Kdo uteče, vyhraje

Kdo uteče, vyhraje
Zájem o nové fondy pokračoval i minulý týden, zatímco fondy staré povětšinou pokračovaly ve svých ztrátách. Můžeme proto čekat závody o to, kdo stihne na trh uvést více nových fondů? Možná pak budeme moci říct, že kdo utekl konkurenci, vyhrál.

Když se člověk prochází po Malé Straně, často pozoruje nad Hradem vlající prezidentskou standardu s oním filozoficky rozplizlým "Pravda vítězí". A často přijde přirozená otázka - která pravda? A něco podobného platí i pro české podílové fondy, kde se několik různých pravd snaží vysvětlit, co se letos na podzim v tomto oboru děje. První často proklamovanou pravdou je, že se investoři i přes veškerá varování řídí minulou výkonností. Druhou (snad) pravdou je, že dnes jsou již (alespoň někteří) investoři o krok dál a ocení rizikovější a lépe profilované fondy. Třetí opakovaně zdůrazňovanou pravdou je, že příliš nezáleží na výkonnosti - ale na kvalitě distribuční sítě.

Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost

Možná je trochu zvláštní aplikovat George Orwella na kolektivní investování, ale Čechách to zatím platí téměř bez výjimky. Do fondů se začaly po kupónových skandálech peníze vracet až ve chvíli, kdy Česká spořitelna nabídla jednoduchou alternativu ke klasickým termínovaným vkladům - fond peněžního trhu Sporoinvest (OFSISSPI), který navíc přinášel na první pohled vysoké zhodnocení 10 až 14 procent ročně. A dokud Sporoinvest a další fondy přinášely svým investorům nominálně vysoké zhodnocení, nemusely se o příliv nových peněz bát. Dnes se ale jejich výnosy pohybují okolo 3 až 4 procent, což drobné investory, kteří si pamatují ještě nedávno vysoké výnosy, k nové vlně investic rozhodně neinspiruje.

Co je nové, to je dobré

V podstatě jediné fondy, které od září přitahují zájem investorů a každý týden si na účet připíšou pár desítek milionů korun, jsou nově založené fondy Spořitelní investiční (ISSIS) a Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (profil, názory). První vlaštovkou byla již před rokem První investiční (profil, názory) s úspěšným fondem fondů (profil, názory), do kterého se jí podařilo přilákat přes miliardu korun. Problémy okolo mateřské IPB, nejasný osud První investiční a nepříznivý vývoj trhů ale z fondu odvedly řadu investorů - a ostatním společnostem se otevřel nový prostor.

Mezery na trhu již dlouho testuje investiční společnost Akro (profil, názory), především s úspěšným indexovým fondem Akro Svět (profil, názory). V létě Akro učinilo další odvážný krok a investorům nabídlo fond, investující pouze do evropských technologických firem. Nepříznivý vývoj trhu a zdánlivě nekonečný pád eura ovšem znamená, že se od založení kurs Akro Eurotech (profil, názory) propadl téměř o 25 procent, což v podílnících obvykle příliš mnoho optimismu nevzbuzuje.

Podobné problémy mohou potkat i čtveřici nových fondů, které počátkem podzimu připravily SIS a IKS KB. Od počátku září mohou investoři nakupovat evropský akciový SIS Eurotrend (OFSISEUR) a globální fond fondů SIS Globaltrend (OFSISFF). Koncem září kontrovala IKS fondem světových indexů (profil, názory) a v říjnu na trh uvedla i zatím poslední novinku, fond fondů (profil, názory). Celému čtyřlístku se i přes nepřízeň trhů stále daří přitahovat nový majetek a je jen škoda, že s novinkami na trh nepřišly i další společnosti. Pak by bylo možno říct, zdali bude mít úspěch jakákoliv novinka nebo je pro úspěch potřeba i něco navíc.

Mám prodejce, kdo má víc

Třetím často citovanou pravdou je, že o úspěchu fondu rozhoduje jen a pouze dobrá prodejní síť. Ještě před rokem se pod tento názor rádi podepisovali například manažeři Spořitelní investiční, kterým síť spořitelny každý měsíc jenom do Sporoinvestu přiváděla miliardu korun. Dnes je pro ně nutnost své fondy distribuovat jenom přes přepážky České spořitelny spíše přítěží. Řada pracovníků banky neumí nebo nechce po špatných zkušenostech se Sporotrendem (OFSISSPT) doporučovat rizikovější fondy, zatímco bezpečný Sporoinvest a Sporobond se svými nízkými výnosy již pro klasického klienta spořitelny příliš atraktivní není.

