Konec českých fondů?

Konec českých fondů?
Předminulý týden sice nabídl záchvěv naděje, ale výsledky minulého týdne jsou ještě horší, než se očekávalo. Investoři z českých fondů utíkají stále rychleji a náladu alespoň trochu zachraňují fondy investující v zahraničí.

Fondy investující do zahraničí jsou u všech českých investičních společností ale jenom kapkou v moři. Zatímco týdenní čisté prodeje (což je rozdíl mezi penězi, které investoři přinesou a které si vyberou zpět) u pěti "českých" fondů IKS Komerční banky (profil, názory) činily mínus 93 milionů korun, čisté prodeje dvou nových "zahraničních" fondů IKS (IKS světových indexů (OFIKSFSI) a IKS fondu fondů, který jsme představili v pátek (profil, názory)) dosáhly necelých 29 milionů korun. Ještě výraznější je tento nepoměr u dominantního hráče na trhu, Spořitelní investiční společnosti (ISSIS). V desíti především v ČR investujících fondech je od minulého pátku o 316 milionů korun méně, zatímco zářijové novinky SIS, Eurotrend (OFSISEUR) a Globaltrend (OFSISFF), mají na svých účtech o necelých 17 milionů korun více. Spolu s novými fondy IKS ale dokazují, že je o investice směřující do zahraničí velký zájem.

Zatímco předminulý týden se zdálo, že vlna výběrů pomalu končí, týden minulý přinesl ještě horší výsledky, než bývalo v létě a počátkem podzimu zvykem. Zatímco příliv nových peněz (necelých 329 milionů korun) odpovídal průměru posledního půl roku, výběr peněz z fondů (645 milionů korun) byl nejvyšší od doby, kdy tyto statistiky sledujeme. Tak velký výkyv má "na svědomí" především největší podílový fond v České republice, Sporoinvest (OFSISSPI).

Tento fond, který díky vysokým a stabilním výnosům a aktivní nabídce v široké síti České spořitelny před třemi lety v podstatě zachránil kolektivní investování, v dobách své největší slávy získával přes 300 milionů korun týdně. Minulý týden to bylo jenom 128 milionů korun - a investoři si z fondu vybrali téměř 332 milionů korun. Sporoinvest navíc ztrácí něco, na co byl vždy nejpyšnější - pozici nejvýnosnějšího fondu peněžního trhu. Poslední dva portfolio manažeři (Ivo Hoffman, dnes ředitel skupiny řízení fondů SIS a Patrik Hochmal, který v září přešel do Komerční banky) si vždy dokázali před zbytkem udržet náskok, zatímco novému portfolio manažerovi, Martinu Šmídovi, se v jejich šlépějích pokračovat nedaří. (Sporoinvest dokonce jako jediný fond peněžního trhu minulý týden vykázal negativní zhodnocení).

Řeč čísel

Podíváme-li se naše tradiční tabulky, uvidíme několik novinek a pár dobrých známých. V čele fondů s nejvyššími čistými prodeji (tedy s nejvyšším rozdílem nově vložených a vybraných peněz) je Pioneer Trust (profil, názory) s necelými 37 miliony korun. Na druhém místě je IKS fond světových indexů (profil, názory) s 19 miliony korun, na třetím poněkud netradičně PIAS IPB akciový (OFPISAK) se 17 miliony korun. Na čtvrtém je na Evropu zaměřený Eurotrend (OFSISEUR) s 11 miliony korun a na pátém novinka minulého týdne, IKS fond fondů (profil, názory) s 10 miliony korun. Následují IPB fond fondů (profil, názory), další fond fondů SIS Globaltrend (OFSISFF), posledním fondem s výraznějšími čistými prodeji za minulý týden je Živnobanka-KBF (profil, názory).

Zatímco v předchozím odstavci jsou především fondy nové a agresivní (většina z nich by měla investorům přinést nadprůměrné zhodnocení), v žebříčku fondů s nejnižšími čistými prodeji jsou především fondy peněžního trhu a dluhopisové, jejichž zhodnocení poslední dobou klesá na úroveň termínovaných vkladů či dokonce níže. V čele je s mínus 204 miliony korun již zmiňovaný Sporoinvest (OFSISSPI), následovaný nedávno otevřeným fondem SIS Všeobecný (OFSISVSE) s mínus 54 miliony korun. Třetí je IKS Plus balancovaný s mínus 52 miliony korun, čtvrtý Sporobond (OFSISSPB) s mínus 30 miliony korun a pátý IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 19 miliony korun. Následují IKS Dluhopisový (profil, názory), SIS Český (OFSISCES), Sporotrend (OFSISSPT), nově otevřený IPB Restituční (bývalý RIF, OFPISRES) a Živnobanka-Sporokonto (OFZBTSPK).

Nejvíce nových peněz minulý týden získaly Sporoinvest (128 milionů korun), na druhém místě je Pioneer Trust (43 milionů korun), na třetím Sporotrend (40 milionů korun), na čtvrtém IKS fond světových indexů (19 milionů korun) a na pátém IPB akciový (17 milionů korun).

Nejvíce peněz si lidé minulý týden vybrali z následujících fondů: Sporoinvestu (332 milionů korun), SIS Všeobecného (54 milionů korun), IKS Plus balancovaného (54 milionů korun), Sporotrendu (46 milionů korun) a Sporobondu (33 milionů korun).

Nulový zájem investorů o vložení nových peněz nebo vybrání minulý týden vzbudily ČSOB český akciový (OFOBICAK), ČSOB český peněžní trh (profil, názory) a ČSOB smíšený (profil, názory), investAGe AG21 (profil, názory), Newton Praděd (OFNTNPRA), Patria Evropský akciový (OFPATEA), PPF smíšený (OFPPFSMI) a Balancovaný fond nadací ŽB-Trustu (profil, názory).

Kam podle vás mizí peníze vybírané z podílových fondů? Myslíte si, že bude pokračovat exodus z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů? Budou hrát akciové fondy a fondy fondů výraznější roli? Do kterého z nových fondů byste investovali? Dejte nám vědět.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 122 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2000 13:42

Docela zajímavé čtení,ale dost bylo tlachání,nyní musí nastoupit činy.Fondy peněžního trhu jsou v nejbližším horizontu mrtvé,nabízí se prostor pro zajímavý zisk u dluhopisových fondů (ovšem tak do 7% víc ne) Myslím,že nastal čas T, den D, a hodina H pro investování do akciových fondů, které již doufám nazazily na dno. To platí i pro tuzemské fondy fondů s kvalitními správci. Proto nehleďte na vánoce a s chutí do toho! Přece nenecháte ležet peníze v bance za ubohých 3,5% čistého, navíc pokud letos projde novela daňového zákona, můžeme se o fondů těšit jen na 15% daň, možná i za rok 2000!!!

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2000 9:32, viktora

:-) Ano, souhlas, ale v onom kritickém týdnu IKS byla také jediná. :-) Oba dva poklesy ale souvisejí se stejným problémem. Proto si myslím, že je nekorektní psát o Sporoinvestu jako o "jediném" fondu, který v nějakém týdnu klesl, protože dřív nebo později klesly snad všechny fondy peněžního trhu. (Některé to možná teprve čeká.)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (122 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services