Chudý mobilní stromeček

Chudý mobilní stromeček
Provozovatelé našich mobilních sítí si pro nás připravili dárky. Některé z nich se mohou jevit jako velmi hodnotné (SIM karty zdarma, kredit navíc či hodinový hovor za tři koruny), při pohledu přes hranice se však neubráníme pocitu chudých příbuzných. Noví operátoři v sousedním Německu a Rakousku totiž rozdávájí mobilní telefony, noční hovory do vlastní sítě poskytují zdarma bez omezení jejich délky a uživatelům paušálu odpustí několik měsíčních plateb.

Blížící se Vánoce jsou svátkem i pro naše mobilní operátory. Očekávají, že jim Ježíšek přinese pod stromeček hodně nových zákazníků. Samozřejmě ho však nezapomněli podplatit, aby na ně nezůstali jen ti, co budou málo telefonovat.

Vánoce v listopadu

Pro někoho může být velmi příjemným dárkem Oskarův hodinový hovor za tři koruny. Náš nejmladší operátor nám však Ježíška nějak zmátl a tak se naděluje již od poloviny listopadu. Toho je však zapotřebí, neb speciální vánoční Oskarta (pouze ty, které zakoupíte spolu s mobilním telefonem) si svou pozitivní vlastnost levných hovorů udrží pouze do konce února příštího roku. Poté už na vás čekají pouze sazby všedního dne.

Paegas v batohu

Radiomobil se rozhodl pozměnit vánoční tradice a místo úhledného vánočního balíčku dostanete Twist v batůžku Reebok. To ale není nic originálního, protože při pohledu do Rakouska uvidíme další twist v ruksaku. Ano, předplacené karty čtvrtého (a nejmladšího) rakouského operátora tele.ring se také jmenují twist. K Vánocům dává novým klientům červený ruksak, až 650 šilinků (1625 korun) hovorů, WAP zadarmo (do konce ledna) a do poloviny příštího roku i noční hovory (od desíti večer do šesti ráno) v rámci vlastní sítě zadarmo. Celá sada, která obsahuje telefon Sagem MW939 stojí 990 šilinků (2475 korun) a svou výhodností snadno překonává všechny české operátory.

Ti, kteří chtějí být na svého operátora více vázáni a pořizují si paušál, si mohou při aktivaci u Paegasu koupit bondovku (osobní handsfree) za jednu korunu. Co to je však proti německému Viag Interkom (opět nejmladší operátor), která vám dá zadarmo nejen bondovku, ale k ní i Siemens M35i (u nás se již neprodává, jeho cena se však pohybovala okolo osmi tisíc korun) a tři měsíční paušály bez jakéhokoli aktivačního poplatku. Pokud byste přece jenom chtěli lepší telefon, můžete dostat miniaturní Motorolu V3688 "Véčko" s koženým pouzdrem za 49 marek (882 korun) - a opět neplatíte tři měsíční paušály. Poplatky po tomto období amnestie činí 25 marek (450 korun) měsíčně po dobu dvou let a ceny hovorů se pohybují mezi 5 a 99 feniky za minutu (0,90 – 17,80 korun).

Paegasu se však přece jen netradiční dárek podařil - a navíc není pouze pro nové klienty. Všichni uživatelé paušálu mohou do konce tohoto roku zdarma prowapovat sto minut. Pravda, pokud "milujete" wap stejně jako autor tohoto článku nebo nemáte jako většina klientů wapový telefon, nebudete mít z takového daru vůbec žádnou radost, protože vám k ničemu není.

I Eurotel je v ruksaku

Ani náš nejstarší operátor se letos nepochlapil a jeho nabídka je z těch průměrných. Jako každé vánoce přidává Eurotel k předplacené sadě tři sta korun hovorného. Od prvního prosince navíc dostanete ještě jednu nenabitou SIM kartu. I to už tu bylo. Zájemci o paušál získávají slevu šest set korun na nákup jakékoli Go sady.

Při pohledu do okolních zemí je vidět, že naši operátoři moc invence nepředvedli a jejich úplatky pro Ježíška jsou poměrně slabé. Na jejich obranu však musíme přiznat, že ceny přespolních operátorů jsou v přepočtu na koruny přece jen několikanásobně vyšší a také jejich klienti si díky vyšší životní úrovni mohou dovolit více telefonovat. V takové situaci - a v ostřejší konkurenci - pak zbývá provozovatelům mobilních sítí více peněz na vánoční rozdávání.

Darů zahraničních operátorů občas využijí i čeští "vykukové", kteří jezdí do Německa či Rakouska ve velkém nakupovat předplacené sady za ceny okolo sta marek za kus a telefony z nich pak u nás prodávají. Důkazem mohou být telefony Nokia 5130 v českých bazarech, které se u nás nikdy neprodávaly. V Německu však celá sada s tímto telefonem stojí 129 marek (přibližně 2300 korun). Českým uživatelům však tento telefon nebude moc platný. Využívá totiž frekvenci 1800 MHz, kterou u nás sice používají všichni operátoři, ale především ve velkých městech. V menších městech a na venkově tak tento telefon fungovat nebude, nemluvě o pochybných možnostech záručních i pozáručních oprav.

