Nezůstal kámen na kameni…

Nezůstal kámen na kameni…
Během podzimu se několik investičních společností otřáslo v základech. Do některých přišli noví majitelé, z jiných odešli dlouholetí zaměstnanci. Ode dneška se bude řada z nich potkávat v nových kancelářích.

V centru pozornosti - a na opačných pólech - stojí dvě velké společnosti, Spořitelní investiční a IKS Komerční banky. Proč na opačných pólech? Zatímco ze SIS lidé odcházejí, Komerční banka jménem své dceřiné společnosti v posledních dvou měsících především přijímala.

Investiční kapitálová společnost Komerční banky: ofenzíva připravena

Nejvýraznější změny postihnou právě IKS (profil, názory). Svou kancelář si z jejího vedení neudrží nikdo. Náměstek Jan Pokorný, který do IKS přinesl především své zkušenosti z pobytu v Londýně, odešel již počátkem října na "lukrativní" pozici ředitele obchodní divize Komerční banky pro Prahu-východ. Své židle opustí i další členové představenstva, včetně generálního ředitele Romana Pospíšila, který by měl zamířit mimo skupinu Komerční banky. Své místo si zřejmě neudrží ani většina portfolio manažerů, stejně jako řada výkonných pracovníků. Tak, jako zeštíhlovací kúrou opakovaně prochází sama Komerční banka, jí projdou i její dceřiné společnosti.

Kdo do IKS přijde? Novou koncepci, včetně změn v personální oblasti, již tři měsíce připravuje skupina pod vedením náměstka Komerční banky Michala Větrovského. Komerční banka tak poprvé v historii České republiky učinila velmi rozumný krok: nejprve vytváří novou koncepci a sestavuje tým, který ji bude naplňovat, místo toho, aby postupně přijímala lidi a nekoordinovaně je posílala na nová místa.

V čele nového týmu bude jako předseda představenstva a ředitel stát Pavel Pršala, který přichází stejně jako Patrik Hochmal ze SIS. Druhým členem představenstva je ode dneška Pavel Hoffman z První investiční, třetího člena představenstva dosud nepotvrdila Komise pro cenné papíry. Zhruba od poloviny prosince by se jím měl stát Jan Drápal, další z vrcholových manažerů SIS. Vedení portfolií si ponechají Hochmal s Králem, kteří budou mít k ruce další portfolio manažery. Velmi rychle by k nim měl přibýt ještě jeden hlavní portfolio manažer, protože oba se zatím věnovali především peněžnímu a dluhopisovému trhu. Vzhledem ke stavu českého akciového trhu se dá očekávat, že IKS nebudou zajímat lidé, kteří rozumí českým akciím, ale že se soustředí na ty, kteří již dnes obchodují s akciemi zahraničními. Nový člověk proto přijde spíše z dealingu některé zahraniční banky než z české investiční společnosti.

Pavel Pršala, který byl v SIS jednou z nejuznávanějších osobností, bude mít na starosti celkové vedení společnosti a asset management. Nebude bohužel mít (a jako statistikovi je mu to jistě líto) vlastní analytické oddělení, které zůstane v Komerční bance. Pavel Hoffman, který se v První investiční věnoval především otázkám slučování a subregistru bude mít podobnou náplň práce - subregistr v Komerční bance, komunikaci s Komisí pro cenné papíry, UNISem a podobnými institucemi (a pokud by IKS někdy provedla akvizici jiné společnosti, tak její včlenění do společnosti). Na Jana Drápala čeká stejná role, jakou hrál v SIS - vedení back office, oné veřejnosti neviditelné, ale o to důležitější součásti každé investiční společnosti (také proto přijde do IKS o něco později, neboť SIS si jej chce udržet co nejdéle).

Spořitelní investiční společnost: nový generální štáb

I když i v IKS vládne především na nižších postech nejistota, atmosféra je o něco lepší než ve Spořitelní investiční společnosti (ISSIS), která jako první velká investička prožívá privatizaci mateřské banky a důrazný tlak na výsledky. Je proto jenom přirozené, že došlo k obměně vedení společnosti. Novým generálním ředitelem se stal Pavel Kráčmar, jemu na roveň je postaven zástupce Erste Guntard Gutmann. Třetím mužem SIS je dlouholetý náměstek Petr Schůt, který dokázal za poslední rok výrazně pozvednout marketing největší české investičky - a stejný úkol by měl plnit i nadále, neboť marketing zůstává plně v jeho kompetenci (dokonce převzal i reprezentativní dřevem obloženou kancelář bývalého generálního ředitele).

Kráčmar, jehož profil přineseme v nejbližší době, do SIS přišel s jednou důležitou zkušeností - prožil totiž převzetí Agrobanky americkou GE Capital a jako jeden z relativně mála lidí se může poučit z chyb, které se při první větší zahraniční akvizici u nás udělaly. Zajímá jej především oblast správy aktiv, což bude SIS, jejíž fondy se svou výkonností poslední dobou na výsluní právě nehřejí, bezpochyby potřebovat. Navíc jde o velmi silnou osobnost, která umí prosadit svůj názor a která se nenechá příliš omezovat. Spíše než s Gutmannem, který pečuje o hladké propojení SIS a Sparinvestu, by se mohl dostat do konfliktu s Franzem Deimem, který v SIS oficiálně vystupuje jako poradce. Neoficiálně je to ale člověk, který má na starosti především redukci stavu a podle známé poučky o hodném a zlém vyšetřovateli úspěšně hraje roli toho zlého.