Nejlepším příkladem úspěchu distribuce je ale pětimiliardový Pioneer Trust (profil, názory). Přestože jeho roční výnosnost investory rozhodně netěší, čisté týdenní prodeje Pioneeru se každý týden pohybují mezi dvaceti a padesáti miliony korun. (Zhruba stejné částky přitékají také do výše zmíněné čtveřice nových fondů.) Pioneer se přitom prodává téměř výlučně prostřednictvím různých poradenských a distribučních sítí. A zatímco v době boomu je to pro fond nevýhoda (prodej na pobočkách bank by přilákal mnohem více klientů), v dobách krize jde o obrovskou výhodu. Zatímco rozčilenému klientovi SIS, IKS, První investiční nebo ŽB-Trustu nebude jeho (často impulzivní) rozhodnutí prodat podílové listy bankovní úředník nijak rozmlouvat, prodejci Pioneeru jsou velmi pečlivě školeni právě pro tuto situaci - a Pioneer z toho v tomto nepříznivém období samozřejmě těží.

Řeč čísel

Z pohledu čistých prodejů (rozdílu mezi vloženými a vybranými penězi) vede pravda číslo dvě, podporovaná pravdou třetí. Nejvyšších čistých prodejů, téměř 25 milionů korun, totiž minulý týden dosáhl IKS fond fondů, následovaný IKS fondem světových indexů s 21 miliony korun. Na třetím místě je "král distribuce" Pioneer Trust s plus 20 miliony korun, následovaný SIS Eurotrendem s 18 miliony korun a SIS Globaltrendem se 7 miliony korun.

Pravdu číslo jedna potvrzuje fond, jehož čisté prodeje byly minulý týden nejhorší. Sporoinvest skončil minulý týden s mínus 219 miliony korun, což je sice výrazně lepší výsledek než půlmiliarda o týden dříve, ale i tak jde o výrazný ústup ze slávy. Skoro by se dalo říct, že investoři s dlouhou pamětí budou v nejbližších měsících prokletím fondů peněžního trhu. Na druhém místě skončil Sporobond (OFSISSPB) s mínus 55 miliony korun, následovaný fondem IKS Peněžního trhu (profil, názory) s mínus 44 miliony korun, nedávno otevřeným IPB restitučním fondem (profil, názory) s mínus 30 miliony korun a SIS 2. OPF (OFSIS2) s mínus 21 miliony korun.

Řada fondů navíc minulý týden vyšla naprázdno a nepřilákala od investorů ani korunu. Z těch známějších minulý týden neuspěly například ČSOB český akciový (OFOBICAK), ČSOB český dluhopisový (profil, názory) a ČSOB český peněžní trh (profil, názory), Newton Praděd (OFNTNPRA), Newton Kosíř (OFNTNKOS), Akro mezinárodní balancovaný (profil, názory) a Akro růstový (OFAKRRST). Minulý týden byl vůbec pro Akro nepříznivý. Pouhých 21 ze 71 sledovaných fondů se mohlo podílníkům pochlubit kladným zhodnocením majetku - a pět ze sedmi fondů s největším propadem výkonnosti tvoří právě fondy společnosti Akro.

Zatím se tedy zdá, že vyhraje ten, kdo uteče konkurenci. V ideálním případě nabídne nový typ fondu, bude mít dobrou pověst a kvalitní distribuční síť, která umí reagovat na aktuální vývoj a je připravena na všechny možné eventuality. Jak podle vás právě teď vypadá závod českých investičních společností? Kdo uteče konkurenci a kdo zůstane v poli poražených? Zkuste si vsadit! A nezapomeňte, že po kliknutí na symbol fondu si otevřete jeho profil, kde můžete hlasovat o spokojenosti s ním, případně k němu připsat vlastní komentář.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2000 17:10, pjt

No nevim jestli je 5.5% z COJ malo. Za 1.5 roku uz take nemusi byt co prodavat.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2000 15:52, PetrV

Máte pravdu, že zvýšené odkupy mohou mít jíný vliv na invetsiční politiku (a potažmo i dosažené výnosy) u akciového fondu a jiný u fondu peněžního trhu. Já jsem psal OBECNĚ o vlivu odkupů (namíchla mě ta citace z infolinky). Nicméně si samozřejmě musím stát zatím, že odkupy mohou negativně ovlivňovat i činnost fondů peněžního trhu, například v situaci, kdy poroste úroková mírá a fond bude donucen rušit své pozice (bez ohledu na to, zda prodává peníze z termínovaných účtů, pokl.poukázky, depozitních certifikátů..).

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services