Chtěli byste se stát vánočním darem pod stromečkem našich operátorů? Taky si myslíte, že by bylo lepší dát všechny české sítě do batohu a používat německy mluvící operátory? A co ty Ježíšku, ještě tě baví brát tak mizerné úplatky? Ozvi se nám do našich názorů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2000 7:43

Odpoved Harry@seznam.cz - mela jsem na mysli verejny skolsky system,o soukromem moc nevim. Vychazim jen z rodinnych zkusenosti.
Zda barevni prestavaji umet cist mi neni znamo. V Oregonu moc barevnych nezije,ziji zde prevazne bili.Nechtela jsem timto rici,ze by se zde deti vice naucily,nezli v CR. Spise se mi jedna o socialni a ekonomickou stranku veci,ktera pomaha rodinam.
Jak znamo, v CR musi mnoho deti dojizdet do vzdalenych skol,nejen strednich,ale i zakladnich. Kdyz ma rodina 3 deti a musi detem platit denne jizdne do skoly,drahe obedy a pomucky, ma tato rodina znacne financni problemy. Totez je se studiem na Stredni skole a VS. Vim to ze zkusenosti s mymi detmi.Navic v CR i kdyz se jedna o nadanne dite ke studiu,velice tezce se dostava na VS. Je treba znamosti a uplatku,nestaci byt pouze dostatecne nadany a chytry.
V USA jsou deti do skol svazeny autobusy ze vsech mist zdarma az do ukonceni High School. Vybaveni uceben je velmi dobre,deti jsou vedeny k samostatne praci a premysleni o tematu. Je vyuzivano beskere moderni techniky,ktera je ve skole k dispozici. Syn sstudoval 2 roky v CR elektroprumyslovku. Meli k dispozici pouze par pocitacu,nic vic. Pote syn pokracoval ve studiu na High school v Portlandu. Jeho studium mne nestalo nic. Vse mel k dispozici ve skole. Jak mnohafunkci kalkulator,tak pocitac. Na zaklade vysledku zkousek mu dochazely nabidky VS ke studiu.
Staci byt nadany a udelat zkousky v pozadovanem prumeru a mate zaruceno,ze muzete studovat. Neni treba uplatku a znamych. Zaci zde maji moznost byt sponzorovani,nebo tez mohou ziskat pri dobrem studiu stipendium. Znam mnoho studentu,kteri vystudovali bez pomoci rodicu. V CR kazdy breci,co ho dite na skole stoji penez. Syn si na studium vydelal a studoval. Musel vsak prerusit,vratit se zpet do CR a jit na vojnu.Dotazem na CVUT ,zda by mohl studovat zde a za jakych podminek mu byl poslan tiskopis,ve kterem nebylo odpovedeno na otazky. Jen zde byl
uveden pocet uchazecu o sudium a pocet vyvolenych. Bylo to asi 20% zaku.
Divil byste se,co lidi v CR na uradech neumi dobre cist, odpovidat na danne otazky a kolik pravopisnych chyb napisi v urednim dopise. Totez se casto objevuje v novinach,knihach ap. A jsou vsichni bile rasy jako ja.
Zdravim a preji prijemne Vanoce.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2000 7:16

Souhlasim s posledni vetou,ktera hovori o tom:ceske site do batohu .. a ja rikam hodit do Vltavy.Mivala jsem tellinku v Praze za 600,--Kcs,hovor stal 50 haleru,neomezeny casove. Nyni se neprestavam divit. Namisto aby zavedeni telefonu bylo samozrejmym pomocnikem a dostupnym vsem,je provoz a vse kolem telefonu i Internetu pro bohatsi lidi.Jsou zde komentovany telefonni sluzby v Nemecku a Rakousku. Mohu rici,jak je to v USA,kde ziji od r. 1993.Je vice moznosti.Poplatek za pevnou linku je $ 25 mesicne,coz je hodinovy plat remeslnika,napr stavbare. V teto cene je zadarmo mistni hovorne,coz je okruh asi okresu. Long distance stoji 5 centu za minutu. Hovor z Oregonu do Prahy 14 centu za min.
Co se tyka mobilu. Mobil Nokia dostanete zadarmo k pouzivani. Zaplatite si pouze mesicni pausal za urcity pocet minut.Ruzne spolecnosti nabizeji ruzne ceny. Muzete mit za $30.-- 800 min. Zalezi kterou spolecnost zvolite. Je bezne,ze kazdy clen rodiny ma call phone.
Je normalni mit zvlast linku pro fax,pro Internet a call. Kdyz pouzivate karty,telefonovani je uplne nejlevnejsi - 3,5 centu za min.
Internet - zaplatim poplatek $187,-- na cely rok, neomezeny casove,tedy mohu byt ve spojeni s celym svetem denne 24 hod. Za e-mail neplatim nic navic.Zadne dalsi placeni nenabiha provozem tel.linky,nebot napojeni na Internet je v ramci mistniho hovorneho,tj. zadarmo. Pisi to proto,ze si casto surfuji do sve vlasti a ctu si zajimavosti. Hodne se setkavam s tzv. amerikanizovanim v CR. Nic proti tomu, ale kdyz amerikanizovat, tak vse. I to dobre .O tom se mlci. televize vysila nablble serialy, namisto kvalitnich filmu. Lidem se nerekne o vyhodach,ktere jsou tu samorrejmosti. Je tu rovnez dobry skolsky system o kterem by bylo tez dobre informovat lidi v CR. Stat by to mohl v CR tez zavest. Ale to az nekdy jindy.
Zdravi Bohumila Leach

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services