K čemu je mobil zadarmo

Petr Vykoukal | rubrika: Analýza | 1. 11. 2000 | 25 komentářů
K čemu je mobil zadarmo
Minulý týden jsme si přinesli <a href=http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=98 target=_blank> mobil z GE Capital Bank zdarma</a>. Během uplynulých dní jsme s jeho pomocí zadávali příkazy k úhradě, zjišťovali zůstatky, devizové kurzy a zkoušeli, k čemu dalšímu jej lze použít.

Mobilní bankovní aplikace jednotlivých bank se od sebe moc neliší. Největší rozdíly jsou v nabízení "pokročilejších" transakcí (možnosti zřizování spořících účtů, trvalé příkazy k úhradě a podobně). Z těchto nadstandardů bude GE Capital (profil, názory) nabízet možnost dobíjení Twistu přímo z klientova účtu. Podle informací z banky by tato služba měla být k dispozici během dvou až tří měsíců, podrobnosti zatím nejsou známy.

Ovládání je snadné

S pomocí návodu zvládnete ovládání kapesní banky během pár desítek minut. Pokud jste si před pořízením telefonu vyzkoušeli ukázkové aplikace na webových stránkách banky, bude pro vás ovládání aplikace ještě snadnější.

Při jakékoli manipulaci s aplikací jste vyzváni k zadání BPIN. Na rozdíl od telefoního PINu tento kód nelze vypnout. Navíc při každé transakci musíte zadávat číslo účtu, ze kterého transakci provádíte. Některé telefony (například Bosch 909 Dual S, který lze získat s mobilní bankou) vám nabídnou možnost stisknutím jedné klávesy zadat číslo, které jste vkládali při minulé transakci. Na jiných telefonech, kde tato funkce není, můžete své číslo účtu nahradit znakem mřížka (#). Po odeslání požadavku je nutno vyčkat, až telefon potvrdí, že příkaz byl odeslán. Pokud máte problémy se sítí a SMS neodejde, budete muset všechny položky vyplnit znovu. Po odeslání zprávy byste měli obdržet potvrzení o přijetí příkazu (nebo zůstatek, poslední provedené transakce a podobně). SMSka přijde většinou okamžitě, občas na ni ale čekáte i půl hodiny. Potvrzení můžete dostat během několika minut i faxem.

Když to nefunguje

Pokud při používání služby narazíte na problém, můžete si během dne zavolat na infolinku GE Capital. Nepříjemnou součástí těchto hovorů jsou ale neodbytní operátoři, kteří se na konci každého hovoru vyptávají na mnoho osobních informací, včetně adresy a telefonního čísla. Některé operátory ani nezajímá, že jste již klientem banky. Kromě této linky má banka ještě zákaznický servis, kde však již nevoláte zdarma na linku 0800, ale na pražské telefonní číslo. Ani jedna z těchto linek nefunguje v nočních hodinách. V případě, že telefon nebo SIM kartu ztratíte, raději službu zablokujte. Lze to udělat kdykoli na telefonním čísle, které najdete v návodu.

Kolik vás to bude stát?

Největší odlišností služeb jednotlivých bank je jejich cenová strategie. V současnosti jedinými dvěma bankami, kde se za kapesní bankovnictví musí platit je Expandia (zde však poplatek zahrnuje i další služby, především internet banking) a GE Capital. Ostatní zatím poskytly svým klientům (většinou do konce roku) poplatkové prázdniny. Sazebník GE Capital zahrnuje také jednu milou položku. Výměna SIM karty za bankovní je zdarma (podobnou službu nabízí i Union a Expandia), u všech bank skupiny ČSOB (kromě mateřské banky sem patří i IPB a Poštovní spořitelna) ale musíte za výměnu SIM karty platit Paegasu 400 korun.

Kromě nutnosti platit poplatky za provoz i do konce roku má nabídka GE Capital ještě jednu zvláštnost. Za SMS zprávu (o přijetí příkazu k úhradě, zůstatcích, provedených transakcích a podobně) zaslanou bankou musíte platit. Ostatní banky nabízejí toto potvrzení zdarma. Tomuto placení se bude v budoucnu možno vyhnout zasíláním potvrzení na email. Kdy bude tato služba zprovozněna je však zatím ve hvězdách. Alternativou je ještě faxové potvrzení, které ale stojí šest korun. Obdobně jako konkurence i GECB zvýhodňuje příkazy k úhradě zadané elektronickou cestou, a tak za něj zaplatíte pouze dvě koruny místo obvyklých 5,50. Dodatečné náklady (poplatky Paegasu za SMSky a bance za potvrzení) ale stejně posunou výslednou cenu výrazně výš.

