On the road…

On the road…
"Lééétenky konkordem do Ňúú Jorkúú za devadesát tisíc!" "Péééking za deset pro dva!" "Do celého světa nejlevněji s námi!" Jako na istanbulském bazaru se můžete cítit, vkročíte-li do rozbouřených vod leteckých společností, charterů, cestovních kanceláří a vzdušného stopování. Přestože evropskou oblohu denně křižuje méně letadel než je tomu s širým nebem americkým, je dobré vědět, u jakého krámku se na velkém leteckém tržišti zastavit a jaké služby požadovat.

Celý trh letenek se u nás dá rozdělit do tří oblastí. Jsou to letecké společnosti, které prodávají výhradně své letenky, cestovní kanceláře poskytující jak letenky zmíněných společností, tak i místa v charterových letech a nakonec zvláštní a levné způsoby, kam patří Airhitch (letecký stop), případně doprovázení kurýrních zásilek - převážení náhradních ledvin nebo jiných urgentních balíků.

Charter je let, pro který si někdo (obvykle právě cestovní kancelář) objedná celé letadlo a vypraví jej například do Tuniska. Tento způsob využívají všechny velké cestovní kanceláře (např. Fischer nebo Travel Service) pro své letecké zájezdy. Letenky dostanou jak zákazníci nakupující celou dovolenou i s polopenzí a dobrodružným výletem do pouště, tak cestovatelé požadující pouze cestu. Provozovatelé charterových letů jediní reagují na existenci volných míst v letadle pružně a je možné se u nich dočkat zlevněných letenek na poslední chvíli. Do kategorie "Last minute" se lety dostávají týden, někdy už čtrnáct dní před odletem a jejich cena může předposlední den klesnout až na třetinu původní ceny. Nevýhodou charterů je omezená nabídka (létá se obvykle do turisticky nejzajímavějších oblastí) a nevelká flexibilita zpátečních letů. Například CK Fischer si účtuje poplatek za dobu, o kterou svůj zpáteční odlet posouváte vůči termínu, kdy se domů vrací letecký zájezd, se kterým do své destinace přiletíte. Budete-li tedy hrát domino v Dominikánské republice například o dvanáct týdnů déle, než dovolenkáři, zaplatíte o čtyři tisíce více. Taková letenka se může vyplatit jen při opravdu výrazné slevě.

Na medvědy zadarmo

Trh letenek je nejistý a vždy jde o velké peníze. Jak obchodníci, tak sami provozovatelé, se proto snaží lákat své potencionální klienty kromě řady slev také zkracováním období špičky, díky čemuž můžete získat letenku za mimosezónní cenu i v atraktivním období, nebo nabídkou věrnostních bonusů.

Období špičky se stále mění, v zásadě je ale třeba počítat s dražší letenkou poslední tři týdny v prosinci a přibližně od poloviny června nejméně do konce srpna. Rezervovat letenku na období těsně před koncem doby levnějších tarifů se vyplatí už půl roku dopředu. Rezervace je zdarma a vyhnete se často marnému hledání posledního místa za nižší cenu. Mezi bonusy, které získáte věrností jedné letecké společnosti, patří sbírání vzdáleností. Například s Air France stačí uletět třicet tisíc mil, abyste dostali letenku po Evropě zdarma. Podíváte-li se na klokany, dostanete k tomu výlet třeba za ledními medvědy.

Lepší je být student

Dostat se do letadla za nižší než normální cenu mají šanci děti do dvou let (zaplatíte za ně deset procent nebo letí zdarma), děti do dvanácti (50-80 procent z plné ceny) a studenti, lidé pod šestadvacet nebo učitelé. Přestože se pro členy poslední skupiny cestovatelů najdou slevy napříč celým leteckým tržištěm, většinu jich najdete jak zamyšleně pozorují mapu světa v pobočkách firmy GTS International. Držitelé mezinárodních karet ISIC (studentská), ITIC (pro učitele) nebo GO 25 (pro mladší 26 let), jsou v GTS bombardováni výhodnými nabídkami letenek do celého světa a snad jen zcela výjimečně se stane, aby bylo možné získat letenku levněji než tam. Výhodou většiny studentských a mládežnických letenek je jejich platnost. Obvykle získáte letenku otevřenou (při nákupu není nutné stanovit datum zpáteční cesty) s platností jednoho roku. Můžete tak letět zpět za týden, měsíc, nejpozději za rok od data vydání letenky. Platnost hraje rozhodující roli v ceně. Společnost British Airways například nabízí mimo sezónu běžnou jednoměsíční letenku do New Yorku za dvanáct tisíc, tříměsíční za sedmnáct a šestiměsíční za více než devatenáct tisíc korun. V období špičky je už jednoměsíční letenka za více než dvacet jedna tisíc. Máte-li možnost zakoupit zlevněnou letenku v GTS, vyjde vás roční na méně než dvanáct tisíc korun.

Mrtvé časy, levné časy

Ohlášené ceny všech společností se v průběhu roku mění, v cestovatelsky "mrtvých" časech, tedy na jaře a na podzim, se mohou vyskytnout výrazné slevy a speciální nabídky polovičních cen v případě cesty ve dvou a podobně. Prim hrají ve speciálních nabídkách cestovních kanceláří Svět letenek a GTS. V období kolem 17. listopadu a Svátku zamilovaných (14. únor) již několik let nabízí neuvěřitelné slevy letenek do celého světa. Jejich omezení obvykle spočívá v nutnosti odletět během několika týdnů a vrátit se do měsíce. S valentýnskými letenkami můžete stanout na náměstí Nebeského klidu v Pekingu nebo se škrábat na stolové hory ve Venezuele za cenu kolem deseti tisíc.

