Za pět minut dvanáct

Za pět minut dvanáct
Je posledního listopadu, zanedlouho se dočkáme vánočních svátků, nastává čas kupování dárků blízkým a přátelům. Při rozhodování o tom, co koupit, hraje významnou roli stav peněženky. Pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, je právě nejvyšší čas, aby řešili financování nákupu. Vyřízení spotřebitelského úvěru totiž leckde trvá až dva týdny.

Každému z nás se určitě nejednou přihodilo, že uvažoval o koupi pěkného dárku, ale neměl na něj peníze. S rozčarováním pak musel nakoupit něco úplně jiného. Této situaci lze předejít několika způsoby – kromě různých kontokorentních úvěrů lze využít také spotřebitelských půjček.

Podmínky pro poskytnutí spotřebitelského úvěru se u jednotlivých společností liší. Obecným pravidlem, společným pro všechny, je nutnost být občanem České republiky (nebo cizincem s trvalým pobytem v ČR) a mít takový příjem umožňující splácet. Union banka (profil, názory) například požaduje příjem ve výši alespoň 1,6 násobku životního minima, Bank Austria (profil, názory) pro změnu požaduje, aby rozdíl čistého měsíčního příjmu a měsíčních výdajů byl větší než splátka úvěru. Home Creditu stačí, máte - li pravidelný příjem. Podmínky závisí i na výši úvěru. Žádáte - li o vyšší částku, bývá požadován ručitel, případně zástava.

Bankovní půjčky jsou výhodné pro své nižší úročení – celkově zaplatíte jen o málo více, než je cena zboží. Podle účelu úvěru se úroky v bance pohybují od deseti do šestnácti procent ročně. Abyste si mohli vyhlédnuté zboží odnést, musíte mít v ruce kladně vyřízenou žádost, přičemž toto vyřízení může trvat až čtrnáct dní. Naproti tomu u nebankovních společností můžete smlouvu o úvěru podepsat přímo v obchodě a zboží rovnou převzít. Nevýhodou je zhruba dvojnásobný úrok (23 – 25 procent ročně) a tedy i vyšší konečná cena. Povinností bývá zaplatit část ceny zboží na místě. Časté jsou systémy 5 x 5, nebo 10 x 10. Při nákupu zaplatíte navýšení, zpravidla deset procent z pořizovací ceny, skutečnou cenu zboží pak splácíte v pěti nebo deseti rovnoměrných splátkách.

Pravidlem se již pomalu stává, že o vánocích splátkové firmy přicházejí s výhodnějšími podmínkami, můžete čekat nižší přímou platbu v obchodě, odklad splátek do příštího roku, případně bezúročnou půjčku. I přes některé stinné stránky jsou spotřebitelské úvěry stále oblíbenější, o čemž svědčí i vzrůstající počet klientů, kteří je využívají. Například největší splátková firma - Multiservis - uzavírá během listopadu a prosince dvojnásobné množství smluv než v ostatních měsících. Podobné zkušenosti s nárůstem zájmu v posledních měsících roku má i Cetelem, Home Credit, Triangl Leasing a přepážky bank.

Spotřebitelské úvěry jsou dobrou alternativou pro toho, kdo má (zvlášť před vánoci) hlouběji do kapsy. Prodejci dražších spotřebních předmětů – především bílé i černé elektroniky a nábytku – potvrzují, že na splátky prodávají zhruba třetinu zboží. Protože úroky stále nejsou z nejnižších, vyplatí se splatit dluh co nejrychleji.

Uvažujete o nákupu na splátky, máte s ním zkušenosti? Myslíte, že jsou nabídky splátkových firem dost atraktivní? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2000 13:29, brezmenp

Podle mne je to dost rozdílné, ale základ je určitě potvrzení o příjmu. Doba vyřízení žádosti o spotřebitelský úvěr je také odlišná. Záleží na tom, jestli žádáte přímo v obchodě nebo u leas. firmy. Např OK kartu Vám pošlou poštou a Vy si můžete nakupovat ve vybraných obchodech do limitu co chcete s tím, že musíte pravidelně splácet brutální úroky. Když jsem si to počítal pro mou potřebu, vyšlo to přes 20(!)%.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2000 21:00, TGP

Ježíšek, "neJežíšek", moc bych do toho nešla, nelíbí se mi nekřesťansky vysoká cena za čerpání úvěru či splátkového prodeje.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services