Ceny jednotlivých transakcí v mobilní bance GECB
  Příkaz k úhradě**
(Kč)
Zjištění zůstatku
či historie*** (Kč)
Informace o úrokových sazbách
a devizových kurzech*** (Kč)
SMS* 5 - 6,80 3 - 4,80 3 - 4,80
Fax* 9 - 11,80 7 - 8,80 7 - 8,80
Email* zatím nelze zatím nelze zatím nelze
* způsob jakým banka doručí potvrzení přijetí příkazu k úhradě nebo zodpoví dotaz klienta (například zůstatek)
** poplatek za příkaz k úhradě (2 koruny), potvrzující SMS / Fax (2 / 6 korun) a poplatek Paegasu za odeslanou SMS zprávu (1 - 2,80)
*** SMS / Fax (2 / 6 korun) s informací a poplatek Paegasu za odeslanou SMS zprávu (1 - 2,80)

Poplatky za provoz služby můžete najít v minulém článku.

Konkurence zatím nereaguje

Zástupci bank, které také poskytují GSM Banking, si nemyslí, že by mobil zdarma přilákal mnoho nových uživatelů. Raději poskytují služby kapesní banky zadarmo. Na tuto výhodu spoléhají především v ČSOB. Union banka má kromě nulových poplatků jako další lákadlo - soutěž pro ty, kteří si aktivují kapesní banku do poloviny prosince. V osudí je několik desítek cen, takže naděje na výhru je vzhledem k současnému počtu uživatelů (spíše stovky než tisíce) docela velká.

Existují i další názory pochybující o úspěchu této nabídky. Patrik Zandl z Mobil serveru se domnívá, že není dobré kombinovat dvě tak rozdílné služby jako jsou běžné účty a mobilní telefony. Každá z nich by měla odpovídat požadavkům zákazníků. Klient chce účet, který naplňuje jeho potřeby - a stejné nároky má i na telefon. Vzhledem k úzké bankovní nabídce telefonů lze o současném splnění obou těchto požadavků u většiny zákazníků pochybovat.
Jeden ze stratégů mobilního operátora konkurujícího Paegasu také vyslovil názor, že tato služba je zaměřena na nesprávnou cílovou skupinu. Zájemci o mobilní bankovnictví patří do skupiny lidí, která velice brzy přijímá všechny technické novinky. Tito lidé již většinou mobil mají, a tak asi nebudou ochotni plnit přísné požadavky banky kvůli telefonu zdarma. Pro uživatele s vlastním mobilem je navíc rozhodujícím faktorem cenová politika, která nyní nahrává spíše konkurenčním bankám.

Jak se vám líbil tento článek? Jsou pro vás poplatky za GSM Banking přijatelné? Používáte tuto službu? Jak jste s ní spokojeni? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2000 16:15, Dany

Kdy o tom budete psát (podrobnosti)?

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2001 21:26

Já jsem se stal klientem GECB, 14.11.2000. Dostal jsem malého Robertka (Bosche) a v dubnu šel do 1. opravy (Phone failure). Vzměnili všechno mimo baterie a vydržel do minulého týdne (znovu to samé - zcela nefunkční). Nyní je stav takový, že servis v Jeseniově ulici vydává potvrzení o tom, že je mobil neopravitelný a údajně mi ho vymění (v pondělí ?) za Siemens C35i (diskuze o něm jsou na webu taky rozpačité - výdrž baterie, kvalita zvuku atd...) Navíc mi samožřejmě nikdo nevrátí další náklady, co jsem investoval (nabíječka do auta, datový kabel a SW, obal). Takže jsem dost zklamaný - asi se jednalo o nějaký "doprodej", protože v servisu se vůbec nedivili a naprosto bez problémů telefon nejprve vpodstatě vyměnili a pak uznali za neopravitelný. Vzhledem k deklarované ceně cca 13.000 Kč (i když to byl asi sen Bosche - neznám nikoho, kdo by si ho koupil, přes "povzbudivé" recenze ze všech stran) je mi vstrícnost servisu podezřelá (asi vědí, proč vůbec neprotestují - jedná se o nějaký šmějd). Jinak služba GECB je dobrá, jenom ten celkový dojem je takový nějaký divný...
Jen tak z legrace jsem celou anabázi poslal do Německa (přímo Boschovi) a se zájmem čekal na reakci - pochopitelně, že se ozvali, abych buďto kontaktoval místní servis nebo jim telefon poslal na dobírku do Německa (někam do Saska). Prostě standardní předdefinovaná odpověď, jen aby už ten človíček neotravoval. O nějaké omluvě nebo zájmu o problém pochopitelně ani slovo.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services