Letecký stop

Na rozdíl od všech dosud zmíněných způsobů, jak se dostat na kovových křídlech z místa A do místa B, je Airhitch ("letecký stop") překvapivě nejstálejší ve svých cenách. Jde o způsob přepravy mezi severní Amerikou a Evropou, založený na doplňování neobsazených míst linkových letadel. Letecké společnosti bohužel nemají přílišnou důvěru pro tento systém v případě přestupů, takže v Praze si letadlo nestopnete. Nejbližší místa pro odlepení od země představují německá letiště a Vídeň. Za 169 amerických dolarů (6750 korun) si v pražské pobočce zakoupíte poukaz na jednosměrný let na americké východní pobřeží v období stanovené intervalem minimálně pěti dní. K tomu připočítejte 46 dolarů (1850 korun) na letecké poplatky směrem tam nebo 16 dolarů (640 korun) směrem zpět. Týden před plánovaným odletem dostanete seznam dosud volných míst v konkrétních letadlech a můžete vyrazit na zahraniční letiště. Tam, pokud už místa před vámi nevybrali vaši stopařští kolegové, vyměníte poukaz za opravdovou letenku, pohodlně se posadíte a je to. Cena a desetidolarová (400 korun) sleva na jaře a na podzim je stálá už několik let, takže s propadem kurzu koruny se tato služba stává mimo špičku málo zajímavá. Výhodná je dostupnost pro všechny (nejen např. pro studenty) a časová flexibilita – zpáteční let si můžete stanovit na kdykoliv. Americké imigrační úředníky by asi netěšilo, kdyby u vás neviděli zpáteční letenku, takže je jistější (ale ne nutné) si zaplatit poukaz na zpáteční let už v Praze.

Tady jsou ty oči…

Pokud jste měli to štěstí vidět všechny díly Simpsonů, určitě si vzpomenete na příhodu, kdy se Bart ve snaze dostat se z Atlanty zpět do Springfieldu stal leteckým kurýrem a v rychlém sestřihu pronášel: "Tady jsou ty oči do Hong Kongu," "Slezina do Berlína" nebo Tibet?! Zpáteční letenku můžete získat zdarma nebo za registrační poplatek v hodnotě kolem padesáti dolarů (2000 korun), stanete-li se leteckým kurýrem. Ceny expresní pošty někdy převyšují hodnotu osobní letenky a je tedy výhodnější poslat kurýra. Nevýhodou je časový limit (obvykle 24 hodin) ve kterém musíte být připraven na letišti (opět ne v Praze, ale řekněme ve Frankfurtu). Datum zpátečního letu je stanoven několikadenním intervalem. V zemi, kterou kurýr obohatil o spěšnou zásilku, tak zůstane dva, sedm či maximálně čtrnáct dní.

Se slevou, pracovně, narychlo nebo s rodinou k moři – někdy se cestování nevyplatí finančně, ale vždy to nakonec stojí za to. No nic, já už musím letět…
A co vy, jaké máte zkušenosti s cestování vzduchem? Podělte se o své zkušenosti a tipy s ostatními.

Anketa: Koupil(a) jste si někdy výhodnou letenku?

Alice Válková, analytička logistických systémů Alice Válková, analytička logistických systémů: Zrovna dneska jsem si koupila letenku do Londýna. Byla se slevou v GTS, kde probíhá velká podzimní akce. Přišla jsem pár dní před odletem a všechno bylo bez problémů.
Jan Ondrovčák, barman v kině Aero Jan Ondrovčák, barman v kině Aero: Minulý rok jsem letěl levně na Krétu. Letenku jsem začal shánět v cestovkách asi dva týdny předem. Nakonec mi někde našli místo v charterovém letu. Zaplatil jsem čtyři dny před odletem a dostal slevu "na poslední chvíli".
Petr Vítek, mladší ředitel pražského kina Aero Petr Vítek, mladší řiditel pražského kina Aero: Před dvěmi měsíci jsem si koupil letenku do Portugalska v GTS. Dokud jsem student, není jiné cesty. Jinak u společnosti Condor.
Petr Jirásek, student Petr Jirásek, student: Můj nejvýhodnější let byl ze San Francisca do Bostonu čtyřicet let starým letadlem. Palubní lístky jsme dostali napsané na kusu papíru, letadlo vydávalo hrozné zvuky, ale cena byla bezkonkurenční. U nás jsem si jednou koupil letenku ČSA. Bylo to pár dnů před odletem, ale místo abych dostal slevu, zaplatil jsem o tisíc korun víc.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2002 12:33

Mě by zajímalo, kde se rigistrují ti Kurýři orgánů.. Díky.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2000 11:29, TGP

Za pozornost stojí především firma Svět letenek, která nabízí to stejné jako GTS - ale netrvá na věkovém limitu 26 let. Stačí jenom, když letí spolu alespoň dva lidi a slevy jsou velmi dobré. Další akci budou mít na jaře, opět ve stejném termínu jako GTS.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services