Sporotrend získá novou tvář

Sporotrend získá novou tvář
Změna investiční strategie čeká v nejbližších měsících akciový Sporotrend Spořitelní investiční společnosti. Místo zaměření na české a západoevropské akcie bude zanedlouho fondem středoevropským. Podíly v britských a německých firmách nahradí cenné papíry polské a maďarské.

Sporotrend (OFSISSPT) hrál ve Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) dlouho roli jediného akciového fondu. Po boku dluhopisového Sporobondu (OFSISSPB) a peněžního Sporoinvestu (OFSISSPI) tvořil rodinu podílových fondů SIS. Akciové trhy ale nebyly fondu od založení na jaře 1998 příliš nakloněné. Zatímco ve stejný čas založený Sporobond zhodnotil spravovaný majetek o 29 procent, podílníci Sporotrendu stále prodělávají. Ti, kdo do něj před dvěma a půl lety vložili deset tisíc korun, jsou zatím v osmiset korunové ztrátě. Možná právě pošramocená pověst mezi drobnými investory, jejich postupný odliv a nahrazení investory spekulativními vedl SIS k založení dvou nových akciových fondů Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR). Na Sporotrend zbylo v nové politice investiční společnosti místo doplňku, nikoliv již vlajkové akciové lodi SIS.

Ve scoringu, který zavedl náš server ve spolupráci s Czech Rating Agency, dosáhl Sporotrend maximálního počtu pěti hvězdiček. Měřeno minulou výkonností a kolísáním kurzu patří tedy mezi špičku mezi zdejšími akciovými fondy. Jeho ztráty jsou na klesajícím trhu nižší než průměrné.

V Česku fond nepostavíš

Podle statutu má Sporotrend povoleno investovat v zahraničí čtyřicet procent portfolia. Na Komisi pro cenné papíry nyní leží žádost na úplné zrušení limitů. I když teoreticky bude moci fond již zanedlouho investovat do zahraničí až sto procent spravovaného majetku, jeho portfoliomanažer Michal Žaba to nepředpokládá.

Zhruba polovina fondu by vždy měla být v českých akciích. Nejlépe o optimálním rozložení portfolia vypovídá srovnávací index – bič, se kterým jsou výsledky portfoliomanažera porovnávány. Z poloviny ho tvoří tuzemský PX 50, dvacet procent připadá na evropský Dow Jones Stoxx 50, stejný podíl na středoevropské tituly, zbylých deset procent na český peněžní trh. Vyšší než padesáti procentní zastoupení českých akcií prý není možné z kvůli nedostatku likvidních akcií. "Není tu dost titulů pro diverzifikaci portfolia. Rád bych například koupil nějakou stavební firmu. Ty vždy jako první profitují z oživení ekonomiky, po stažení IPS z trhu ale v tuzemsku žádná obchodovaná není," říká Michal Žaba. S pěti likvidními a transparentními podniky, a více jich v tuzemsku není, se zkrátka portfolio sestavit nedá.

Ze západu do středu Evropy

Zmíněná investiční strategie se ale bude, pravděpodobně od počátku roku 2001 měnit. "Chceme fond stále více profilovat jako středoevropský. Trvale by měl ale být zhruba z poloviny zainvestován v ČR. Postupně bude růst zastoupení polských a maďarských akcií, uvažujeme i o Slovinsku a Slovensku, případně i o dalších zemích připojujících se postupně k Evropské unii," plánuje Michal Žaba. Již nyní mají maďarské akcie v portfoliu zhruba deseti a polské pětiprocentní podíl. Podobnou investiční strategii má Středoevropský fond IPB (profil, názory) profilovaný před čtrnácti dny.

Přemístění portfolia z vyspělých trhů na nevyzpytatelné a méně likvidní trhy středoevropské vysvětlují zástupci SIS snahou nabídnout klientům nepřekrývající se základní fondy. Vzhledem k části portfolia uložené v akciích velkých západoevropských firem se v současné podobě Sporotrend částečně kryje s Globaltrendem FF a s Eurotrendem.

Podle Michala Žaby mají středoevropské trhy velký růstový potenciál. Optimismus pro toto tvrzení čerpá hlavně v doprivatizaci telekomunikačních a energetických firem, stejně tak jako v přibližování k Evropské unii. "Neumím si představit jiný scénář, než že se jednou staneme součástí Evropské unie. Rozklíčování privatizace přiláká ještě mnoho institucionálních investorů," předpovídá Žaba a dodává: "Myslím, že k oživení dojde během čtyř až pěti měsíců, do půl roku může český trh, měřeno indexem PX 50, vzrůst o dvacet procent." Podobně optimistický je i ohledně "svého" fondu, v ročním horizontu mu předpovídá až pětadvacetiprocentní růst. Uvidíme, jak se mu podaří jeho předsevzetí splnit. Momentálně se meziroční zhodnocení pohybuje okolo šesti procent.

Velmi aktivní správa

Kurz podílových listů Sporotrendu kolísá často denně o několik procent. Kromě nestálosti akciových trhů se na "vlnách" výrazně podepisuje i portfoliomanažer svou velmi aktivní správou. Základní strategie fondu je sice dlouhodobá, krátkodobě ale Žaba pozice často opouští a po několika dnech opět dokupuje. Denně Sporotrend realizuje v průměru osm obchodů, letos již zobchodoval cenné papíry za více než čtyři miliardy korun. Portfolio tak obměnil již bezmála pětinásobně. "Daří se nám překonávat indexy, snížili jsme si průměrné pořizovací ceny, dost vydělali a ještě snížili daňový základ," představuje výsledky svých aktivit hrdě Michal Žaba. Do budoucna s očekávaným oživením plánuje ale obchodování utlumit a cenné papíry držet dlouhodobě.

Jak dlouho Riziko Výkonnost Likvidita
pět let a více vysoké vyšší střední

Sporotrend je určen dlouhodobým pěti a víceletým investorům, případně spekulantům. Ti fond využívají především díky bezplatnému nákupu a prodeji podílových listů ke spekulaci na tuzemský akciový index. Spekulacím se snaží správce bránit prodloužením výplaty peněz při prodeji podílů na zákonem maximálně povolených třicet dní. Kvůli vysoké kolísavosti kurzu doporučujeme běžným investorům vložit do Sporotrendu maximálně deset až patnáct procent osobního portfolia.

Myslíte, že nová středoevropská orientace Sporotrendu přinese lepší výsledky než strategie dosavadní? Chcete dát do tohoto fondu peníze? Jak jste s jeho dosavadními výkony spokojeni? Napište nám svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2000 15:24, viktora

Gratuluji! Jestli jste investoval před týdnem, tak jste vydělal 3 procenta! Můžete přeci ze Sporotrendu s klidným svědomím odejít. Já však osobně však rozšíření investičního prostoru fondu považuji za dobrý tah i z hlediska bezpečnosti investice, protože (jak se můžete dočíst i v článku) fond není v tomto stavu schopen vytvořit portfolio a potřebuje více prostoru.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2000 9:58

České tituly stojí momentálně pouze za diskusi, ne za nákup. Zajímavé teritorium může být Slovinsko a Maďarsko s Polskem a Pobaltím. Pokud chcete investovat do našich akcií, směle do toho!
Přeji šťastnou ruku.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services