Nepřežijí zdaleka všichni

Nepřežijí zdaleka všichni
Kolik investičních společností se v tuzemsku uživí? Nezničí je v příštích letech expandující zahraniční konkurence? O názor jsme poprosili zástupce zahraniční správcovské společnosti. V příštích týdnech dáme stejný prostor jednomu představiteli tuzemské firmy.

Majetek spravovaný podílovými fondy v nejbližších dvou až třech letech vzroste na zhruba tři sta miliard korun, tedy řádově na pětinásobek současného stavu. Přes zářné perspektivy ale na fondovém trhu bude vedle sebe existovat maximálně deset silných správců fondů nabízejících podílové fondy denominované v české koruně, tvrdí Jaroslav Rozehnal, portfoliomanažer Commerz Asset Management, firmy živící se správou portfolií a prodejem zahraničních fondů. Slabší firmy podle Rozehnala postupně z trhu zmizí, nebo zaujmou okrajová místa bez ambic na získání většího významu, případně se omezí na zprostředkování nákupu zahraničních produktů.

Přinejmenším podle inzerátů v novinách se zdá, že náš trh začíná být podílovými fondy přímo zaplaven. Pro kolik správců je ale vůbec na českém trhu prostor?

Podívejme se nejprve, co můžeme označit jako český trh. V tuzemských otevřených podílových fondech je dnes asi 60 miliard korun, kromě toho je asi 40 miliard v uzavřených či investičních fondech čekajících na své otevření. Domácnosti přitom mají v bankách uloženo řádově 500 miliard korun, které se pravděpodobně alespoň zčásti rovněž postupně uvolní pro výhodnější investice. Domnívám se , že velká část prostředků, které se uvolní výběrem termínovaných vkladů, až si jejich držitelé uvědomí, že se svými penězi mohou naložit lépe, zamíří do oblasti kolektivního investování.

Jak se budou podle Vašeho názoru v ČR vyvíjet v nejbližším roce či v dalším období investice do akciových, dluhopisových, smíšených, respektive fondů peněžního trhu?

Zájem o kolektivní investování roste u nás i v zahraničí, stejně jako zájem o investování obecně. Je to dáno především značným zjednodušením přístupu na finanční trhy, a také příznivými zkušenostmi z posledních let. Kromě toho se ve světě prosazuje anglosaský trend spoléhání spíše na finanční trhy, než na tradiční spolupráci s lokálními bankami. To se týká i Evropy, včetně v tomto směru tradičně opatrnějších německy mluvících zemí. Nás by se to mohlo týkat ještě více, protože podílový fond je v podstatě lidová záležitost a u nás má z historických důvodů už jen málo lidí nějaké zkušenosti s exkluzivními službami privátních bankéřů, lucemburskými či panamskými nadacemi, tradičními rodinnými finančními vazbami, táhnoucími se několik generací, apod. Nakonec ani rodin, které by takové příjemné zkušenosti mohly začít získávat dnes, u nás ještě moc není. Fondy jsou po ruce.

Do jakých fondů budou Češi investovat v příštím roce?

Záleží to samozřejmě i na vývoji trhů. Česká republika zaznamenala v posledních dvou letech impozantní nárůst objemu otevřených fondů, přičemž investoři nejprve zkoušeli nejkonzervativnější fondy peněžního trhu, postupně se je učí využívat a přecházejí k odvážnějším investicím do fondů smíšených či čistě akciových. Domnívám se, že fondy peněžního trhu se spolu s dluhopisovými stanou široce využívaným standardním nástrojem pro řadu domácností i větších investorů, přičemž obliba akciových či smíšených fondů poroste i nadále. Stoupat bude objem prostředků investovaných do zahraničních fondů. Důvodem je větší tradice, zkušenosti i důvěryhodnost renomovaných zahraničních bank, které domácí správci mohou nabídnout jen do určité míry. Očekávám proto, že tuzemské společnosti se postupně zaměří především na korunové produkty, kde mohou využít svou přítomnost přímo na zdejším trhu.

Jak se vlastně díváte na boj domácích a zahraničních fondů?

Stávající rozdělení na české a zahraniční subjekty podle mne postupně skončí. Dnes je do značné míry důsledkem naší legislativy, která na jedné straně lokální investiční společnosti chrání před zahraniční konkurencí, na druhé straně jejich fondy znevýhodňuje daňově. To je předmětem různých stížností a názorových třenic, které postupně skončí, nejpozději tehdy, až tady začnou fungovat stejná pravidla jako v EU. Navíc dnes už se nedá s takovou jistotou říct, které finanční instituce jsou domácí a které už ne. Můžete rozlišovat podle domicilu, ale v podstatě si myslím, že je to zbytečné a že je jedno, pod jakou jurisdikcí byl ten který fond zřízen. Rozhodují výsledky a servis.

V poslední době roste obliba fondů fondů. Čím jsou tak zajímavé?

Určitě nejsou zajímavé pro někoho, kdo chce mít přesnou představu, co se s jeho penězi děje. Spíš je to určitá cesta, jak mohou fondy lokálních správců podílet na výnosech zahraničních trhů a soutěžit tam se silnými finančními skupinami. Lákavé je to pro domácí investiční společnosti určitě i proto, že vlastně stačí hlídat dlouhodobou strategii a portfolia za vás vede místní manažer. A hodně je to o poplatcích a limitech na minimální investice. Možná že zrovna to je cesta pro domácí firmy, které z Prahy nebo Brna těžko porazí cizí fondy na jejich trzích. Ale můžou si s nimi domluvit slevy za jejich fondy, prodávat tady fond fondů a konkurovat.
Postupem času se ale asi i tady oblasti prosadí správci s lepším zázemím na ostatních trzích, také díky postupné konvergenci k eurozóně a zjednodušování přístupu na český trh. Výsledkem by mohl být i úplný zánik korunových podílových fondů po přistoupení na jednotnou měnu, to je ale zatím otázkou relativně vzdálené budoucnosti.

Které investiční společnosti přežijí? Bude jejich počet klesat, nebo jsou podobné názory jen plašením českých investorů? Investujete do českých nebo zahraničních fondů? Napište nám.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2000 12:41

Díky za připomínky. Opravdu si myslím, co jsem napsal, tj. že je tu prostor tak pro "deset silných správců fondů nabízejících podílové fondy denominované v české koruně".
Ale souhlasím s Vámi, že těmi správci nemusí být zrovna (přeživší) české investiční společnosti. Ještě jednou děkuji za Vaše názory.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2000 9:09

Myslím, že ŽB-Trust je docela zajímavá společnost. Sama není příliš velká, ale má velmi dobrý image. Pokud bude někdo skupovat menší konkurenty, mohla by to bý právě ona. Na druhou stranu by jí pomohla lepší profilace, více fondů a nižší poplatky.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services