Evropa nebo Amerika? Je to jedno!

Evropa nebo Amerika? Je to jedno!
Regionální diverzifikace je podle mého soudu již minulostí. Vznik Evropské měnové unie se společnou měnovou politikou a Maastrichtskými konvergenčními kritérii snižuje použitelnost globální fundamentální analýzy a upřednostňuje analýzu odvětvovou.

Odvětvovou analýzu místo regionální by měl upřednostnit každý, kdo zvažuje investici na rozvinutých kapitálových trzích s minimálním politickým rizikem, tedy v Evropské unii nebo ve Spojených státech. I přes odlišný průběh hospodářského cyklu lze říci, že kapitálové trhy se pohybují v odvětvové shodě. Je tedy důležitější předpovídat pohyb jednotlivých sektorů, nežli jednotlivých regionů v reakci na makroekonomická čísla. Jinak řečeno - korelace mezi vývojem stejných odvětví v různých regionech je větší než korelace vývoje kurzů v jednotlivých regionech.

Euro posílí

Důležitá je také otázka pohybu směnných kurzů. Síla amerického dolaru v současné době nabádá, že zákonitě musí dojít k jeho znehodnocení. A to ve střednědobém horizontu hlavně na úkor společné evropské měny - eura. Bylo by proto žádoucí, abychom ve svém portfoliu zohlednili i tento fakt. Jestliže akcie napříč různými odvětvími nakoupíme na trzích, které nabízí největší výběr - NYSE a Nasdaq, a budou denominovány v dolarech, měnové riziko můžeme vhodně diverzifikovat pomocí nástrojů dluhopisového trhu. Doporučuji nakoupit podílové listy otevřeného podílového fondu se zaměřením na obligace v euru. Vzhledem k očekávanému protichůdnému pohybu úrokových sazeb v USA a EMU by však bylo žádoucí investovat do amerických dluhopisů, u kterých se očekává růst ceny. Náš problém bychom mohli vyřešit tím, že nakoupíme americké bondy, které jsou denominovány v euru. Pak bychom mohli vydělat jak na očekávaném znehodnocení dolaru, tak na očekávaném poklesu amerických úrokových sazeb.

Tak co tam tedy dát?

Jak by tedy mělo vypadat optimálně navržené portfolio? Opět záleží na řadě faktorů, od časového horizontu investice přes vaší ochotu podstoupit riziko cenových výkyvů až po minimalizaci transakčních a daňových nákladů. Čím je člověk starší a čím blíže má do důchodu, tím více by měl investovat s rozvahou do bezpečných cenných papírů, jako jsou dluhopisy, pokladniční poukázky nebo termínované vklady. Osobně upřednostňuji investice do akcií, které by měly být vyváženy bezpečnějšími aktivy. Jak jsme si výše vysvětlili, je potřeba provést odvětvovou diverzifikaci. Nedoporučuji proto všechno vsadit například na technologie. I když ve střednědobém výhledu nabízí tituly tzv. Nové ekonomiky vyšší míru výnosnosti než v případě tradičních společností ekonomiky staré, neměly by v portfoliu konzervativnějšího investora přesahovat čtyřicet procent. Dalších třicet procent by mohly tvořit akcie zahrnuté například v indexu širšího trhu Standard & Poor’s 500 a zbylých třicet procent by mělo být umístěno v dluhopisech. Připomínám, že právě dluhopisy denominované v euru by mohly eliminovat případný pokles kurzu dolaru, ve kterém jsou umístěny akcie.

