Potřebují děti peníze?

Potřebují děti peníze?
Touží po jiných věcech než dospělí. Bez varování přinesou ze zverimexu sáček s pěti rybičkami nebo živého králíčka. Bez plakátů Lunetiků nebo obrázků hokejistů nejsou šťastní. Na první pohled se to možná nezdá, ale i takové nákupy rozvíjejí ekonomickou inteligenci dětí. Když si totiž po cestě do školy koupí autíčko, na sladkosti z automatu už nezbude. Učí se rozhodovat, manipulovat s vlastními penězi a starat se o svůj majetek.

S kapesným se to musí umět

S vysvětlováním toho, jak peníze fungují je možné začít už v předškolním věku. Není pravda, že peníze děti kazí. Malé částky peněz jim naopak dávají pocit samostatnosti. Symbolické "výdělky" a "prémie" za mimořádné výkony je učí chápat, že na získání peněz je třeba vynaložit úsilí. "V životě také není nic zadarmo," říká Jitka Havlová z katedry sociologie Filosofické fakulty UK a uvádí příklad Spojených států, kde se v podnicích a institucích běžně pořádají "dětské dny otevřených dveří". Rodiče si na celý den berou děti na pracoviště a ukazují jim práci, za kterou domů nosí výplatu.

Když začnou mrňousové rozumět tomu, jak se peníze získávají, je čas jim ukázat, k čemu vlastně slouží. Někdo své potomky dlouhé hodiny vláčí po supermarketu, aby je nakonec vzteklé a brečící vylovil u pokladny z nákupního košíku spolu s lahvemi piva a pytli s rašelinou. Někteří své děti naopak do nakupování zapojí. Proč by si děcko nemohlo z prodejny odnést svůj vlastní nákup? A co na tom, že to napoprvé bude třeba jenom žvýkačka?

I děti mají radost z toho, když mohou a dokážou někoho potěšit. Dát někomu dárek je stejně příjemné, jako dárek dostat. Ve věku, kdy je přestává bavit malovat obrázky a stříhat papírová srdíčka, může menší kapesné posloužit i na nákup drobností. Třeba pod vánoční stromek. Vyschlý lak na nehty z výprodeje za desetikorunu může mít rázem hodnotu obrovské radosti z toho, že se jim podařilo koupit "opravdový" dárek.

Škola a puberta - zkouška ohněm

Dospívající to nemají jednoduché. Vyzbrojeni mobilními telefony a teoretickými znalostmi z Bravíčka jsou stále ve střehu a řeší strategické otázky typu: "Mám pozvat holky na narozky do mekáče nebo raději do pizzošky? Jsou lepší in-line brusle nebo koloběžka? Co si vzít na sebe, abych se klukům líbila víc než Tereza?" - Chtějí se líbit, cítit se mezi svými vrstevníky dobře a hlavně "být in".

S věkem obvykle finanční nároky rostou. Pro někoho není problém dát dětem stovku týdně, pro někoho je problém i stovka měsíčně. "Jasně že potřebuju víc než stovku týdně," říká na toto téma druhák z karlovarské obchodní akademie. "Hodně mě stojí kredit do mobilu, občas zajdu kalit a pak jsem rád, když mi zbude na nějaký jídlo." Některým středoškolákům naopak podle různých průzkumů stačí i mnohem menší kapesné a výjimkou nejsou ani děti, které si vydělávají. Roznáší například letáky, myjí o víkendech auta na benzínových pumpách, nebo načerno pálí cédéčka, peněz mají tolik, že problém výše kapesného řešit nemusí.

Ani blížící se plnoletost není pro rodiče signálem k odpočinku. Zcela nečekaně se mohou vynořit překvapení, že se i jinak otrlí rodiče téměř dospělých dětí nestačí divit. "Když jsme se loni začali Tomáše ptát, co bude dělat po maturitě, vůbec jsme netušili, jak náš syn uvažuje," vzpomíná čtyřicetiletá středoškolská učitelka. "Bylo mu úplně jedno, co bude dělat, hlavně když prý vydělá dost peněz, aby si mohl si koupit co chce a žít jak chce. Naprosto nechápu, jak k takovým názorům přišel."

