Fond fondů má již i IKS

Fond fondů má již i IKS
Rodinu otevřených fondů IKS Komerční banky rozšířil koncem října fond fondů. Novinek na trhu dosud nevídaných je na něm málo, vlastně jen jediná – IKS svůj nový fond fondů neřídí. Správu portfolia IKS svěřila mezinárodní BNP Paribas.

Zatímco fondů dluhopisových, akciových, smíšených a peněžního trhu jsou v tuzemsku desítky, fond fondů nabízela poté, co se v létě z trhu stáhla Credit Suisse (profil, názory), jen První investiční (profil, názory). V září do volného ringu vstoupila Spořitelní investiční (ISSIS) s Globaltrendem FF (OFSISFF) a nyní se přidala i IKS Komerční banky (profil, názory). Její šéf Roman Pospíšil věří, že do konce roku bude mít novinka pod správou stamiliony korun. "Myslím, že fond fondů (profil, názory) má před sebou podobný výhled jako fond světových indexů (profil, názory)," řekl Pospíšil. Světové indexy totiž měsíc po zahájení prodeje spravují již více než sto milionů korun. IKS navíc úspěch nutně potřebuje, protože jen nové fondy mají šanci rychle změnit sestupný trend majetku pod správou IKS. Z dříve založených fondů totiž týdně odplývají desítky milionů korun a společnost přichází o příjem z poplatků.

Polovinu má Evropa

Srovnávací index novinky se příliš neliší od zaměření fondu světových indexů. Úspěšnost portfolio manažera fondu fondů bude porovnávána s benchmarkem složeným z evropského indexu MSCI Europe - 50 %, amerického S&P 500 - 30 %, japonského Topic - 15 % a Asie bez Japonska zastoupené indexem MSCI Asia - 5%. Takto konstruovaný srovnávací index stoupl za poslední čtyři roky bezmála na trojnásobek. "Pokud se vyplní naše očekávání ohledně růstu evropských ekonomik a kurzu eura, bude mít fond skvělé zhodnocení," tvrdí optimisticky Josef Pfannenstill z BNP Paribas. Správa fondu bude velmi aktivní, teritoriální ani oborové rozložení není dogma. Portfoliomanažer Simon Godfrey z BNP Paribas bude hodnotit několik tisíc podílových fondů a jejich zastoupení v portfoliu průběžně měnit. Ve fondu fondů IPB (profil, názory) sice postupují podobně, globální BNP Paribas ale nepochybně disponuje lepším analytickým zázemím. Spořitelní investiční s výběrem fondů a obměnou portfolia pomáhá rakouský Erste Sparinvest.

Pro začátek by v majetku mělo být zastoupeno osmnáct fondů renomovaných správců, například ABN Amro, Templeton, Mercury, Parvest a Fleming. Zainvestovanost by se měla pohybovat okolo 95 procent, takže na bankovních účtech zůstane nevyužito ležet minimum peněz. S investicí do IKS fondu fondů není ale třeba spěchat. Až do vánoc půjde nakupovat podílové listy za nominální jednu korunu a bez vstupního poplatku. Ke vstupu na mezinárodní trhy navíc dojde až poté, co fond shromáždí více než sto milionů korun, v optimálním případě nejdříve za měsíc.

Jak dlouho Riziko a výkonnost Likvidita
pět let vysoké vysoká

Fond fondů je prozatím nejagresivnějším fondem IKS KB. Je určen investorům s vyšším sklonem k riziku, kterým nevadí krátkodobé výrazné výkyvy kurzu podílových listů. Mezi jeho přednosti patří zkušený a osvědčený zahraniční správce, široká distribuční síť, nízký pětitisícový práh první i pětisetkorunový opakované investice.

Vznikne v tuzemsku ještě další fond fondů, nebo investiční společnosti příště vymyslí něco originálnějšího?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2000 11:42, Tomas_Prouza

Předpokládám, že vzhledem k volbě BNP Paribas to bude fond zaměřený především na Evropu a americká, případně asijská část (kde se dá očekávat zajímavé zhodnocení) bude potlačena.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2000 17:51

Předpokládám, že fond převážně bude orientován na evropský trh, kde však nebudeme moci tak velké výnosy očekávat, ale je možná i nová strategie - investice i do amerických a asijských akcií, potom lez očekávat určitě i lepší výnosy. Budiž novému investorovi útěchou, že za investovaných 50.000,- Kč získá i 1.000,- podílových listů jako odměnu.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services