobilem. Nevím ale, jak chcete prokázat, že je to stejně bezpečné, jako bez toho. I kdyby zákaz piva a mobilu zrušili, musí to být považováno za přitěžující okolnost při stanovení viníka nehody. Žádnou handsfee sadu nemám, ani mít nebudu, mobil mám, ale v autě ho neberu, bere ho vždy spolujezdec. Štve mě, když jsou ulice přecpané automobily, ve kterém sedí řidič sám a na uchu má přilepený mobil. Těm se nechci podobat. Ti lidé nemají úctu už ani sami k sobě, když si neponechají trochu soukromí ani při řízení automobilu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services