Měli by rodiče v těchto situacích začít pochybovat o svých výchovných metodách nebo dokonce o svých dětech? Odborníci tvrdí, že ne. Podobné výroky nespokojených potomků totiž nejsou míněny zcela vážně. "Provokují a testují rodiče. Většinou si velice dobře uvědomují, že není možné mít všechno a hned. To jim ovšem nebrání zkoušet, kolik rodiče vydrží," komentuje Jitka Havlová s tím, že řada mladých lidí by se ráda osamostatnila, zároveň se však nechává od rodičů živit.

Kdo by se nechtěl radovat z odvážných a samostatných dětí, které umí myslet dopředu a správně se rozhodovat? Jak takové děti získat? "Stačí mít nadhled a životní vizi, být dobrým příkladem," říká Havlová. "Zdrženlivost, skromnost a smysl pro určité hodnoty mohou od svých dětí těžko čekat v rodinách, kde se po každé výplatě pravidelně vyrazí na nákup do Hypernovy a ke konci měsíce není z čeho žít," uzavírá socioložka.

Namísto závěru "Tady máš stovku a ne abys utrácela za blbosti," říkala mi před lety měsíc co měsíc maminka. Nebylo mi jasné, co má proti nákupu nahrávek Ozzyho Osbourna a návštěvám rockových koncertů. Navzdory investicím do drsného metalového image a katastrofickým předpovědím obou rodičů dnes vypadám úplně normálně a stejně normálně dnes hospodařím i se svými penězi. Mimochodem, už jste si taky koupili to poslední, absolutně skvělé album skupiny Metallica?

Mělo by se dětem platit za pomoc v domácnosti? Za pěkné známky ve škole? Chtějí se české děti brzy osamostatnit nebo spíš spoléhají na rodiče, kteří pomůžou? Kolik svým dětem dáváte vy? Napište nám!

Ode dneška najdete naše články také na Neviditelném psovi
a v jeho ekonomické rubrice Skrblík.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2000 12:34

Ještě poznámka. Potomek ví, že v případě krize nebo potřebných výdajů za ním někdo stojí. To je výhoda.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2000 16:49, SkrivanekT

Šárka, syn 14 let, dcera 11 let
Mám doma dva protiklady. Syn spotřebuje poměrně hodně peněz, protože dojíždí do školy, potřebuje tedy na autobus, na svačiny, na náhlé výdaje, stále chodí s nastavenou dlaní. Nedávno vymyslel systém "přivýdělku" - s kluky z gymplu choděj sázet Fortunu. Jelikož je blázen do fotbalu a hokeje, má přesný přehled o výsledcích a situacích v tom kterém mančaftu. O etickém problému, že by jaksi do 18 let měl mít tyto kratochvíle tabu, se u nás nemluví. Manžel mu to tiše dovolil, já tomu prý nerozumím, navíc kluci většinou svoje tipy vyhrávají, tak co zmůže jedna moralizující matka?
Dcera je zas něco úplně jiného. Vydělává si sama a docela hodně. Dělá již delší dobu dabing a to je dětská "brigáda" velmi slušně placená. Takže té žádné kapesné dávat nemusíme, naopak ona sama se chodí poradit, co by si chtěla za svoje peníze koupit nebo kam je uložit. Slyšela jsem už slova odsouzení, že prodávám vlastní dítě. Nepozastavuji se nad tím. Peníze jsou její, nikdo jí je nebere, kromě toho, když ji něco takového baví a ještě za to dostává zaplaceno, proč se tomu vyhýbat? A mimochodem, spousta jejích kamarádek a kamarádů chodí, že by chtěli taky, aby si mohli taky vydělat svoje peníze. Takže děti mají někdy o penězích možná mnohem víc jasno, než si myslíme, že máme my, rodiče...


-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dítě, domácnost, kapesné

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services