Ze SIS odešlo či odchází vedle Pavla Pršaly, Patrika Hochmala a Jana Drápala i několik dalších lidí. Poněkud překvapivě je mezi nimi i Ivo Hoffman, zhruba rok člen představenstva společnosti a ředitel správy fondů, kterému se v SIS předpovídala dobrá budoucnost. S koncem tvrdého byznysu a bojů o majority souvisí odchod do předčasného důchodu další známé postavy SIS, Miroslava Vaňka, neúprosného byznysmena, který v SIS pečoval o strategické obchody. Vedle toho se dá očekávat, že stejně jako v IKS dojde i v SIS k další redukci stavu, podle prohlášení manažerů z Erste především v administrativě; zrušeno by mělo být také analytické oddělení a SIS bude získávat informace od centrálního analytického oddělení České spořitelny.

První investiční: boj bez pravidel

Nad První investiční (profil, názory) visí velký otazník. Nový majitel, ČSOB, má dnes dvě investiční společnosti, i když ještě letos na jaře pochybovala, že si nechá alespoň jednu. Navíc stále ještě probíhají strategické úvahy o tom, zdali První investiční spojit s OB Investem, převzít jen některé fondy nebo celou společnost prodat. Nejpravděpodobnější je sice fúze, ale ČSOB nikdy svou dceřinou společnost příliš usilovně nepodporovala, celá expanze do drobného bankovnictví spíše vázne a minoritní akcionáři První investiční hrozí, že případné sloučení První investiční s OB Investem budou usilovně napadat.

Bez ohledu na to, kdy padne konečné rozhodnutí, již dnes v První investiční probíhá očistná kůra. "Novým koštětem" je od října šestadvacetiletý Petr Beneš, který má za sebou kariéru v Patria Finance a Spořitelním penzijním fondu. V prvním kole byli odejiti někteří portfolio manažeři a další kroky se připravují tak, aby po rozhodnutí ČSOB (ať už bude jakékoliv) nedocházelo ke zbytečným zdržením; větší změny by tak měly nastat již koncem roku.

OB Invest a ŽB-Trust: klid a mír

Ve druhé investiční společnosti ČSOB se zatím žádné převratné změny nedějí. OB Invest (ISOBI) na podzim uvedl nové fondy a zatím v ní nedochází k žádným personálním změnám. V ŽB-Trustu (profil, názory) je jedinou novinkou nový portfolio manažer Pavel Holečka, který od září převzal po Tomáši Lipovém (jenž odešel do Komerční banky) řízení Sporokonta a Balancovaného fondu nadací. Společnost působí tak, jak by kdokoliv ve skupině Živnobanky působit měl - poklidně a konzervativně.

Pioneer: italská kampaň?

Občas padne otázka, co znamená pro českou pobočku Pioneeru (profil, názory) akvizice této firmy ze strany italské banky Unicredito, která svého času projevovala velký zájem o IPB. Na první pohled v podstatě nic, Unicredito rozhodně nebude měnit důraz na drobnou klientelu a silnou mimobankovní distribuci. Pražská pobočka by měla spíše posílit, protože Italům je Praha a celá střední Evropa bezpochyby blíže než Američanům. Jedinou změnou, ke které by mohlo dojít, je přesun portfolio managementu Pioneer Trustu do zahraničí (zřejmě do Londýna). V uplynulém roce k podobnému kroku sáhlo několik mezinárodních společností, které na lokálních trzích ponechávají pouze analytiky sledující místní dluhopisový trh, zatímco portfolio manažery zodpovědné za akcie přesunují do Londýna nebo Frankfurtu.

Unie investičních společností

Změny v investičních společnostech se výrazně dotknou také Unie investičních společností. Jejím předsedou dosud byl Roman Pospíšil z IKS. Vzhledem k tomu, že se Unie pomalu posouvá od profesního sdružení k lobbystické organizaci, měl by jejím předsedou být obecně respektovaný jedinec. Tento popis by nejlépe splňoval Jiří Brabec ze ŽB-Trustu, který se ale předsednictví letos v létě po třech letech vzdal a zřejmě se do této časově náročné funkce nebude chtít vrátit. Možným kandidátem by vzhledem k velikosti SIS měl být Pavel Kráčmar (UNIS je ale podle některých spíše na okraji jeho zájmu) nebo jeho náměstek Petr Schůt (otázkou ale je, zdali by ostatní společnosti přenesly přes srdce, že Unii předsedá pouhý náměstek a zdali by měl Schůt dostatek času a sil prosadit se).

Ideálním kandidátem by podle řady lidí byl Pavel Pršala, kterého ale může diskvalifikovat, že do ředitelské funkce nastoupil teprve 1. prosince. V úvahu by měl připadat také jeden ze služebně nejstarších ředitelů českých investičních společností, Vladimír Fichtner z Pioneeru. Ovšem vzhledem k tomu, že jeho společnost spravuje český fond a zároveň distribuuje fondy zahraniční, bude jeho kandidatura na předsedu UNISu zřejmě neprůchodná. Možná tak Unii nezbude nic jiného, než vytvořit po vzoru některých zahraničních asociací pozici placeného prezidenta. V takovém případě by byla volba Jiřího Brabce zřejmě rychlá.

Myslíte, že po personálních změnách přijde i vlna nových produktů? Co si o těchto změnách myslíte? Podělte se o svůj názor!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2000 10:48, TGP

není to náhodou nějaký apríl. Ještě předevčírem jsem s Romanem Pospíšilem jednal a vůbec ani náznakem nenaznačil, že by byl na odchodu. Jste si tím jisti?

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 12. 2000 10:40, TGP

A co takhle nějaké vyhodnocení toho, co ty změny vlastně znamenají?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services