Podzimní blýskání (na lepší časy?)

Podzimní blýskání (na lepší časy?)
Obvykle se říká, že se blýská na lepší časy. Minulý týden české podílové fondy po delší době vykázaly lepší výsledky a nadprůměrný příliv nových peněz. Vrací se s příchodem studených dní investoři?

Nejprve něco, co se nezměnilo: investoři si minulý týden z českých fondů vybrali necelých 462 milionů korun, což je posledních několik měsíců obvyklá hodnota. Překvapením naopak je, že do fondů bylo uloženo téměř 483 milionů korun, což je zhruba o polovinu více než bývalo zvykem celé léto a začátkem podzimu. Čisté prodeje (tedy rozdíl mezi vloženými a vybranými penězmi) jsou poprvé od června kladné a činí 21 milionů korun. Výrazně lépe vypadá i zhodnocení fondů za minulý týden - v červených číslech se pohybuje pouze 25 ze 66 fondů.

Na pozitivním výsledku minulého týdne má zásluhu především pětice fondů: Pioneer Trust (profil, názory), SIS Všeobecný (OFSISVSE), Union peněžní trh (profil, názory), ČSOB smíšený (profil, názory) a IKS fond světových indexů (profil, názory). Pioneer i přes rychlý pád svého kursu v posledních šesti měsících dokázal prostřednictvím svých prodejců zabránit prodejní panice a řadu investorů naopak přesvědčit, že klesající kurs znamená nejvhodnější příležitost k nové investici. A tak zatímco platí, že v době boomu může nutnost prodávat pouze přes individuální distributory zpomalovat příliv nových peněz, v době problémů mají fondy jako Pioneer výhodu. Pokud investor rozladěný špatnou výkonností fondu přijde na přepážku banky a požádá o odkup, bankovní úředník bez zaváhání jeho přání splní. Naproti tomu poradci mohou svým klientům takové impulzivní rozhodnutí rozmluvit - a v případě Pioneeru to činí (i vzhledem k tomu, že podobnou situaci už jednou v době ruské krize prožili) velmi účinně.

Velkým překvapením minulého týdne byla investice 52 milionů korun do SIS Všeobecného, počátkem září otevřeného fondu Spořitelní investiční (ISSIS), u kterého by se měly očekávat především odkupy bývalých kupónových investorů. Statistiku uplynulého týdne do černých čísel posunula i neobvykle vysoká investice 48 milionů korun do fondu Union peněžní trh a 30 milionů korun do nedávno založeného ČSOB smíšeného fondu. Do obou v uplynulých měsících plynuly spíše tisíce než miliony; zatímco u fondu Union může jít o jednorázovou anomálii, u fondů ČSOB bude zajímavé pozorovat, zdali jde o nový trend reagující na masivní reklamní kampaň společnosti. Tak jako v uplynulých týdnech si mírně polepšil i IKS fond světových indexů, do kterého investoři vložili 24 milionů korun (do dvou nových fondů SIS, Eurotrendu a Globaltrendu 10 a 7 milionů korun).

Oficiální pořadí minulého týdne tak vypadá takto: nejvyšší čisté prodeje vykázal Union peněžní trh (48 milionů korun), následovaný Pioneer Trustem (41 milionů korun), fondem ČSOB smíšený (30 milionů korun), IKS fondem světových indexů (24 milionů korun) a SIS Eurotrendem (10 milionů korun).

Naopak nejnižší čisté prodeje minulý týden vykázal fond peněžního trhu Sporoinvest (OFSISSPI) (mínus 25 milionů korun), následovaný IKS Plus balancovaný (profil, názory) s mínus 24,7 milionů korun, IKS Globální (profil, názory) s mínus 24 milionů korun, IKS Peněžní trh (profil, názory) s mínus 22 milionů korun a Sporobondem (OFSISSPB) s mínus 15 miliony korun.

Poněkud netradičně vypadá tabulka fondů s nejvyššími prodeji, tedy fondů, do kterých investoři minulý týden vložili nejvíce peněz. Tradičně a s obvyklým náskokem vede Sporoinvest (do kterého přiteklo 150 milionů korun). Na druhém místě je s nadprůměrnými 53 miliony Pioneer Trust, následovaný fondem SIS Všeobecný s 52 miliony korun. Na čtvrtém místě je zcela netradičně Union peněžní trh, na pátém pak stálice této tabulky, Sporotrend (OFSISSPT) se 43 miliony uložených korun.

Nic nového se neobjevilo v tabulce pěti fondů, ze kterých si investoři vybrali nejvíce peněz. Opět vede Sporoinvest (mínus 175 milionů korun), za ním je s mínus 58 miliony korun SIS Všeobecný. Na třetím místě je IKS Peněžní trh (mínus 43 milionů korun), na čtvrtém akciový Sporotrend (mínus 39 milionů korun) a na pátém IKS Globální s mínus 26 miliony korun.

Jak se díváte na výsledky minulého týdne? Jde o anomálii nebo se opravdu blýská na lepší časy? Naučili se už čeští investoři, že je dobré investovat v době, kdy trhy padají? Přidejte svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 10. 2000 21:48, Tomas_Prouza

To je samozřejmě problém českých fondů. Mají sice Unii, která má plno řečí o etice a podpoře investování, ale vůbec jim nevadí, že spousta investiček mate lidi. Říkají, že mají smíšené fondy, které slibují vyšší výnos, a přitom to jsou velmi často fondy dluhopisové. Srovnávají se potom hrušky s jablky a nikomu s funkcí to zdá se nevadí. Proč se třeba takový Pioneer, který tady všichni tak rádi probírají, nezasadí o změnu? Určitě by ji v UNISu prosadil, kdyby chtěl. Sám jsem se na to kdysi zkoušel dvakrát ptát unisovské tiskové mluvčí, ale ani za měsíc mi na mé emaily neodpověděla. Přiznávám, že mě to překvapilo a nechápu, k čemu tam v tom případě je.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 9:59, pjanecek

Jasne, ze v Americe je to nepruchozi. Tam neuvidite na plazi ani nahe dite nebo zelvu bez krunyre. Alespon jsou odvazni, zadna financni instituce to jeste neudelala. A ze si reklamu pamatujete, to urcite je jejich plus. Co mate proti tehotnym zenam?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services