Tato metoda investování však přináší ještě jeden problém, a to s v výběrem těch "správných" akcií do našeho portfolia. Zde máme na výběr opět minimálně dvě varianty. Výběr akcií si provedeme sami nebo ho zadáme aktivnímu správci. Empiricky je však prokázáno, že výběr, tzv. picking, akcií nemůže na efektivním trhu z dlouhodobého hlediska vést k nadprůměrným ziskům. Nabízí se proto ona druhá varianta, která se zakládá na tzv. pasivní investiční strategii. Nakoupíme různé odvětvové indexy, které nám ulehčí starost s výběrem. V případě, že bychom chtěli naplnit výše zmíněné portfolio, doporučil bych nakoupit třicet procent akcií indexu převážně technologických akcií Nasdaq 100, které bych doplnil deseti procent indexu biotechnologií a třiceti procenty již výše zmíněného depozitního certifikátu S&P 500.

Jedině Wall Street

Při svém výběru akciového portfolia jsem sáhl pouze do nabídky amerického kapitálového trhu. Od titulů z jihovýchodní Asie jsem upustil kvůli politické nestabilitě v tamních zemích (Tchaj-wan, Jižní Korea a Japonsko), přetrvávající zadluženosti a nesolventnosti řady velkých společností i kvůli relativně velmi silné odvětvové korelaci s vývojem v USA. Každá velká evropská firma má kotované akcie na Wall Street, a tak se i zde kurzy akcií pohybují podle Spojených států. Navíc po výrazném propadu, kdy Nasdaq Composite od letošního března ztratil již 43 procent, je řada technologických akcií vzhledem k očekávaným ziskům levnější, než jejich evropská konkurence.

Věříte na Wall Street, londýnskou City nebo Frankfurt? Nebo myslíte, že je to dnes již jedno? Zaslouží si podle vás pozornost investorů Asie? Jak byste stavěli portfolio vy? Podělte se o svůj názor.

Autor je finančním analytikem Online Investor

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2001 16:54

Zde bylo řečeno mnoho věcí, které stojí za povšimnutí. V řadě z nich máte pravdu, ale začněme od začátku. Prý upřednostňujeme TA. To skutečně není pravda. naše odhady se zakládají na sledování fundamentálních dat, jak z oblasti makroekonomie (což je můj denní chléb), tak i z oblasti jednotlivých firem. Já osobně, poučen řadou statistik o její úspěšnosti a v mých článcích upřednostňované Teorie efektivních trhů, TA příliš nevěřím. Dále je zde potřeba rozdělit činnost PI a OI, která se postupně "vymaňuje" z vlivu své mateřské společnosti. Z pohledu jiného zacílení, jiné obchodní strategie (online broker x portfolio management), ale i jinak "smýšlejících" lidí, není férové tyto dvě společnosti porovnávat. I když, bohužel jsem si vědom, se to někdy stává. Ano, na americké technologie jsme sázeli. Jsou to však stále ony, které za ono dvouleté období vydělávají více než tituly zařazené příkladně v indexu DJIA. Teritoriální diverzifikace? Možná v menší míže by mohla být úspěšná. Nicméně při globálnosti trhů, informačních toků se akcie spíše pohybují podle odvětví, nežli podle regionu. nehledě na to, že TK americké burzy je přes 50 % té světové, a v USA se většinou obchodují i "blue chips" z Evropy. Tak proč, pakliže člověk nechce investovat na emergin markets, teritoriální diverzifikace? Nehledě na to, že jsme závislí na obchodním partnerovi, přes kterého na jednotlivých burzách obchodujeme. Technologické otázky, sladění různých obchodních systémů, online aktualizace CP v držení našich klientů, a dále sledování štěpení, výplaty dividend, změny tickerů není vůbec jednoduchá záležitost. My jsme prostředníkem pro americký trh, ne portfolio managerem usilujícím o dokonalou diverzifikaci portfolia.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2000 8:41, letal

Popsat "konzervativnějšího" investora jako osobu se 70% podílem akcií, které navíc tvoří 40% technologií je na mne trochu silný kafe. Pro člověka s vyšším podílem dluhopisů ve svém portfoliu budeme tedy muset vytvořit nové pojmy, například ultrakonzervativní investor, extrakonzervativní investor nebo superkonzervativní investor. Pomozte mi prosím s dalšími návrhy.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services