Bu, bu, bu, investoři

Bu, bu, bu, investoři
Lidi motivují pouze dvě věci: touha po majetku nebo strach o něj, říká Mark A. Lund, senior viceprezident investiční banky Ragen MacKenzie. A dnes naprosto jasně převažuje strach.

Investiční banka Ragen MacKenzie, součást jedné z největších amerických skupin Wells Fargo, nedávno oznámila, že bude pomáhat investiční společnosti Akro při správě jejích fondů a tvorbě nových produktů. Při té příležitosti jsme se setkali se senior viceprezidentem společnosti, panem Markem A. Lundem. Následují výňatky z našeho rozhovoru.

O trendech nejbližší doby

V posledních dvou až třech letech byly především ve Spojených státech velmi módní takzvané pasivní fondy, které sledují vybraný index a nakupují akcie ve stejném poměru jaký mají jednotlivé společnosti v příslušném indexu. Důvod je jednoduchý - v posledních pěti letech aktivně spravované fondy (tedy ty, ve kterých složení portfolia vybírá portfolio manažer) vykazovaly nižší zhodnocení než fondy pasivní, pouze sledující index. Loni začaly aktivně spravované fondy vykazovat vyšší zhodnocení a statistiky ukazují, že se investoři začínají do těchto fondů vracet. Movitější lidé mají velký zájem o efektivnější způsoby spolupodílení se na investičních rozhodnutích, a proto roste zájem o tzv. private placement, neboli nabídku nově vydaných akcií uzavřené skupině investorů.

O psech honících svůj ocas

Každý zná onu oblíbenou psí zábavu - a podobně se chovají také investoři. Lidé jsou ochotni změnit svou investici na základě okamžitých výsledků. Pokud se aktivně spravovaným fondům podaří nadprůměrné výsledky udržet, čekají pasivní fondy horší časy a méně nových peněz. Investoři totiž dnes své peníze přesunují častěji a aktivněji než bývalo v minulosti zvykem. Na druhou stranu je zde obrovské množství peněz, u kterých manažeři nemají zájem překonávat indexy. Jde především o nejrůznější penzijní fondy, jejichž manažeři nejsou placeni podle svých výsledků. Nechtějí proto riskovat a proto budou i nadále používat k investování pasivní přístup.

O výhodách široké nabídky fondů

I když investoři přecházejí z jednoho fondu do druhého, většinou neopouštějí jednu investiční skupinu. Na americkém trhu nejsou mezi velkými investičními společnostmi příliš velké rozdíly, takže investoři musí jen relativně zřídka své peníze přesunout do jiné investiční společnosti. Společnost tak neztrácí peníze, které pro klienta spravuje a stále vydělává na správcovských poplatcích. pokud si u svých fondů účtuje vstupní a výstupní poplatky, může díky častým přestupům dokonce vydělat i více. Na druhou stranu může ztrácet - stačí, aby investoři přecházeli od aktivně spravovaných fondů s vysokými poplatky k fondům dluhopisovým či peněžního trhu, které si účtují poplatky výrazně nižší (často i poloviční).

O útěku do bezpečí

Po "internetovém masakru" tolerance lidí k riziku výrazně poklesla a začínají hledat bezpečí. Obecně totiž investora motivují pouze dvě věci: touha po zvýšení majetku a nebo strach o něj. Zatímco v době raketového růstu technologických akcií hrála prim snaha co nejvíce vydělat, po pádu v uplynulých měsících na investory sedá strach. Lidé proto začínají mít zájem o tzv. defenzivní tituly - spotřební zboží, finanční instituce, zdravotnictví a podobně.

O právu na bohatství

Řada lidí došla v uplynulých dvou letech k názoru, že být milionářem ve třiceti je jejich nezadatelné právo. Dnes je zachvacuje panika, protože na základě vlastních rozhodnutí přišli o velké peníze a museli se vzdát řady svých snů. Na druhou stranu to ale znamená, že se konečně naučili rozumět tomu, co znamená slovo diverzifikace a že mít veškeré peníze v akciích jediné společnosti není to nejlepší řešení. I když se ceny technologických akcií vzpamatují, lidé i nadále zůstanou u diverzifikovaných portfolií a nemyslím, že se bude opakovat podobná internetová horečka. Je potřeba jim ale vysvětlit, že musí očekávat nižší výnosy - a to je zřejmě ten nejobtížnější úkol, který na investiční společnosti čeká.

Co si o názorech Marka Lunda myslíte vy? Má pravdu nebo ne? V kolika letech chcete být milionáři? Přidejte svůj komentář!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2000 15:30, Gladiator

Nechapu, proc by renomovana Wells Fargo mela zajem spolupracovat s tak malou spolecnosti jako je Akro? Dojde k nejakemu majetkovemu propojeni? Kdo nyni vlastni Akro? Odkud budou rizeny portfolia americkych a jinych zahranicnich akcii - z Prahy nebo z USA?

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 12. 2000 8:54, TGP

Nesouhlasim s tim, co rikate o indexovych fondech. Myslim, ze jsou porad velmi dobrym nastrojem a zaslouzi si od investoru velkou pozornost. Jejich riziko je vyrazne nizsi, zatimco rozdil vykonnosti mezi indexovym a aktivne rizenym fondem tak velka obvykle neni. Podle dostupnych statistik temer 80% akciovych fondu dlouhodobe neprekonava index S&P, takze proc platit vysoke poplatky za neco, co je tak nejiste?

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services