Ježíšek podílové listy nenaděloval

Ježíšek podílové listy nenaděloval
O tom, že v předvánočním týdnu dojde k dalšímu propadu majetku, nepochyboval nikdo - koneckonců kdy jindy by lidé měli vybrat své úspory než před vánoci. Otázkou pouze bylo, jak velké tyto výběry budou.

Statistika Unie investičních společností, shrnující výsledky 70 českých podílových fondů, dává za minulý týden až příliš pesimistický výsledek. Podle ní totiž čisté prodeje (tedy rozdíl mezi penězi vloženými a vybranými) činil mínus 3,9 miliardy korun (obvyklý průměr v posledním půl roce přitom byl mínus 300 až 500 milionů). Tento na první pohled šokující výsledek je ale dán především účetními operacemi ve dvou fondech Spořitelní investiční (ISSIS): Českém (OFSISCES) a Výnosovém (OFSISVYN). První z nich papírově vykázal prodeje ve výši 3,7 miliardy korun a odkupy přesahující 5,8 miliard korun, druhý pak prodeje činící 2,7 miliardy korun a odkupy 3,6 miliardy korun.

Ovšem i bez těchto dvou fondů jsou celkové výsledky minulého týdne nedobré. Čisté prodeje dosáhly mínus 922 milionů korun a v pouhých šestnácti ze sedmdesáti fondů se čisté prodeje přehouply v předvánočním týdnu přes nulu (ale i to je bezpochyby úspěch). Většinu z těchto šestnácti úspěšných tvoří akciové a agresivní smíšené fondy, do kterých by se mělo investovat na několik let (a jejichž kurzy jsou vzhledem k pokračujícím poklesům trhů atraktivně nízko).

To, že peníze lidí směřují vedle klasických fondů peněžního trhu i do fondů akciových, je velmi dobrá zpráva. Navíc se při pohledu na statistiky minulých týdnů zdá, že jde o dlouhodobější trend, který český trh posouvá dále do Evropy. Snad jediným problémem, který by mohl tento trend pozastavit, je neustále klesající výkonnost fondů, směřující do stále červenějších čísel. V nevydařeném předvánočním týdnu kleslo vlastní jmění na podílový list u 47 ze 70 sledovaných fondů a v mnoha případech šlo o propady drastické.

Již po několikáté vykázaly velmi špatné výsledky fondy rodiny Akro. V čele fondů s největším týdenním propadem stojí Akro výnosový (profil, názory) s mínus 12 procenty a Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 11 procenty. Následují PPF smíšený (OFPPFSMI) s téměř mínus 9,6 procenty, Akro mezinárodní balancovaný (profil, názory) s mínus 9,4 procenty, Akro růstový (OFAKRRST) s mínus 8,5 procenty a Akro Svět (profil, názory) s mínus 7 procenty. Nedařilo se ani dalším akciovým a "téměř akciovým" fondům. Poklesy o mínus 4-6 procent vykázaly také SIS Globaltrend (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR), IKS fond světových indexů (profil, názory), Finnex Euro (profil, názory), Pioneer Trust (profil, názory), Živnobanka KBF (profil, názory), KIS Alpha Effect (OFKISALP), Newton Euro (profil, názory) či Patria Evropský akciový (OFPATEA).

Jak již bylo řečeno, i přes tyto drastické propady do rizikovějších fondů směřuje poměrně hodně peněz. V čele tabulky čistých prodejů je s 31 miliony korun nový fond ŽB-Trustu (profil, názory) Živnobanka akciový (profil, názory), který poprvé zveřejnil své výsledky. Jeho redakční profil, připravený před uvedením tohoto fondu na trh, najdete zde (a nezapomeňte se podívat i na bohatou diskusi, která se okolo tohoto fondu rozproudila!). Na druhém místě je IKS fond fondů (profil, názory) s přírůstkem 23 milionů korun, následovaný Pioneer Trustem s více než 19 miliony, Sporotrendem (OFSISSPT) s necelými 19 miliony a Eurotrendem s necelými 15 miliony. Druhá podzimní novinka SIS, Globaltrend, obsadil s přírůstkem necelých šesti milionů korun šesté místo.

Podíváme-li se na druhý konec tabulky, tedy fondy s nejnižšími čistými prodeji, vidíme také již tradiční obrázek. V čele jsou SIS Český a Výnosový (i když, jak píšeme výše, spíše kvůli administrativním krokům než kvůli silnému odlivu investorů), následované fondem SIS Všeobecný s mínus 363 miliony korun a Sporoinvestem s mínus 301 miliony korun. S výrazným odstupem následují IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 100 miliony korun, IKS Globální (profil, názory) s mínus 76 miliony korun, IPB Restituční s mínus 61 miliony korun, SIS Sporobond s mínus 58 miliony korun, Živnobanka Sporokonto (profil, názory) s mínus 37 miliony korun a IKS Balancovaný s mínus 10 miliony korun.

Výsledky čistých prodejů svádí k tomu, aby někdo začal proklamovat smrt konzervativních fondů peněžního trhu. Pokud se ale podíváme pouze na tabulku prodejů (a na chvíli se oprostíme od odkupů, tedy od toho, kolik si lidé z fondů vyberou zpět), vidíme, že v čele stojí tradiční Sporoinvest (OFSISSPI). I když doba jeho slávy, kdy získával několik set milionů týdně a odkupy byly poměrně nevýrazné, minula, i v předvánočním šílenství dokázal z kapes českých investorů odlákat 128 milionů korun (ti si ale na druhou stranu minulý týden ze Sporoinvestu vybrali 429 milionů). Kromě již zmíněných fondů jako Sporotrend a SIS Všeobecný se na čelních místech tabulky prodejů pohybují také Union peněžní trh (profil, názory), IKS Peněžní trh či Sporokonto ŽB-Trustu. Zdá se tedy, že se na konci roku začíná způsob myšlení investorů pomaličku přibližovat světovým zvyklostem.

Jak dělíte své portfolio vy? Myslíte, že už je čas nakupovat akciové fondy nebo budou trhy ještě padat? Podělte se o své názory a zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2000 16:35

Také by mne to zajímalo.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2000 10:18

Jestli to nesouvisí s připravovaným rozpuštěním daňových záloh v souvislosti s novelou zákona o dani z příjmu? Tedy snížení z 25% na 15%!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services